Zdrowe śniadanie jest podstawą każdego dnia. Jeśli jesteś aktywna fizycznie, tym bardziej musisz zadbać o zrównoważoną diet, która pozwoli Ci zachować energię i zasili Twoje ciało niezbędnymi składnikami odżywczymi. Przygotowanie go wcale nie musi zabierać dużo czasu, a efekty jego spożycia będziesz czuła przez długi czas! Co jeść i jak najszybciej przygotować posiłek? Podpowiadamy!
Dlaczego śniadanie jest ważne?
Na początek jednak skupmy się na kilku istotnych kwestiach, które sprawiają, że śniadanie jest ważnym posiłkiem. W ciągu nocy nasz organizm wykorzystuje dużo energii, które po przebudzeniu należy uzupełnić. Pominięcie jedzenia rano zmusza je do wykorzystywania rezerw z dnia poprzedniego. Sprawa jest poważniejsza, gdy poprzedniego dnia ciało wystawione było na spory wysiłek fizyczny. Prowadzić to może do:
- zmęczenia,
- bólu głowy,
- braku siły.
Spożywanie posiłku rano niesie ze sobą szereg korzyści, które dla osób dbających o linię, pracujących w skupieniu lub uprawiających sport okażą się atrakcyjne.
Koncentracja
Istnieją badania, które wskazują, że jedzenie śniadania wpływa na prawidłowe działanie mózgu. Jego spożywanie ma poprawiać koncentrację, zdolności zapamiętywania i uczenia się oraz sprzyja rozwojowi intelektualnemu. Jeśli więc twoja praca wymaga od ciebie skupienia, zjedzenie posiłku przed nią może okazać się pomocne.
Energia
Spożywanie śniadania pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru przez cały dzień. Wpływa to na utrzymujący się długo poziom energii, którą możesz wykorzystać po pracy na siłowni lub podczas biegania. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Dieta
Pominięcie śniadania często skutkuje późniejszym brakiem kontroli nad spożywaniem posiłku. Głód utrzymujący się przez dłuższy czas może doprowadzić do objadania się, co utrudnia utrzymywanie prawidłowej diety i wagi. Tak więc regularne jedzenie rano pozwoli Ci kontrolować wybrany plan żywieniowy i ułatwi dobieranie poszczególnych makroelementów do dań.
Chociaż śniadanie jest jednym z ważniejszych posiłków, to sporo ludzi zwykle je pomija. Czas przygotowanie oraz brak apetytu po przebudzeniu okazuje się murem nie do przeskoczenia. Oczywiście, nie jest w tym nic złego pod warunkiem, jeśli zapotrzebowanie na składniki odżywcze zostanie zaspokojone w ciągu dnia przy okazji spożywania pełnowartościowych produktów.
Podstawa dobrego zdrowia
Jeśli po przebudzeniu nie masz ochoty nic jeść i tylko potęguje to Twoją niechęć do poświęcania czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, to dobrym argumentem, który przekona cię do wyrobienia nowego nawyku, będzie aspekt smakowy. Śniadanie może być pyszne tak, że na samą myśl o nim nabierzesz rano apetytu, a wraz z nim chęci na przyrządzenie pełnowartościowego dania.
Wysokobiałkowa owsianka nocna z bananem
Danie to jest bogate w białko i błonnik, które utrzymują uczucie sytości. Wielocukry zawarte w tym posiłku stopniowo dostarczają energii organizmowi, unikając tym samym nagłemu skokowi poziomu glukozy. Banan dostarcza także dużej ilości witamin i pomagają w odchudzaniu. Dodatkowo śniadanie przygotowujesz wieczorem poprzedniego dnia, co pozwoli oszczędzić ci czas rano.
Składniki:
- 40 g płatków owsianych,
- 15 g płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 duży banan,
- 100 g mleka,
- 40 g jogurtu naturalnego.
Płatki owsiane zalej mlekiem. Wymieszaj razem z jogurtem i łyżeczką miodu i przelej do pojemniczka. Dodaj pokrojonego banana. Dosyp płatków migdałowych i schowaj do lodówki na noc.
Proteinowy koktajl truskawkowy
Szybki wysokobiałkowy koktajl jest dobrą opcją, jeśli masz problem z jedzeniem rano. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Duża zawartość białka sprawia, że jest to idealny moment na rozpoczęcie dnia dla aktywnych fizycznie.
Składniki:
- 500 ml mleka proteinowego,
- 170 g truskawek,
- 15 g masła orzechowego,
- 60 g chudego twarogu.
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i ciesz się energią przez cały poranek!
Bruschetta z awokado i jajkiem
Śniadanie wytrawne dla prawdziwych koneserek. Zawarte w awokado składniki zapobiegają gromadzeniu wody w ciele i korzystnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowo, enzymy zawarte w tym owocu działają przeciwzapalnie. Wspomaga także odbudowę tkanki mięśniowej.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
- 2 jajka,
- 2 łyżki octu,
- bazylia,
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku.
Kromki podgrzej w tosterze. W międzyczasie wbij jajka do osobnych misek. Zagotuj wodę w garnku i dodaj ocet. Zmniejsz moc kuchenki, zamieszaj łyżką, aby powstał wir i dodaj jajko. Po około 3 minutach jest już gotowe. Podgrzane pieczywo natrzyj chrupiące czosnkiem. Umyte awokado przekryj na pół i rozgnieć widelcem. Dopraw pieprzem i solą. Posmaruj chleb miąższem i ułóż jajko. Dodaj listek bazylii i gotowe!
Śniadanie może być naprawdę smacznym i zdrowym sposobem na wejście w dzień. Jeśli któraś z propozycji przyciągnęła twoją uwagę, koniecznie spróbuj przygotować ją u siebie!
Leave a Reply