Co poda膰 na Wigili臋 – to pytanie pewnie zadajecie sobie ka偶dego roku. Jest kilka potraw sztampowych, kt贸rych zabrakn膮膰 po prostu nie mo偶e, ale nie zaszkodzi zrobi膰 tak偶e takie, kt贸re b臋d膮 mia艂y szans臋 na zapadni臋cie w kulinarnej pami臋ci zar贸wno Waszej, jak聽 i Waszych Go艣ci.聽 Przedstawiamy Wam 3 inspiracje. Dwie z nich s膮 nietypowe, natomiast trzecia – sztandarowa. By膰 mo偶e spodobaj膮 Wam na tyle, 偶e umie艣cicie je na 艣wi膮tecznych sto艂ach?

Wigilijne potrawy – 3 inspiracje

艢ledzie z pieczonymi burakami i jarmu偶em

艢ledzie zapiekane z jarmu偶em i szpinakiem

Sk艂adniki:
* 5 艣rednich czerwonych burak贸w,
* 6 li艣ci jarmu偶u,
* 1 czerwona cebula,
* 6-8 filet贸w z surowych 艣ledzi,
* 2-3 艂y偶ki m膮ki,
* 4 艂y偶ki oliwy,
* 4 艂y偶ki soku z cytryny,
* 2 艂y偶ki miodu,
* olej do sma偶enia,
* s贸l do smaku,
* koperek,
* przyprawy: chilli, majeranek, s贸l, pieprz.

Przygotowanie:

Owi艅 buraki w foli臋 aluminiow膮 i piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez 90 minut. W tym czasie porwij jarmu偶 i zblanszuj go w osolonej wodzie, a nast臋pnie odced藕. Dodaj do niego pokrojone cz膮stki, upieczone buraki oraz poci臋t膮 w grube pi贸rka cebul臋. Ca艂o艣膰 wymieszaj. Filety 艣ledziowe dopraw sol膮, pieprzem oraz majerankiem, a na koniec opr贸sz je m膮k膮. Usma偶 je na z艂oto. Tak przygotowan膮 ryb臋 podaj na sa艂atce z burak贸w w towarzystwie jarmu偶u. Polej je oliw膮 wymieszan膮聽z sokiem z cytryny i miodem, doprawion膮 chili i koperkiem.

Rybny 鈥瀞uflet鈥

Rybny suflet

Sk艂adniki:

* 800 g ziemniak贸w,
* 400 g 艣wie偶ego szpinaku,
* 1 cebula,
* 100 g mas艂a,
* 150 ml mleka,
* 500 g filetu z 艂ososia/sandacza/pstr膮ga t臋czowego,
* 6-10 jajek,
* przyprawy: czosnek, natka pietruszki, koperek, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj i odced藕. Dodaj do nich mas艂o oraz mleko, a nast臋pnie ubij je do momentu uzyskania puszystego puree. Dopraw sol膮 i pieprzem. Potem podsma偶 szpinak na ma艣le i dodaj do niego pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋, a tak偶e czosnek, s贸l oraz pieprz. Tak przygotowany u艂贸偶 w 偶aroodpornych kokilkach, a na nim kawa艂ki ryb. Opr贸sz je koperkiem oraz natk膮 pietruszki, a na koniec przykryj go puree (wcze艣niej wymieszaj je z ubitym bia艂kiem). Piecz oko艂o 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 185 st. Podawaj z cytryn膮.

Kutia

Kutia

Sk艂adniki:

* 500 g pszenicy,
* 300 g maku,
* 100 g w艂oskich orzech贸w,
* 100 g obranych migda艂贸w,
* 100 g rodzynek,
* 100 ml miodu,
* 2 艂y偶ki suszonych sk贸rek z pomara艅czy,
* cynamon,
* cukier wanilinowy.

Przygotowanie:

Namocz soczewic臋 i gotuj j膮 przez聽2 godz. Nast臋pnie wyp艂ucz mak i gotuj go oko艂o 30 minut, a potem zmiel go przez maszynk臋 2-3 razy. Wymieszaj go nast臋pnie z ugotowan膮 pszenic膮, dodaj mi贸d, posiekane orzechy, migda艂y, rodzynki oraz sk贸rki z pomara艅czy. Dopraw wszystko cynamonem oraz cukrem waniliowym.

Smacznego!

fot i przepisy: Galeo

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Czytanie etykiet – dlaczego warto to robi膰?

Sklepowe p贸艂ki uginaj膮 si臋 od produkt贸w, kt贸re kusz膮 nas tym, aby czym pr臋dzej wsadzi膰 je …