Czy wiesz, że mango jest zaliczane do najbardziej popularnych owoców na świecie? Jednak nie tylko! Zajmuje także naprawdę wysokie w gronie tych, które mają najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie. Podajemy Ci 10 powodów, dla których powinnaś jeść ten owoc.
Mango – recepta na wieczną młodość
Mango jest witaminową bombą. Zawiera cenne składniki mineralne, a zwłaszcza ta o właściwościach przeciwutleniających. Nie bez kozery więc jest nazywane owocem młodości.
Mango i jego właściwości zdrowotne
Źródło witaminy C i grupy witamin B. Dzięki temu można mu zawdzięczać bardzo korzystny wpływ na system odpornościowy oraz nerwowy.
Trawienie białek. Wszystko dzięki temu, że mango zawiera pomocne w tym enzymy.
Źródło błonnika pokarmowego, który bardzo skutecznie wpływa na obniżenie złego cholesterolu.
Spowalnianie rozwoju komórek rakowych. Mowa szczególnie o raku piersi.
Zawiera magnez, miedź i potas. Istotny jest szczególnie potas, a to dlatego, że jest on niezwykle pomocny w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Mango zabajone – przepis

Składniki na 2 porcje:
4 żółtka
3 łyżki cukru
5 łyżek soku z mango
owoce – ulubione (albo świeże biszkopty)
Sposób przygotowania:
1. Na początku przełóż żółtka do miski, a następnie ubijaj je ok. 3 minuty. 2. Stopniowo dodawaj cukier (pamiętaj, że cały czas musisz ubijać składniki) i czekaj na osiągnięcie puszystej, białej masy. Przełóż ją do miseczki.
3. Zagotuj w garnku wodę. Potem włóż do niego miseczkę z kremem i stopniowo wlewaj sok cały czas mieszając masę. Po ok. 5 minutach powinnaś uzyskać gęsty krem.
4. Przelej krem do kieliszków. Udekoruj go owocami i biszkoptami. Jedz po schłodzeniu.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy Sunquick i bloga apetyt-na-kuchnie.pl
przepis wygląda smacznie, chyba spróbuje go 😀