Pikantne skrzydelka z kurczaka przepis

Przepis na pikantne skrzydełka z kurczaka – jak je przygotować?

Pikantne skrzydełka z kurczaka to świetna propozycja na obiad dla każdego miłośnika ostrych potraw. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a skrzydełka dobrze smakują w towarzystwie przeróżnych dodatków. Jak je zrobić i z czym podawać?

Pikantne skrzydełka z piekarnika – ciekawy pomysł na obiad

Pikantne skrzydełka z kurczaka idealnie sprawdzą się w ramach obiadu, w szczególności w połączeniu z surówką i ziemniakami lub frytkami, ale nie tylko. Przygotowane w piekarniku są mniej kaloryczną alternatywą dla panierowanej wersji z patelni. Co więcej, za sprawą dodatku czosnku i starannie dobranej mieszanki przypraw potrawa przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi intensywnych smaków.

Przepis na pikantne skrzydełka z kurczaka – jakie składniki będą potrzebne?

Do przyrządzenia ostrych skrzydełek kluczowe są:

  • 15 skrzydełek z kurczaka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól i pieprz;
  • pozostałe przyprawy: papryka ostra, chili, oregano, czosnek granulowany, pieprz ziołowy.

Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na ostro?

Przyrządzenie skrzydełek z kurczaka w wersji pikantnej jest proste i stosunkowo szybkie. W rzeczywistości najwięcej czasu pochłania marynowanie drobiu tak, aby przeszedł smakiem i zapachem przypraw. Pierwszy krok, za który należy się zabrać, to odcięcie cienkich końcówek skrzydełek (lotek).

Następnie mięso umieszcza się w dużej misce i przechodzi do zrobienia zalewy. W tym celu łączy się ze sobą kolejno: przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, Tabasco, sos sojowy, sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony) oraz pozostałe przyprawy. Taką mieszankę dodaje się wraz z olejem do miski z drobiem, całość dokładnie miesza i odstawia do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

Przedostatnim krokiem jest włożenie skrzydełek do brytfanki. Kurczaka należy piec pod przykryciem przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie można zdjąć przykrywkę i kontynuować pieczenie przez kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aby skrzydełka stały się chrupkie i rumiane.

Z czym podawać skrzydełka z kurczaka?

Pikantne skrzydełka z kurczaka da się podawać na naprawdę wiele sposobów. Świetnie smakują w towarzystwie surówek colesław, z czerwonej kapusty albo buraczków. Zwolennicy klasycznych obiadów mogą zestawić je wraz z purée ziemniaczanym, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami w przyprawach albo frytkami. Do kurczaka pasują również takie dodatki jak ryż, kasza jaglana i kasza bulgur. Z kolei, jeśli pikantne skrzydełka mają pełnić funkcję sycącej, pikantnej przystawki, można podać je razem z bagietką czosnkową oraz dipami – majonezowym, ziołowym, barbecue czy słodko-kwaśnym.