Stół wigilijny
tjihome.com

3 pomysły na wigilijne potrawy

Co podać na Wigilię – to pytanie pewnie zadajecie sobie każdego roku. Jest kilka potraw sztampowych, których zabraknąć po prostu nie może, ale nie zaszkodzi zrobić także takie, które będą miały szansę na zapadnięcie w kulinarnej pamięci zarówno Waszej, jak  i Waszych Gości.  Przedstawiamy Wam 3 inspiracje. Dwie z nich są nietypowe, natomiast trzecia – sztandarowa. Być może spodobają Wam na tyle, że umieścicie je na świątecznych stołach?

Wigilijne potrawy – 3 inspiracje

Śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem

Śledzie zapiekane z jarmużem i szpinakiem

Składniki:
* 5 średnich czerwonych buraków,
* 6 liści jarmużu,
* 1 czerwona cebula,
* 6-8 filetów z surowych śledzi,
* 2-3 łyżki mąki,
* 4 łyżki oliwy,
* 4 łyżki soku z cytryny,
* 2 łyżki miodu,
* olej do smażenia,
* sól do smaku,
* koperek,
* przyprawy: chilli, majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Owiń buraki w folię aluminiową i piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez 90 minut. W tym czasie porwij jarmuż i zblanszuj go w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Dodaj do niego pokrojone cząstki, upieczone buraki oraz pociętą w grube piórka cebulę. Całość wymieszaj. Filety śledziowe dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem, a na koniec oprósz je mąką. Usmaż je na złoto. Tak przygotowaną rybę podaj na sałatce z buraków w towarzystwie jarmużu. Polej je oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem.

Rybny „suflet”

Rybny suflet

Składniki:

* 800 g ziemniaków,
* 400 g świeżego szpinaku,
* 1 cebula,
* 100 g masła,
* 150 ml mleka,
* 500 g filetu z łososia/sandacza/pstrąga tęczowego,
* 6-10 jajek,
* przyprawy: czosnek, natka pietruszki, koperek, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj i odcedź. Dodaj do nich masło oraz mleko, a następnie ubij je do momentu uzyskania puszystego puree. Dopraw solą i pieprzem. Potem podsmaż szpinak na maśle i dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a także czosnek, sól oraz pieprz. Tak przygotowany ułóż w żaroodpornych kokilkach, a na nim kawałki ryb. Oprósz je koperkiem oraz natką pietruszki, a na koniec przykryj go puree (wcześniej wymieszaj je z ubitym białkiem). Piecz około 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 185 st. Podawaj z cytryną.

Kutia

Kutia

Składniki:

* 500 g pszenicy,
* 300 g maku,
* 100 g włoskich orzechów,
* 100 g obranych migdałów,
* 100 g rodzynek,
* 100 ml miodu,
* 2 łyżki suszonych skórek z pomarańczy,
* cynamon,
* cukier wanilinowy.

Przygotowanie:

Namocz soczewicę i gotuj ją przez 2 godz. Następnie wypłucz mak i gotuj go około 30 minut, a potem zmiel go przez maszynkę 2-3 razy. Wymieszaj go następnie z ugotowaną pszenicą, dodaj miód, posiekane orzechy, migdały, rodzynki oraz skórki z pomarańczy. Dopraw wszystko cynamonem oraz cukrem waniliowym.

Smacznego!

fot i przepisy: Galeo