Sezon na truskawki i szparagi w pełni. Te składniki tworzą doskonały duet, a nawet trio z innym…cukinią! Chcecie sprawdzić? Do dzieła!
Letnia sałatka – co Ci będzie potrzebne:
- przyprawa pikantna do grilla,
- 6 białych szparagów,
- 6 zielonych szparagów,
- cukinia,
- 6 świeżych truskawek,
- 100 g sera mozzarella kulki,
- 3 garście rukoli,
- pęczek kolendry świeżej,
- łyżka musztardy,
- łyżka miodu,
- 3 łyżeczki wody,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 8 łyżek oliwy z oliwek.
Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią – sposób przygotowania
1.Oczyść szparagi (białe obierz) i odetnij „zdrewniałe” końcówki. Następnie sparz krótko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij nasiona i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki.
2. Oliwę (3 łyżki) wymieszaj z przyprawą Knorr dla smaku i zamarynuj szparagi oraz cukinię. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a następnie wystudź. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.
3. Przygotuj dressing: do słoiczka wlej wodę, ocet, miód, oliwę oraz musztardę. Dodaj szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Słoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrząsając wymieszaj składniki sosu.
W salaterce wymieszaj rukolę, grillowane warzywa oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone w ćwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.
Przepis przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
fot. floatingkitchen.net
Wyszła pychotka 😀
Mniam, uwielbiam truskawki, a ze szparagami jeszcze nie jadłam, więc na pewno spróbuję 🙂