Owsianka to popularny posiłek śniadaniowy. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smaczna. Trzeba ją tylko przyrządzić w odpowiedni sposób. Sprawdź przepis na owsiankę z soczystym mango! Dzięki niemu urozmaicisz swój jadłospis.
Owsianka z mango – lista składników
Owsianka jest często przyrządzanym posiłkiem głównie dzięki swojej prostocie. Nie wymaga zbyt wielu składników i pozostaje niezwykle szybka w przygotowaniu. Można ją również zrobić wieczór wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Podstawowa lista składników na owsiankę z mango jest krótka:
- płatki owsiane (ok. 40 gramów),
- mleko dowolnego wyboru (najczęściej stosuje się mleko krowie, ale można je zastąpić mlekiem roślinnym, np. kokosowym, które razem z mango nada tropikalnego smaku),
- mango (ok. 150 gramów).
Opcjonalnie dodaje się także słodzik naturalny lub sztuczny, np. erytrytol czy syrop klonowy lub z agawy. Dobrym urozmaiceniem będzie masło orzechowe i wiórki kokosowe.
Jak przygotować owsiankę z mango krok po kroku?
Przyrządzenie owsianki z mango jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Po przygotowaniu wszystkich składników należy postępować według kilku kroków:
- Mango obierz ze skórki i pokrój w dowolnej wielkości kostkę.
- Do garnka wsyp płatki owsiane i zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Przygotowaną owsiankę przełóż do miseczki lub innego talerza. Dodaj pokrojone mango i opcjonalne dodatki (np. całość posyp wiórkami kokosowymi).
Gotowe! Czas przygotowania takiego posiłku zależy w głównej mierze od tego, jakich płatków owsianych użyjesz. Płatki błyskawiczne gotują się znacznie szybciej niż te górskie. Jeżeli zdecydujesz się na ten drugi rodzaj, to możesz je wcześniej namoczyć lub obgotować w wodzie i dopiero później dolać mleko. W ten sposób szybciej nasiąkną.
Owsianka na śniadanie – dlaczego jest to dobry wybór?
Owsianka nie bez powodu jest często wybieranym pomysłem na śniadanie. Polecają ją także dietetycy. Spożywanie owsianki może przynieść szereg korzyści takich jak:
- wysoka wartość odżywcza – płatki owsiane to bogate źródło wielu witamin i minerałów. Znajdują się w nich, m.in. witamina E oraz te z grupy B, błonnik, białko, żelazo, magnez i cynk. Są one dobrym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych. Dzięki temu pozwalają wspierać układ odpornościowy i pokarmowy, wzmacniają kondycję skóry i paznokci oraz pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL;
- uczucie sytości – a to wszystko za sprawą beta-glukanu, który występuje w płatkach owsianych. Zalicza się go do rodzaju rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Wpływa pozytywnie na pracę jelit i przede wszystkim jest z nich wolniej usuwany. Dzięki temu rzadziej ma się ochotę na sięganie po przekąski;
- utrzymywanie odpowiedniej masy ciała – niepodjadanie między posiłkami pozwala zachować optymalną ilość spożywanego pokarmu w ciągu dnia. To z kolei przekłada się na utrzymanie pożądanej wagi;
- dowolna personalizacja posiłku – owsianka z soczystym mango to smaczna propozycja, ale przepis da się dowolnie zmieniać. Warto przy tym stawiać na sezonowość i korzystać z dostępnych świeżych owoców lub warzyw (takie danie można od czasu do czasu zrobić w wersji wytrawnej);
- szybkość przygotowania – przyrządzenie owsianki zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego to doskonała propozycja dla zapracowanych osób.
Owsianka z soczystym mango to smaczny i prosty pomysł na śniadanie. Jej przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Sam posiłek jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów.
Leave a Reply