Fritata ze spaghetti i makrel─ů jest dobr─ů propozycj─ů zar├│wno na ┼Ťniadanie, jak i delikatny obiad. Wszystko zale┼╝y od tego, jak bardzo jeste┼Ť g┼éodna! Jej przygotowanie jest szybkie i proste.

Makrela ÔÇô cenne ┼║r├│d┼éo selenu

Foodcollection RF Getty Images

Makrela jest jedn─ů z najpopularniejszych ryb, jakie goszcz─ů na naszych sto┼éach. Ust─Öpuje miejsce jedynie ┼Ťledziowi oraz ┼éososiowi. Mimo ┼╝e na poz├│r niczym si─Ö nie r├│┼╝ni od pozosta┼éych, to jednak jest zupe┼énie inaczej. Dlaczego? Ot├│┼╝ w du┼╝ej mierze dlatego, ┼╝e zawiera w sobie du┼╝e ilo┼Ťci selenu, czyli pierwiastka, kt├│ry ma bardzo wp┼éyw na odporno┼Ť─ç, a przy tym chroni czerwone krwinki i b┼éony kom├│rkowe przed szkodliwym dzia┼éaniem wolnych rodnik├│w. Ponadto nie pozostaje bez znaczenia dla pracy serca i regulacji hormon├│w, kt├│re wytwarza tarczyca.

Zjedzenie zaledwie 100 gram├│w makreli niemal ca┼ékowicie wype┼énia zapotrzebowanie na niego naszego organizmu. Dostarczysz mu go ok. 50 ╬╝g, gdzie norma waha si─Ö od 60 do 70 ╬╝g. To jednak nie koniec dobrodziejstw, kt├│re niesie ze sob─ů jedzenie tej┼╝e ryby.

Makrela ÔÇô jedz na zdrowie!

Główne powody dla których warto uwzględniać makrelę w diecie:

ÔÇô znajdziesz w niej du┼╝e ilo┼Ťci kwas├│w omega 3 i omega-6 wspomagaj─ůcych prac─Ö m├│zgu oraz obni┼╝aj─ůcych cholesterol,
ÔÇô zawiera witaminy z grupy B, kt├│re poprawiaj─ů wygl─ůd sk├│ry, a tak┼╝e chroni─ů przed anemi─ů,
ÔÇô jest ┼║r├│d┼éem witaminy A, korzystnie wp┼éywaj─ůcej na wzrok, a tak┼╝e E, kt├│ra dodatkowo jeszcze zapobiega powstawaniu zmarszczek,
ÔÇô zawiera cenn─ů dla zdrowia witamin─Ö D oraz wap┼ä, fosfor, jod, cynk i mied┼║. Ostatniej przypisuje si─Ö dzia┼éanie przeciwbakteryjne.

Makrela ÔÇô nie dla ka┼╝dego!

Mimo ┼╝e makrela jest bardzo warto┼Ťciow─ů pod wzgl─Ödem od┼╝ywczym ryb─ů, nie ka┼╝dy mo┼╝e korzysta─ç z jej dobrodziejstw. Wszystko za spraw─ů zawartej w niej puryny. W nadmiarze mo┼╝e by─ç ona szkodliwa. Je┼Ťli wi─Öc masz podwy┼╝szony poziom kwasu moczowego, makrela raczej nie jest dla Ciebie.

Fritata ze spaghetti i makrel─ů ÔÇô przepis

mat. prasowe

Składniki:

  • 4 jaja
  • 100ml ┼Ťmietany
  • 5 ┼éy┼╝ek startego sera ┼╝├│┼étego
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 1 puszka makreli
  • 1 pomidor
  • olej
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki czosnku granulowanego
  • 1/2 ┼éy┼╝eczka bazylii
  • 1 ┼éy┼╝eczka oregano
  • pieprz i s├│l (do smaku)

Spos├│b przygotowania:

1. Ugotuj makaron, a nast─Öpnie wymieszaj go z serem, pomidorem pokrojonym w kostk─Ö oraz makrel─ů.
2. Następnie dodaj zioła, czosnek, sól i pieprz.
3. Ubij jajka na puszyst─ů mas─Ö i dodaj do nich ┼Ťmietan─Ö.
4. Dodaj powsta┼é─ů mas─Ö do makaronu.
5. Usma┼╝ fritat─Ö na patelni z dw├│ch stron.

Smacznego!

Przepis przygotował Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis

2 komentarze

  1. ula

    Pyszna przek─ůska ­čśÇ

  2. hancia

    z w─Ödzon─ů makrel─ů te┼╝ smakuje pysznie ­čśë

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Wega┼äski budy┼ä z musem truskawkowym i granol─ů

Kasza, cho─ç towarzyszy nam g┼é├│wnie w porze obiadowej, r├│wnie smacznie sprawdzi si─Ö jako ba…