Placki ziemniaczane, pierogi ruskie, aromatyczne zupy – w polskiej kuchni mimo królującego mięsa można znaleźć pyszne pozycje wegetariańskie. Jeśli jednak chcesz przygotować mniej znane, apetyczne potrawy wege, koniecznie poznaj te przepisy!
Faszerowana cukinia – pyszny obiad bezmięsny
Faszerowana cukinia to fenomenalny pomysł na danie bez mięsa. Do przygotowania potrzebujesz:
- 2 duże cukinie;
- szklankę kaszy jaglanej lub ryżu;
- puszkę czerwonej fasoli;
- cebulę;
- 2 ząbki czosnku;
- paprykę;
- pół szklanki passaty pomidorowej;
- marchewkę;
- 2 garści szpinaku;
- pół szklanki startego sera żółtego;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- sól i pieprz;
- łyżeczkę bazylii i oregano.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Wnętrza pokrój w drobną kostkę i to samo zrób z cebulą i papryką. Marchewkę zetrzyj na tarce. Ugotuj ryż. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj resztę warzyw.
Odcedź fasolę. Kiedy warzywa na patelni zmiękną, dodaj do nich fasolę, szpinak i passatę pomidorową. Wsyp także przyprawy i ugotowaną kaszę lub ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj, by powstał jednolity farsz. Napełnij każdą połowę cukinii nadzieniem i posyp serem żółtym. Umieść danie w naczyniu żaroodpornym i przykryj. Piecz przez około 30 minut, aż całość będzie miękka i delikatnie zarumieniona. Możesz podawać np. z domowym sosem czosnkowym.
Makaron i warzywa – duet idealny na zapiekankę
Zapiekanka makaronowa to wegetariański obiad, który pokocha cała rodzina. Oto lista niezbędnych składników:
- 400 g makaronu (np. penne, fusilli, rigatoni);
- mały brokuł;
- papryka czerwona;
- papryka żółta;
- mała cukinia;
- czerwona cebula;
- kilka suszonych pomidorów;
- 500 ml passaty pomidorowej;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 1,5 szklanki startego sera żółtego;
- sól i pieprz;
- 3 łyżki oliwy;
- pół łyżeczki chili.
Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, a brokuł podziel na różyczki. Brokuł wrzuć na kilka minut do wrzącej wody, aby lekko zmiękł. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej papryki, cukinię suszone pomidory i brokuł.
Warzywa dopraw do smaku i zalej passatą pomidorową oraz śmietanką. Całość wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron i zawartość patelni. Połącz składniki ze sobą i obficie posyp serem żółtym. Przykryj naczynie i wsadź je go rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiekaj około 30 minut.
Warzywne curry z tofu – rozgrzewające danie wegetariańskie
Aby przyrządzić pyszne curry z tofu, potrzebne są:
- 200 g naturalnego tofu;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- puszka kukurydzy;
- papryka czerwona;
- mała cukinia;
- sok z jednej limonki;
- 3 ząbki czosnku;
- łyżka przecieru pomidorowego;
- świeża kolendra;
- 100 g ryżu;
- 400 ml mleczka kokosowego;
- 3 łyżki oleju roślinnego;
- pół łyżeczki pasty z imbiru lub mielonego imbiru;
- paczka przyprawy curry.
Tofu pokrój w kostkę i odciśnij nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie w skrobi ziemniaczanej i podsmaż na suchej patelni z wszystkich stron, aż nabierze chrupkości. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną, wsyp do nich odsączoną kukurydzę.
Na patelnię dodaj przecier pomidorowy, imbir, mleczko kokosowe, sok z limonki i całą paczkę przyprawy curry. Duś wszystko dokładnie do połączenia składników i momentu, aż wszystko będzie mięciutkie. Na koniec dosyp chrupiące tofu i wymieszaj. W międzyczasie ugotuj ryż. Wykładaj danie na talerze w proporcjach 1:1 (ryż i curry) i posypuj świeżymi listkami kolendry.
Zupa z czerwonej soczewicy – jak przygotować?
Ciecierzyca i soczewica to świetne źródła białka w diecie pozbawionej mięsa, które nadają się m.in. do zup. Do przygotowania jednej z nich potrzebne są:
- puszka czerwonej soczewicy;
- duża marchewka;
- 2 suszone grzyby;
- duży ziemniak;
- cebula;
- 1,5 litra bulionu warzywnego;
- puszka krojonych pomidorów;
- sól i pieprz;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- inne przyprawy do smaku – wędzona papryka, chili, kurkuma.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodaj posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Odcedź soczewicę i również przełóż do naczynia. Podsmażaj na niewielkim ogniu. Obierz i pokrój ziemniaka, zetrzyj marchewkę i dołóż je go garnka. Całość zalej pomidorami z puszki i bulionem.
Dla intensywniejszego aromatu dorzuć jeszcze suszone grzyby. Gotuj całość nawet około godziny na małej/średniej mocy palnika, by wszystkie składniki dokładnie zmiękły. Zupę serwuj samodzielnie, z pieczywem, a nawet drobnym makaronem lub ryżem.
Makaron udon ze szparagami – doskonały obiad wegetariański
W bezmięsnych obiadach warto wykorzystywać sezonowe składniki, do których należą m.in. szparagi. Do tego dania przydadzą Ci się:
- 300 g makaronu udon;
- pęczek szparagów;
- twardy ser bez podpuszczki zwierzęcej;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 4 łyżki sosu sojowego;
- łyżeczka płatków chili;
- pieprz.
Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i pokrój łodygi na mniejsze części. Udon ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż szparagi. Kiedy będą już miękkie i zarumienione, dodaj do nich sos sojowy, pieprz, nieco startego sera i makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Po nałożeniu porcji na talerz posyp jeszcze nieco serem i płatkami chili. Dla urozmaicenia do tego dania możesz dodać także pokrojoną w słupki marchewkę czy paprykę. Przekonaj się, jak pyszna jest dieta wegetariańska!
Leave a Reply