Sezon na truskawki i szparagi w pe┼éni. Te sk┼éadniki tworz─ů doskona┼éy duet, a nawet trio z innymÔÇŽcukini─ů! Chcecie sprawdzi─ç? Do dzie┼éa!

Letnia sa┼éatka ÔÇô co Ci b─Ödzie potrzebne:

  • przyprawa pikantna do grilla,
  • 6 bia┼éych szparag├│w,
  • 6 zielonych szparag├│w,
  • cukinia,
  • 6 ┼Ťwie┼╝ych truskawek,
  • 100 g sera mozzarella kulki,
  • 3 gar┼Ťcie rukoli,
  • p─Öczek kolendry ┼Ťwie┼╝ej,
  • ┼éy┼╝ka musztardy,
  • ┼éy┼╝ka miodu,
  • 3 ┼éy┼╝eczki wody,
  • 3 ┼éy┼╝ki octu balsamicznego,
  • 8 ┼éy┼╝ek oliwy z oliwek.

Sa┼éatka z grillowanych szparag├│w z truskawkami i cukini─ů ÔÇô spos├│b przygotowania

1.Oczy┼Ť─ç szparagi (bia┼ée obierz) i odetnij ÔÇ×zdrewnia┼éeÔÇŁ ko┼äc├│wki. Nast─Öpnie sparz kr├│tko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukini─Ö przekr├│j wzd┼éu┼╝ na 4 cz─Ö┼Ťci, wytnij nasiona i pokr├│j pod skosem na mniejsze kawa┼éki.

2. Oliw─Ö (3 ┼éy┼╝ki) wymieszaj z przypraw─ů Knorr dla smaku i zamarynuj szparagi oraz cukini─Ö. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a nast─Öpnie wystud┼║. Szparagi pokr├│j na mniejsze kawa┼éki pod skosem.

3. Przygotuj dressing: do s┼éoiczka wlej wod─Ö, ocet, mi├│d, oliw─Ö oraz musztard─Ö. Dodaj szczypt─Ö soli oraz ┼Ťwie┼╝o mielonego pieprzu. S┼éoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrz─ůsaj─ůc wymieszaj sk┼éadniki sosu.
W salaterce wymieszaj rukol─Ö, grillowane warzywa oraz pokrojon─ů kolendr─Ö. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sa┼éatki roz┼é├│┼╝ pokrojone w ─çwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.

Przepis przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

fot. floatingkitchen.net

2 komentarze

  1. Avatar

    admcia

    Wysz┼éa pychotka ­čśÇ

  2. Avatar

    Justys9

    Mniam, uwielbiam truskawki, a ze szparagami jeszcze nie jad┼éam, wi─Öc na pewno spr├│buj─Ö ­čÖé

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Cztery przepisy na po┼╝ywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa ┼╝o┼é─ůdka jak po┼╝ywna zupa. Warto j─ů je┼Ť─ç ju┼╝ na ┼Ťniadanie, bo pobudza…