Kurczak Tikka Masala świetnie smakuje podany z delikatnym ryżem basmati, ale nie tylko. To idealna propozycja na rozgrzewający i sycący posiłek, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi aromatycznych przypraw i kremowych sosów. Jak go przygotować?
Kurczak Tikka Masala – skąd wzięło się to danie?
Kurczak Tikka Masal kojarzy się przede wszystkim z kuchnią indyjską, jednak miejsce powstania przepisu wcale nie jest takie oczywiste. Według wielu osób receptura na kurczaka podawanego z kremowym, aromatycznym sosem wywodzi się ze szkockiego Glasgow. Zdaniem niektórych specjał powstał w New Delhi, a jeszcze inni twierdzą, że potrawa pochodzi z czasów, gdy Indie funkcjonowały jako prowincja Imperium Brytyjskiego. Zgodnie z tymi podaniami Tikka Masala ma więc być azjatyckim daniem zmienionym w taki sposób, aby przypadł do gustu Brytyjczykom.
Przepis na aromatycznego kurczaka Tikka Masala
Kwestia pochodzenia Tikka Masala jest dość sporna. Pewne jest natomiast, że obecnie potrawę podają restauracje w różnych częściach świata, również te w Polsce. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby samodzielnie przyrządzić kremowego kurczaka we własnej kuchni i zaserwować go w ramach pysznego i sycącego obiadu. Jak to zrobić?
Niezbędne składniki
Przygotowanie potrawy sprowadza się przede wszystkim do zrobienia marynaty oraz gęstego warzywnego sosu, w którego towarzystwie podaje się kurczaka. Potrzebne będą do tego następujące składniki:
- 500 g piersi z kurczaka;
- 200 g jogurtu naturalnego lub kokosowego;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżka octu winnego;
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, ostra i słodka papryka, kmin rzymski, imbir, kardamon, goździki, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa;
- 500 ml passaty pomidorowej;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki masła klarowanego;
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania
Przyrządzanie Tikka Masala należy rozpocząć do umycia i pokrojenia kurczaka w grubszą kostkę. Następnym krokiem jest przygotowanie marynaty, czyli wymieszanie jogurtu naturalnego i oliwy z przyprawami w następujących proporcjach: po 1 łyżeczce cynamonu, imbiru, papryki i kminu oraz po szczypcie pozostałych przypraw.
W międzyczasie można rozpocząć przygotowywanie sosu. W tym celu należy przecisnąć czosnek przez praskę i delikatnie podsmażyć go na maśle, dosypując szczyptę kminu oraz ostrej i słodkiej papryki. Następnie do całości dodaje się passatę i ocet, a całość doprawia szczyptą soli, pieprzem i łyżeczką cukru. Sos powinno się gotować na małym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie kurczaka należy obtoczyć w przygotowanej marynacie, a później odstawić go do lodówki na minimum godzinę. Piersi smaży się na patelni do momentu, aż będą delikatnie zarumienione.
Następnym krokiem jest dodanie kurczaka do sosu i gotowanie Tikka Masala na małym ogniu jeszcze przez kolejne 10 minut. Pod koniec wystarczy odczekać, aż całość odrobinę ostygnie i dodać do sosu jogurt naturalny lub kokosowy. Dzięki temu potrawa stanie się gęsta i kremowa.
Rozgrzewający kurczak Tikka Masala – z czym go podawać?
Kurczak Tikka Masala idealnie komponuje się z ryżem basmati lub z drożdżowym chlebkiem naan. Przed podaniem potrawę najlepiej skropić limonką i posypać świeżą kolendrą. Tikka Masala to świetna propozycja dla wszystkich osób, które lubią sycące i aromatyczne dania z dużą ilością przypraw. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne ani czasochłonne, a smak zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy.
Leave a Reply