dania wegetarianskie

Kuchnia bez mięsa – 5 pomysłów na wegetariańskie posiłki

Placki ziemniaczane, pierogi ruskie, aromatyczne zupy – w polskiej kuchni mimo królującego mięsa można znaleźć pyszne pozycje wegetariańskie. Jeśli jednak chcesz przygotować mniej znane, apetyczne potrawy wege, koniecznie poznaj te przepisy!

Faszerowana cukinia – pyszny obiad bezmięsny

Faszerowana cukinia to fenomenalny pomysł na danie bez mięsa. Do przygotowania potrzebujesz:

  • 2 duże cukinie;
  • szklankę kaszy jaglanej lub ryżu;
  • puszkę czerwonej fasoli;
  • cebulę;
  • 2 ząbki czosnku;
  • paprykę;
  • pół szklanki passaty pomidorowej;
  • marchewkę;
  • 2 garści szpinaku;
  • pół szklanki startego sera żółtego;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz;
  • łyżeczkę bazylii i oregano.

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Wnętrza pokrój w drobną kostkę i to samo zrób z cebulą i papryką. Marchewkę zetrzyj na tarce. Ugotuj ryż. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj resztę warzyw.

Odcedź fasolę. Kiedy warzywa na patelni zmiękną, dodaj do nich fasolę, szpinak i passatę pomidorową. Wsyp także przyprawy i ugotowaną kaszę lub ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj, by powstał jednolity farsz. Napełnij każdą połowę cukinii nadzieniem i posyp serem żółtym. Umieść danie w naczyniu żaroodpornym i przykryj. Piecz przez około 30 minut, aż całość będzie miękka i delikatnie zarumieniona. Możesz podawać np. z domowym sosem czosnkowym.

Makaron i warzywa – duet idealny na zapiekankę

Zapiekanka makaronowa to wegetariański obiad, który pokocha cała rodzina. Oto lista niezbędnych składników:

  • 400 g makaronu (np. penne, fusilli, rigatoni);
  • mały brokuł;
  • papryka czerwona;
  • papryka żółta;
  • mała cukinia;
  • czerwona cebula;
  • kilka suszonych pomidorów;
  • 500 ml passaty pomidorowej;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 1,5 szklanki startego sera żółtego;
  • sól i pieprz;
  • 3 łyżki oliwy;
  • pół łyżeczki chili.

Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, a brokuł podziel na różyczki. Brokuł wrzuć na kilka minut do wrzącej wody, aby lekko zmiękł. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej papryki, cukinię suszone pomidory i brokuł.

Warzywa dopraw do smaku i zalej passatą pomidorową oraz śmietanką. Całość wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron i zawartość patelni. Połącz składniki ze sobą i obficie posyp serem żółtym. Przykryj naczynie i wsadź je go rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiekaj około 30 minut.

Warzywne curry z tofu – rozgrzewające danie wegetariańskie

Aby przyrządzić pyszne curry z tofu, potrzebne są:

  • 200 g naturalnego tofu;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • puszka kukurydzy;
  • papryka czerwona;
  • mała cukinia;
  • sok z jednej limonki;
  • 3 ząbki czosnku;
  • łyżka przecieru pomidorowego;
  • świeża kolendra;
  • 100 g ryżu;
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 3 łyżki oleju roślinnego;
  • pół łyżeczki pasty z imbiru lub mielonego imbiru;
  • paczka przyprawy curry.

Tofu pokrój w kostkę i odciśnij nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie w skrobi ziemniaczanej i podsmaż na suchej patelni z wszystkich stron, aż nabierze chrupkości. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną, wsyp do nich odsączoną kukurydzę.

Na patelnię dodaj przecier pomidorowy, imbir, mleczko kokosowe, sok z limonki i całą paczkę przyprawy curry. Duś wszystko dokładnie do połączenia składników i momentu, aż wszystko będzie mięciutkie. Na koniec dosyp chrupiące tofu i wymieszaj. W międzyczasie ugotuj ryż. Wykładaj danie na talerze w proporcjach 1:1 (ryż i curry) i posypuj świeżymi listkami kolendry.

Zupa z czerwonej soczewicy – jak przygotować?

Ciecierzyca i soczewica to świetne źródła białka w diecie pozbawionej mięsa, które nadają się m.in. do zup. Do przygotowania jednej z nich potrzebne są:

  • puszka czerwonej soczewicy;
  • duża marchewka;
  • 2 suszone grzyby;
  • duży ziemniak;
  • cebula;
  • 1,5 litra bulionu warzywnego;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • sól i pieprz;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • inne przyprawy do smaku – wędzona papryka, chili, kurkuma.

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodaj posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Odcedź soczewicę i również przełóż do naczynia. Podsmażaj na niewielkim ogniu. Obierz i pokrój ziemniaka, zetrzyj marchewkę i dołóż je go garnka. Całość zalej pomidorami z puszki i bulionem.

Dla intensywniejszego aromatu dorzuć jeszcze suszone grzyby. Gotuj całość nawet około godziny na małej/średniej mocy palnika, by wszystkie składniki dokładnie zmiękły. Zupę serwuj samodzielnie, z pieczywem, a nawet drobnym makaronem lub ryżem.

Makaron udon ze szparagami – doskonały obiad wegetariański

W bezmięsnych obiadach warto wykorzystywać sezonowe składniki, do których należą m.in. szparagi. Do tego dania przydadzą Ci się:

  • 300 g makaronu udon;
  • pęczek szparagów;
  • twardy ser bez podpuszczki zwierzęcej;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • łyżeczka płatków chili;
  • pieprz.

Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i pokrój łodygi na mniejsze części. Udon ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż szparagi. Kiedy będą już miękkie i zarumienione, dodaj do nich sos sojowy, pieprz, nieco startego sera i makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Po nałożeniu porcji na talerz posyp jeszcze nieco serem i płatkami chili. Dla urozmaicenia do tego dania możesz dodać także pokrojoną w słupki marchewkę czy paprykę. Przekonaj się, jak pyszna jest dieta wegetariańska!