dieta nordycka

Diata nordycka – chudnij w zdrowym tempie

Dieta nordycka to przede wszystkim cierpliwość i determinacja. Nie spodziewaj się, że w tydzień zgubisz 5 kg. Wiosna wiosną, szczupła sylwetka, szczupłą sylwetką, ale do wszystkiego trzeba dochodzić małymi krokami, w zdrowym tempie. Ten sposób odżywiania, uczy dobrych nawyków żywieniowych, zdrowego stylu życia, a co za tym idzie – możesz zapomnieć o efekcie jo-jo. Na czym polega? Sprawdź!

Dieta nordycka – jedna z najzdrowszych diet na świecie

Dieta nordycka jest uznawana za jedną z najzdrowszych na ściecie, a swoją popularność zawdzięcza profesorowi Uniwersytetu w Kopenhadze – Arnemu Astrupowi. W prowadzonych przez siebie badaniach udowodnił, że z jej pomocą można znacznie obniżyć poziom cholesterolu, a ponadto obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

dieta skandynawska

Menu w diecie nordyckiej jest oparte na jadłospisie, który bazuje na tym, co gości na talerzach Duńczyków, Szwedów oraz Norwegów, a więc produktach charakterystycznych dla północy Europy. Nie brakuje w niej kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdziecie głównie w rybach morskich. Jeśli lubicie mięso, przywitajcie się z dziczyzną, a raczej pożegnajcie z drobiem i wieprzowiną.

Dieta skandynawska jest bogata w rośliny strączkowe, a wśród nich soczewicę czy też groszek i fasolę. Z racji położenia geograficznego nie brakuje w niej warzyw korzennych, a wśród owoców głównie wymienia się jeżyny i borówki.

Zasady diety nordyckiej

Główną zasadą diety skandynawskiej jest zminimalizowanie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego i zastąpienie ich dużą ilością warzyw. Nie bójcie się jednak, nie oznacza to, że musicie przejść na wegetarianizm, jeśli tego nie chcecie. Spokojnie na Waszych talerzach może pojawić się mięsna strawa nawet trzy razy w tygodniu. Zapomnijcie o białym pieczywie, alkoholu, słodyczach i maśle.

Co zatem trzeba jeść? Owoce morza, owoce leśne, warzywa strączkowe i korzeniowe, pełnoziarniste produkty, czyli wszelkiego rodzaju kasze, płatki owsiane tudzież odmiany ciemnego pieczywa. Za przekąskę z powodzeniem mogą posłużyć pestki dyni czy też ziarna słonecznika.

Jak we wszystkich dietach, ważne jest to, aby nie jeść sutych posiłków, po których ledwo możemy oddychać. Jeść trzeba racjonalnie, czyli w myśl zasady: pięć posiłków w równych odstępach. Woda – pijcie wodę. To bardzo istotne. No i nie zapominajcie o aktywności fizycznej. Ta zawsze i wszędzie jest pożądana. Mówią, że w zdrowym ciele, zdrowy duch, na co składa się głównie dieta i to, że nasze ciało nie zalega godzinami na kanapie czy przy firmowym biurku.