mat. prasowe

Fritata ze spaghetti i makrelą

Fritata ze spaghetti i makrelą jest dobrą propozycją zarówno na śniadanie, jak i delikatny obiad. Wszystko zależy od tego, jak bardzo jesteś głodna! Jej przygotowanie jest szybkie i proste.

Makrela – cenne źródło selenu

Foodcollection RF Getty Images

Makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb, jakie goszczą na naszych stołach. Ustępuje miejsce jedynie śledziowi oraz łososiowi. Mimo że na pozór niczym się nie różni od pozostałych, to jednak jest zupełnie inaczej. Dlaczego? Otóż w dużej mierze dlatego, że zawiera w sobie duże ilości selenu, czyli pierwiastka, który ma bardzo wpływ na odporność, a przy tym chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto nie pozostaje bez znaczenia dla pracy serca i regulacji hormonów, które wytwarza tarczyca.

Zjedzenie zaledwie 100 gramów makreli niemal całkowicie wypełnia zapotrzebowanie na niego naszego organizmu. Dostarczysz mu go ok. 50 μg, gdzie norma waha się od 60 do 70 μg. To jednak nie koniec dobrodziejstw, które niesie ze sobą jedzenie tejże ryby.

Makrela – jedz na zdrowie!

Główne powody dla których warto uwzględniać makrelę w diecie:

– znajdziesz w niej duże ilości kwasów omega 3 i omega-6 wspomagających pracę mózgu oraz obniżających cholesterol,
– zawiera witaminy z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, a także chronią przed anemią,
– jest źródłem witaminy A, korzystnie wpływającej na wzrok, a także E, która dodatkowo jeszcze zapobiega powstawaniu zmarszczek,
– zawiera cenną dla zdrowia witaminę D oraz wapń, fosfor, jod, cynk i miedź. Ostatniej przypisuje się działanie przeciwbakteryjne.

Makrela – nie dla każdego!

Mimo że makrela jest bardzo wartościową pod względem odżywczym rybą, nie każdy może korzystać z jej dobrodziejstw. Wszystko za sprawą zawartej w niej puryny. W nadmiarze może być ona szkodliwa. Jeśli więc masz podwyższony poziom kwasu moczowego, makrela raczej nie jest dla Ciebie.

Fritata ze spaghetti i makrelą – przepis

mat. prasowe

Składniki:

  • 4 jaja
  • 100ml śmietany
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 1 puszka makreli
  • 1 pomidor
  • olej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz i sól (do smaku)

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron, a następnie wymieszaj go z serem, pomidorem pokrojonym w kostkę oraz makrelą.
2. Następnie dodaj zioła, czosnek, sól i pieprz.
3. Ubij jajka na puszystą masę i dodaj do nich śmietanę.
4. Dodaj powstałą masę do makaronu.
5. Usmaż fritatę na patelni z dwóch stron.

Smacznego!

Przepis przygotował Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis