krem z pomidorow przepis

Przepis na zupę krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów to smakowite i lekkie danie, które dobrze sprawdzi się zarówno w ramach obiadu, jak i lunchu czy kolacji. Świetnie smakuje podana wraz z listkami świeżej bazylii, jednak to nie jedyne wydanie tej przepysznej zupy. Jak przygotować krem z pomidorów?

Zupa krem z pomidorów – świetna propozycja na szybki posiłek

Każda osoba, która poszukuje pomysłu na smaczny, a zarazem szybki posiłek powinna wziąć pod uwagę krem z pomidorów. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne wyjątkowego smaku, aksamitnej konsystencji i świeżości. Z jego przyrządzeniem z powodzeniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Jak przygotować zupę krem z pomidorów?

Wyrazisty krem z pomidorów z dodatkiem ziół i delikatnego sera mozzarella to danie wysoce uniwersalne. Oznacza to, że warto przyrządzić ten posiłek zarówno w ramach obiadu dla dzieci, jak i podać gościom albo zabrać ze sobą do pracy i zjeść ze smakiem w trakcie przerwy. Oczywiście danie możesz zrobić i podać na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz sprawdzoną metodę na krem w wersji na szybko, czyli przy użyciu pomidorów z puszki.

Niezbędne składniki

  • 1 puszka obranych i pokrojonych pomidorów;
  • 2 małe cebule;
  • 3 ząbki czosnku;
  • passata pomidorowa (400 g);
  • kawałek małej papryczki chili;
  • 1 łyżka oliwy;
  • świeże listki bazylii;
  • ser mozzarella lub mascarpone;
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany, odrobina cukru.

Jeśli nie przepadasz za mocno pikantnymi daniami, możesz zrezygnować z poszczególnych składników lub ograniczyć ich ilość.

Sposób przygotowania

Przygotowanie kremu z pomidorów rozpocznij od obrania oraz pokrojenia cebuli i czosnku (czosnek możesz również przecisnąć przez praskę). Następnie podsmaż je w garnku na małym ogniu, rozpoczynając od cebuli. W międzyczasie drobno posiekaj również paprykę chili i dorzucić ją do całości. Kolejnym krokiem jest dodanie do całości pomidorów z puszki i passaty. Warzywa dopraw przy użyciu soli, pieprzu, ziół i odrobiny cukru, który zredukuje kwaśny posmak dania. Później należy zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Następnie całość gotuje się pod przykryciem przez około 20 min, już na mniejszym ogniu. Na koniec powinno się poczekać, aż zupa ostygnie i zmiksować ją na krem przy użyciu blendera.

Z czym podawać krem z pomidorów?

Przed podaniem do kremu z pomidorów należy dodać kawałki sera mozzarella lub trochę mascarpone oraz ozdobić całość świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. Zupa świetnie smakuje w towarzystwie grzanek czosnkowych lub chrupiącego pieczywa prosto z piekarni.