Zimowy okres to idealny czas na domowy relaks z kubkiem gorącej herbaty w dłoni. Aby urozmaicić smak takich naparów, warto wzbogacić je o aromatyczne dodatki. Plaster pomarańczy, korzeń imbiru czy malinowa konfitura to tylko część składników, które pasują do tego typu napojów. Poznaj 10 najlepszych herbat na sezon jesienno-zimowy.
Rozgrzewające herbaty korzenne na zimowy wieczór
Korzenne przyprawy to jedne z najpopularniejszych dodatków do zimowych herbat. Cieszą się one zainteresowaniem głównie ze względu na to, że mają właściwości rozgrzewające. Dlatego są niezastąpione w dostarczaniu ciepła podczas chłodnych wieczorów. Jakie przyprawy stworzą aromatyczną i rozgrzewającą kompozycję?
Pyszna herbata za cynamonem
Wśród rozgrzewających dodatków do herbaty dużą popularnością może poszczycić się cynamon. Ta znana przyprawa kojarzy się głównie ze słodkimi wypiekami, ale z naparami również tworzy doskonały duet. Aby uzyskać aromatyczną herbatę, oprócz laski cynamonu do naparu, warto dodać miód. Dodatkowo dobry pomysł to wykorzystanie np. jabłek. Połączenie cynamonu z tym owocem to znana i lubiana kombinacja smaków, która wydaje się najbardziej charakterystyczna dla szarlotki.
Świeży imbir w zimowym naparze
Herbata z imbirem również potrafi doskonale rozgrzać. Napar zyska najlepszy smak i aromat, jeśli do jego przygotowania wykorzystasz świeży korzeń rośliny. Oprócz imbiru do napoju możesz dodać kurkumę, miód albo cytrynę. Zestawienie tych dodatków stworzy pyszną kompozycję.
Rozgrzewająca herbata z anyżem i goździkami
Anyż i goździki to kolejne dodatki o właściwościach rozgrzewających. Napar z takimi przyprawami warto dopełnić łyżeczką miodu lub syropu klonowego. Dzięki temu herbaciany napój nie tylko otuli ciepłem, ale i osłodzi zimowe dni.
Zimowe herbaty z owocami
Kubek ciepłego napoju z owocową nutą to kolejna propozycja na okres jesienno-zimowy. Do czarnej herbaty można dodać zarówno konfitury, jak i świeże lub suszone owoce. Które z nich będą najlepsze do herbatki na zimę?
Maliny – słodka wkładka do herbaty na zimę
Maliny należą do najpopularniejszych owoców, które można dodać do herbaty. Ich słodycz i delikatna kwaskowatość świetnie komponuje się ze smakiem naparów. Choć zima nie jest sezonem na maliny, to w sklepach dostępne są owoce w formie mrożonej lub suszonej. Każda z nich pozwoli przygotować herbatę zimową z pysznym, owocowym twistem.
Cytryna, pomarańcza i inne cytrusowe dodatki do zimowego naparu
Wśród owoców, które pasują do przepisu na zimową herbatę, wskazuje się również cytrusy. Najpopularniejsze w tej kategorii są cytryny i pomarańcze. Jednak warto pamiętać, że możemy do niej dodać też grejpfruta, mandarynkę czy inne kwaskowate owoce.
Aromatyczne herbaty z syropami
Przyprawy i owoce to nie jedyne dodatki, które są w stanie sprawić, że herbata nabierze wyjątkowego smaku. Podobne działanie zapewniają kwiatowe syropy. Oto najpopularniejsze z nich.
Syrop z kwiatu bzu – słodkie uzupełnienie herbaty zimowej
Syrop z kwiatu bzu pomoże Ci zrobić herbatę zimową, która ujmuje miodową słodyczą i lekką kwaskowością. Warto pamiętać, że nawet jego niewielka ilość potrafi całkowicie odmienić smak ciepłego napoju.
Herbatka z dodatkiem syropu z dzikiej róży
Syrop z dzikiej róży jest dość specyficzny, ponieważ łączy w sobie słodkie oraz cierpkie nuty. Ten smak świetnie pasuje do herbaty, ale jednocześnie pozostaje na tyle oryginalny, że nie każdy go lubi. Niemniej warto spróbować napoju z dodatkiem róży i sprawdzić swoje preferencje.
Prozdrowotne herbaty
Wśród herbat, które możesz zaparzyć zimową porą, znajdują się również napary z roślin o działaniu prozdrowotnym. Takie napoje dają podwójną korzyść: pyszne doznania smakowe i rzeczywiste wsparcie organizmu. Tego typu herbatki są doskonałe na odporność, która staje się nieoceniona w zimowym sezonie przeziębień.
Napar z lipy – idealna herbata na przeziębienie
Hasło „naturalne produkty do walki z przeziębieniem” zwykle kojarzy się z cytryną, miodem, imbirem czy czosnkiem. Jednak warto wiedzieć, że nie są to jedyne składniki wzmacniające odporność. Napar z kwiatów lipy może pomóc w zmaganiach z bólem gardła, gorączką czy katarem. Oczywiście taka herbata nie jest lekiem, ale bywa uzupełnieniem domowej kuracji.
Herbata z hibiskusa – zdrowa i pyszna opcja
Hibiskus to kolejny składnik o właściwościach, które pokocha Twój organizm. Ta roślina zawiera sporą dawkę witaminy C oraz antyoksydantów. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, a także redukuje stany zapalne i zapobiega ich powstawaniu.
Yerba mate – alternatywa dla tradycyjnej herbaty
Yerba mate nie jest do końca herbatą, ale często określa się ją jako herbatkę paragwajską. Różni się ona od tradycyjnego napoju herbacianego pod kątem składu chemicznego, a przez to oferuje odmienne działanie – ma silne właściwości pobudzające.Niemniej jednak – idąc śladem potocznej nazwy yerby – można polecić paragwajski napój jako herbatę na zimowe dni. Będzie to ciekawa alternatywa dla klasycznych naparów.
Leave a Reply