Co poda─ç na Wigili─Ö ÔÇô to pytanie pewnie zadajecie sobie ka┼╝dego roku. Jest kilka potraw sztampowych, kt├│rych zabrakn─ů─ç po prostu nie mo┼╝e, ale nie zaszkodzi zrobi─ç tak┼╝e takie, kt├│re b─Öd─ů mia┼éy szans─Ö na zapadni─Öcie w kulinarnej pami─Öci zar├│wno Waszej, jak┬á i Waszych Go┼Ťci.┬á Przedstawiamy Wam 3 inspiracje. Dwie z nich s─ů nietypowe, natomiast trzecia ÔÇô sztandarowa. By─ç mo┼╝e spodobaj─ů Wam na tyle, ┼╝e umie┼Ťcicie je na ┼Ťwi─ůtecznych sto┼éach?

Wigilijne potrawy ÔÇô 3 inspiracje

Śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem

Śledzie zapiekane z jarmużem i szpinakiem

Składniki:
* 5 ┼Ťrednich czerwonych burak├│w,
* 6 li┼Ťci jarmu┼╝u,
* 1 czerwona cebula,
* 6-8 filet├│w z surowych ┼Ťledzi,
* 2-3 ┼éy┼╝ki m─ůki,
* 4 łyżki oliwy,
* 4 łyżki soku z cytryny,
* 2 łyżki miodu,
* olej do sma┼╝enia,
* s├│l do smaku,
* koperek,
* przyprawy: chilli, majeranek, s├│l, pieprz.

Przygotowanie:

Owi┼ä buraki w foli─Ö aluminiow─ů i piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez 90 minut. W tym czasie porwij jarmu┼╝ i zblanszuj go w osolonej wodzie, a nast─Öpnie odced┼║. Dodaj do niego pokrojone cz─ůstki, upieczone buraki oraz poci─Öt─ů w grube pi├│rka cebul─Ö. Ca┼éo┼Ť─ç wymieszaj. Filety ┼Ťledziowe dopraw sol─ů, pieprzem oraz majerankiem, a na koniec opr├│sz je m─ůk─ů. Usma┼╝ je na z┼éoto. Tak przygotowan─ů ryb─Ö podaj na sa┼éatce z burak├│w w towarzystwie jarmu┼╝u. Polej je oliw─ů wymieszan─ů┬áz sokiem z cytryny i miodem, doprawion─ů chili i koperkiem.

Rybny ÔÇ×sufletÔÇŁ

Rybny suflet

Składniki:

* 800 g ziemniak├│w,
* 400 g ┼Ťwie┼╝ego szpinaku,
* 1 cebula,
* 100 g masła,
* 150 ml mleka,
* 500 g filetu z ┼éososia/sandacza/pstr─ůga t─Öczowego,
* 6-10 jajek,
* przyprawy: czosnek, natka pietruszki, koperek, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj i odced┼║. Dodaj do nich mas┼éo oraz mleko, a nast─Öpnie ubij je do momentu uzyskania puszystego puree. Dopraw sol─ů i pieprzem. Potem podsma┼╝ szpinak na ma┼Ťle i dodaj do niego pokrojon─ů w kostk─Ö cebul─Ö, a tak┼╝e czosnek, s├│l oraz pieprz. Tak przygotowany u┼é├│┼╝ w ┼╝aroodpornych kokilkach, a na nim kawa┼éki ryb. Opr├│sz je koperkiem oraz natk─ů pietruszki, a na koniec przykryj go puree (wcze┼Ťniej wymieszaj je z ubitym bia┼ékiem). Piecz oko┼éo 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 185 st. Podawaj z cytryn─ů.

Kutia

Kutia

Składniki:

* 500 g pszenicy,
* 300 g maku,
* 100 g włoskich orzechów,
* 100 g obranych migdałów,
* 100 g rodzynek,
* 100 ml miodu,
* 2 łyżki suszonych skórek z pomarańczy,
* cynamon,
* cukier wanilinowy.

Przygotowanie:

Namocz soczewic─Ö i gotuj j─ů przez┬á2 godz. Nast─Öpnie wyp┼éucz mak i gotuj go oko┼éo 30 minut, a potem zmiel go przez maszynk─Ö 2-3 razy. Wymieszaj go nast─Öpnie z ugotowan─ů pszenic─ů, dodaj mi├│d, posiekane orzechy, migda┼éy, rodzynki oraz sk├│rki z pomara┼äczy. Dopraw wszystko cynamonem oraz cukrem waniliowym.

Smacznego!

fot i przepisy: Galeo

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Cztery przepisy na po┼╝ywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa ┼╝o┼é─ůdka jak po┼╝ywna zupa. Warto j─ů je┼Ť─ç ju┼╝ na ┼Ťniadanie, bo pobudza…