biale czy czerwone wino lepsze dla zdrowia

Białe czy czerwone – które wino jest lepsze dla zdrowia?

Można wyróżnić wiele odmian wina, jego gatunków i smaków. Jego spożycie warto jednak wiązać z umiarem. Nie dość, że oszczędzisz sobie złego samopoczucia na następny dzień, to możesz zadbać o swój organizm. Picie 1-2 kieliszków tego alkoholu dziennie znacznie wpływa np. na Twoją kondycję. Co zrobić, aby tak się stało? Oto najważniejsze informacje dotyczące zdrowotnego działania wina.

Czy wino wykazuje właściwości zdrowotne?

Wino to alkohol kojarzony z towarzyskimi spotkaniami, niekiedy posiłkami oraz kulturą śródziemnomorską. Wiele osób chętnie sięga po ten trunek ze względu na często kojarzone z nim właściwości. Sprzyjały temu nawet badania naukowe jak np. głośny w końcu ubiegłego wieku paradoks francuski. Zgodnie z prowadzonymi w Bordeaux badaniami, wypijanie 2-5 kieliszków wina w ciągu dnia wpływa na obniżenie szansy na zapadnięcie na chorobę wieńcową o 30-40%. Szkoda więc nie byłoby zadbać o swoje zdrowie w ten sposób.

Choć paradoks został obalony po 3 dekadach badań, wino wciąż pozostaje tym samym trunkiem, bogatym w wiele związków chemicznych.

Najbardziej odpowiedzialne za zdrowotny wpływ trunku są polifenole – im więcej ich jest, tym lepiej trunek wpływa na organizm. Jako główny czynniki wspomagający wymienia się resweratrol, który głównie znajduje się w winogronach. Jego ilość zależy od tego, z jakich owoców produkuje się alkohol. Mogą to być:

  • jeżyny;
  • czarne porzeczki;
  • aronia;
  • czarny bez;
  • jagody;
  • borówki.

Czym różni się wino białe od czerwonego?

Główna różnica między winami wynika ze szczepów, z których są produkowane. Do produkcji czerwonego wykorzystuje się gatunki z ciemną skórką, do białego – zarówno z jasną, jak i ciemną.

Poza kolorem owocu ważna jest także metoda produkcji. Wpływ mają długość i sposób maceracji alkoholu. Aby uzyskać czerwone wino, fermentacja następuje z udziałem całego zmiażdżonego owocu – jego miąższu, soku, skórki i pestek, dzięki czemu nabiera wyrazistego koloru. Z kolei do produkcji białego używa się wyłącznie soku, przez co nie ulega barwieniu.

Kluczowe wydają się także gatunki winogron, z których produkuje się poszczególne trunki. Jednymi z najpopularniejszych szczepów wykorzystywanych do białego wina są:

  • Riesling;
  • Sauvignon Blanc;
  • Pinot Grigio;
  • Chardonnay.

Z kolei wśród win czerwonych można wyróżnić:

  • Cabernet Sauvignon;
  • Merlot;
  • Pinot Noir;
  • Zinfandel;
  • Malbec.

Kolejny ważny czynnik różnicujący alkohol w jasnej i ciemnej odsłonie to bukiety aromatów. Białe wina są lżejsze, dlatego uzyskiwane wonie to tropikalne owoce, cytrusy, kwiaty, zioła i miód. Z kolei czerwone wydają się o wiele cięższe i mocniejsze, dlatego ich aromaty to owoce leśne, truskawki, poziomki, powidła śliwkowe, fiołki.

Dodatkowo aromaty i smak alkoholu wpływają na to, do czego podaje się konkretne gatunki. Półwytrawne i wytrawne wina czerwone to wspaniali towarzyszedań mięsnych na bazie:

  • wołowiny;
  • baraniny;
  • dziczyzny;
  • baraniny;
  • gęsiny;
  • wieprzowiny.

Dobrze komponują się także z wędlinami, grzybami i makaronem w sosie pomidorowym oraz twardymi serami. Słodkie wina świetnie smakują z deserami czekoladowymi lub piernikiem.

Wino białe wydobywa smaki z takich potraw jak:

  • ryby;
  • owoce morza;
  • drób;
  • makarony w sosach śmietanowych;
  • sery z pleśnią.

Słodkie wino białe można podawać do dań kuchni azjatyckiej oraz większości deserów.

Wino białe czy czerwone? Wpływ alkoholu na zdrowie

Ilość polifenoli w alkoholu wpływa na jego prozdrowotne działanie. Z tego względu myśląc o zdrowszym trunku, częściej wskazuje się na wina czerwone, ponieważ w ich składzie dobroczynnych składników jest aż 10-krotnie więcej.

Nie da się więc ukryć, że alkohol ma wpływ na ludzki organizm, przy czym można zauważyć takie zmiany jak:

  • działanie kardioprotekcyjne;
  • usuwanie wolnych rodników z organizmu;
  • ochrona przed nowotworami;
  • działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe;
  • regulowanie procesu trawienia, poprawa pracy żołądka i trzustki;
  • wzrost wrażliwości na insulinę;
  • spadek poziomu cholesterolu we krwi;
  • poprawa pracy nerek, szybsze usuwanie produktów przemiany materii.

Warto zwrócić uwagę również na moc wina – im mniej w nim cukru, tym słabszy powstaje, a co za tym idzie, jest on zdrowszy.

Czy każda ilość wina ma na nas pozytywny wpływ?

Mimo wielu zalet należy pamiętać o tym, że wino to nadal alkohol, który coraz częściej nazywa się narkotykiem rekreacyjnym – wśród najbardziej uzależniających substancji zajmuje on drugie miejsce, zaraz za heroiną.

Spożycie wysokoprocentowego napoju w nadmiernych ilościach może prowadzić do wielu komplikacji zdrowotnych i przyczynić się do rozwoju wielu nieprawidłowości jak np.:

  • nowotwory;
  • problemy z sercem, jelitami, pamięcią;
  • wystąpienie problemów neurologicznych
  • wycofanie społeczne;
  • uzależnienie;
  • utrata wydajności pracy.

Często podkreśla się również, że poza samym alkoholem i jego spożyciem, ogromny wpływ na zapadalność na niektóre choroby mają czynniki społeczne i kulturowe, takie jak sposób picia, obecność aktywności fizycznej, czy charakter diety.

Kto powinien pić wino, a kto go unikać?

Wino ze względu na obecność etanolu w składzie nie jest odpowiedni do spożycia przez wszystkich. Wśród osób, które powinny się go wystrzegać, są te uzależnione czy ciężko chore, a także kobiety w ciąży – alkohol może im zaszkodzić i spowodować komplikacje zdrowotne, nawet w małych ilościach.

Dodatkowo zdarza się, że wchodzi on w reakcję z wieloma lekami, co często daje niepożądane skutki. Schorzeniem, które na stałe uniemożliwia picie alkoholu, jest hipertrójglicerydemia – dzieje się tak ze względu na podnoszenie się poziomu trójglicerydów. Wśród chorób wykluczających tego typu trunki znajdują się również:

  • cukrzyca;
  • zespół jelita drażliwego;
  • celiakia i nietolerancja glutenu;
  • nadwaga i otyłość;
  • choroby wątroby;
  • przewlekła zgaga.