Gofry często kojarzą się z dzieciństwem oraz beztroską. Niestety nie jest to najzdrowsza przekąska, ale w prosty sposób można to zmienić. Jak? Poznaj przepisy i triki na przygotowywanie ich dietetycznej wersji we własnym domu!
Jak upiec lekkie i chrupiące gofry?
Aby upiec gofry, potrzeba kilka składników. Są to jajka, mleko, mąka i olej roślinny. Przepis nie jest skomplikowany – pozostaje wymieszać wszystkie składniki, aby powstało z nich ciasto. A co zrobić, aby były wyjątkowo lekkie, puszyste i chrupiące z zewnątrz po wypieczeniu? Przed połączeniem składników białka można oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a na koniec dodać do pozostałej mieszaniny. Dzięki temu ciasto nabierze powietrza i będzie bardziej puszyste.
Możesz, zamiast mleka, użyć napoju roślinnego – ma mniejszą zawartość tłuszczy, przez co będą one bardziej chrupiące po wypieczeniu. Aby spotęgować efekt, gofry piecz w gofrownicy przez około 4 minuty – do uzyskania ciemnozłotego koloru skórki. Po wypieczeniu układaj je na ruszcie lub kratce z piekarnika, aby mogły przeschnąć i nie podeszły wilgocią od spodu.
Przepis na dietetyczne gofry: co będzie Ci potrzebne?
Wykonanie dietetycznych gofrów nie wydaje się trudne, co więcej można wykorzystać na nie wiele pomysłów. Jednym z nich jest zrobienie ich niskokalorycznych, co czyni je wspaniałą przekąską np. w trakcie redukcji czy odchudzania. Do wykonania domowych gofrów owsianych potrzebne będą:
- szklanka płatków owsianych;
- jajko;
- szklanka jogurtu naturalnego lub mleka;
- 1,5 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzika np. stewii;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- aromat waniliowy.
Na początek zblenduj płatki, aby uzyskać delikatną mączkę. Oddziel białka od żółtek i odstaw je na później. Żółtka wymieszaj z jogurtem, słodzikiem i aromatem, następnie wrzuć płatki z proszkiem do pieczenia. Masę odstaw, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj powoli do ciasta i na koniec delikatnie połącz składniki. Ciasto przełóż do nagrzanej gofrownicy nasmarowanej tłuszczem i piecz około 4 minut do zarumienienia.
Niskokaloryczną alternatywą mogą być gofry owsiano-bananowe. Do ich zrobienia przygotuj:
- banan, miękki i dojrzały;
- jajko;
- 20 g płatków owsianych, zmielonych;
- 10 g otrębów owsianych;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Banana rozgnieć, dodaj do niego roztrzepane jajka i wymieszaj. Następnie dosyp płatki z otrębami oraz proszkiem do pieczenia – masa musi być bez grudek. Jednolitą masę przekładaj do gofrownicy i piecz do uzyskania ciemnozłotego koloru ciasta.
Pyszne fit gofry można wykonać także w wersji niskotłuszczowej. Do ich przygotowania potrzebne będą:
- szklanka mąki razowej;
- 1/2 szklanki siemienia lnianego;
- 1/2 szklanki otrębów pszenicy;
- 1/4 szklanki startych jabłek;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 jajka;
- 1 i 1/2 szklanki wody lub napój roślinny (np. owsiany);
- szczypta soli.
Do miski przesiej mąkę i użyj pozostałych suchych składników. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z wodą i jabłkiem, następnie połącz z białkiem i dodaj inne produkty. Złącz je w jedno do uzyskania jednolitej konsystencji i przekładaj do nagrzanej gofrownicy.
Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić gofry, aby nie zaburzały codziennej diety ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, do ciasta możesz dodać rozrobione z mlekiem lub wodą porcję białka w proszku. Przepis na gofry wysokobiałkowe:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- łyżeczka ulubionego słodziku;
- kilka kropel aromatu wanilinowego;
- 2 jaja;
- 1/2 szklanki oleju roślinnego;
- 2 porcje białka (60 g);
- 1 i 1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego.
W mleku rozrób białko, połącz z żółtkami, aromatem i olejem. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj słodzik i proszek do pieczenia, białka ubij z solą na sztywną pianę. Mokre i suche składniki wymieszaj, na koniec dołóż białka i całość delikatnie złącz. Ciasto na gofry piecz w rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia.
Z czym jeść gofry, żeby zbilansować zdrowy posiłek?
Gofry rzadko kiedy kojarzą się ze zdrową przekąską, ponieważ pierwsze na myśl przychodzą desery pełne bitej śmietany, smakowych polew i słodkich dodatków. Jednym słowem to bomba cukrowa w atrakcyjnej oprawie. Co ciekawe, nie trzeba dużo, aby ten dobrze znany z wakacji nad polskim morzem przysmak zamienić w zdrową przekąskę.
Jakie dodatki będą najlepsze do zdrowych gofrów fit? Ich domową wersję da się zjeść z naturalnym jogurtem greckim lub skyrem, a następnie nałożyć na nie wybrane ulubione owoce, np. borówki, banany, truskawki, maliny, jeżyny. Jeśli masz ochotę, możesz wybrać także jogurt smakowy.
Natomiast gdy nie przepadasz za dużą ilością dodatków na wierzchu, zamiast cukru pudru obsyp gofra cynamonem. Dzięki temu uzyska głęboki, korzenny smak i to bez uzyskiwania niepotrzebnych kalorii.
Dietetyczną alternatywą dla dżemu jest też frużelina, czyli owoce w żelu. Możesz przygotować ją sama, a jeśli zależy Ci na niskiej kaloryczności, skorzystaj z gotowych, specjalnie dedykowanych produktów.
Gdy ciężko Ci zrezygnować ze słodyczy, spróbuj alternatyw w postaci smakowych kremów (np. białej czekolady), dodatkowo wzbogacanych białkiem. Dzięki temu zjesz to, na co masz ochotę, a przy okazji dostarczysz sobie odpowiednich makroelementów.
Alternatywą dla gofrów na słodko mogą być takie przyrządzane na słono, np. z jajkiem sadzonym i przyprawiane pieprzem oraz solą zamiast słodzikiem. W ten sposób łatwiej będzie zbilansować posiłek.
Kiedy najlepiej przygotować gofry?
Gofry na śniadanie? Przygotowane w zbilansowany sposób, z ograniczoną ilością cukru jak najbardziej. Mogą być świetną alternatywą np. dla owsianki, jeśli lubisz śniadania na słodko. Świetnie sprawdzają się jako pełnowartościowy podwieczorek, który będzie lekki i sycący.
Jeśli po śniadaniu nie robisz się szybko głodna, spróbuj wpleść do swojej diety gofry jako lunch. Możesz zabrać je ze sobą do pracy, a do tego w osobnym boxie przygotować owoce, wziąć jogurt i skomponować całość jako gotowe danie na miejscu, aby gofr był jak najbardziej świeży i chrupiący.
Leave a Reply