Hummus to doskonała vege pasta, której walory doceniają nie tylko weganie. Podstawowy przepis można modyfikować, tworząc np. hummus paprykowy lub pomidorowy, a także dodając do niego zioła i przyprawy. Jak jeść hummus, jak wkomponować go w doskonałe i wartościowe dania? Zapraszamy na kulinarną podróż w bliskowschodnim klimacie!
Hummus – bliskowschodnie wegańskie jedzenie
Hummus to gęsta pasta do smarowania lub dip przygotowywany na bazie ciecierzycy z różnymi dodatkami. Wywodzi się on z Egiptu i Lewantu. Właśnie tam, według legendy, został wymyślony przez sułtana Saladyna. Obecnie jest bardzo popularnym daniem na bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej, gdzie można spotkać hummusije – knajpki wyspecjalizowane wyłącznie w serwowaniu doskonałego hummusu.
Najpopularniejszy i zarazem podstawowy wariant hummusu powstaje z ugotowanej i utartej (bądź zblendowanej) ciecierzycy, sezamowej pasty tahini, zmiażdżonego czosnku, oliwy i soku z cytryny. Połączone składniki można przyprawić np. natką pietruszki, kminem rzymskim lub zatarem.
Hummus można też przygotować z innych roślin strączkowych np. ugotowanego bobu, a także tworzyć liczne warianty smakowe, np. hummus paprykowy, pomidorowy, buraczany lub dyniowy.
Jak podawać i do czego wykorzystać hummus klasyczny, pomidorowy i paprykowy
Choć hummus wywodzi się z Bliskiego Wschodu, to obecnie jada się go niemal na całym świecie. Ta kremowa, bogata w błonnik, vege pasta zyskała wielu zwolenników zwłaszcza wśród osób na dietach wegańskich i wegetariańskich, choć fani hummusu znajdą się też wśród zadeklarowanych mięsożerców.
Z czym i jak jeść hummus, by stworzyć doskonałe połączenia smakowe? Oto kilka podpowiedzi:
- podaj hummus (najlepiej w kilku smakach) jako dip do pokrojonych w słupki, świeżych lub grillowanych warzyw (np. marchewki, selera naciowego, papryki) oraz pszennej pity,
- wykorzystaj hummus jako wegańskie masło do kanapek, które stworzy bazę dla kolejnych dodatków,
- posmaruj hummusem ciepłe grzanki i ułóż na nich ulubione warzywa lub tylko listek pietruszki, by stworzyć smaczne, śniadaniowe tosty,
- gotowy hummus, nabierany kawałkami puszystej bagietki, to świetny sposób na drugie śniadanie,
- posmaruj hummusem liść sałaty, dodaj świeże zioła (np. kolendrę lub natkę pietruszki), pokrojonego w słupki ogórka i pestki granatu, a następnie zwiń w rulonik, by stworzyć smaczne, roślinne finger foods na przyjęcie.
Wszystkie wymienione zastosowania hummusu to doskonałe propozycje na szybką przekąskę, wartościowe i pożywne drugie śniadanie, lub przystawkę przed wegańskim obiadem. Dasz się skusić?
Poznaj hummus – idealny dodatek do dań i przekąsek.
Przepisy na wegańskie jedzenie z hummusem
Hummus to nie tylko przekąska, można go wykorzystać również jako składnik dania głównego. Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 wyśmienitych przepisów na smaczne dania z hummusem. Jeśli akurat nie masz czasu na zrobienie od podstaw domowego hummusu, kup gotowy. Zwykle znajdziesz go na półce z produktami wegańskimi.
Makaron z humusowym sosem i pomidorkami
Makaron z sosem z hummusu to idealny przepis na obiad dla zabieganych. Wystarczy kilka minut, by przygotować ten pełnowartościowy posiłek, który trafi w gusta wegan, wegetarian, fleksitarian, osób na diecie planetarnej, a nawet mięsożerców.
Przygotuj składniki:
- 200 g makaronu,
- 100 g hummusu klasycznego lub pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy,
- ¼ szklanki wody z gotowania makaronu,
- 3 ząbki czosnku,
- garść czarnych oliwek lub 100 g malutkich pieczarek,
- 200 g pomidorków koktajlowych.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki i oliwki/pieczarki przekrój na pół. Na większą patelnię włóż hummus, dodaj oliwę, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie i dodaj oliwki lub pieczarki oraz pomidorki. Podduś przez 2-3 minuty, a następnie wsyp makaron i wymieszaj. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Marynata do mięsa
Ze względu na dodatek czosnku, soku z cytryny i oliwy, hummus może być doskonałą samodzielną marynatą lub składnikiem marynaty do niemal wszystkich rodzajów mięs. Możesz wykorzystać klasyczny wariant hummusu lub dodać do niego 2 łyżki miodu gryczanego i sporą szczyptę pieprzu cayenne, bądź płatków chilli.
Oba warianty humusowej marynaty świetnie sprawdzą się do przygotowania mięsa na grilla, np. żeberek, karkówki, jagnięciny, piersi z kurczaka lub polędwiczek drobiowych. Podawaj je z grillowanymi warzywami: papryką, bakłażanem, cukinią oraz pszenną pitą podgrzaną na grillu lub bardziej klasycznie: z opiekanymi ziemniaczkami z rozmarynem.
Dobrym pomysłem są też mięsne szaszłyki, w których kawałeczki marynowanego w hummusie kurczaka przedzielisz zwiniętymi plasterkami cukinii. Dla bardziej wyrazistego smaku, zamiast klasycznej pasty, możesz wykorzystać hummus paprykowy, który nada daniu pikantnej nuty.
Sałatka z kaszą bulgur, pieczonymi warzywami i hummusem
Orientalna sałatka z przypieczonymi warzywami to smaczna i sycąca propozycja na bliskowschodni lunch lub na przyjęcie w orientalnym klimacie. Choć jej przygotowanie jest dość pracochłonne (szczególnie jeśli samodzielnie robisz hummus), to efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni!
Przygotuj składniki:
- 160 g hummusu klasycznego,
- 140 g kaszy bulgur,
- 100g suszonych pomidorów,
- 1 zielona papryka (lub ½ zielonej i ½ czerwonej),
- 1 korzeń pietruszki,
- półśredniego bakłażana,
- 1 burak,
- garść czarnych oliwek,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz, sól.Buraka, pietruszkę i paprykę pokrój w słupki, a bakłażana w grube plastry, ułóż na papierze do pieczenia i skrop oliwą. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200oC i piecz przez ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj domowy hummus lub kup gotowy. Kaszę bulgur ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Suszone pomidory pokrój w paseczki. Zblenduj cebulę, czosnek i słodką paprykę, a następnie przełóż je na patelnię. Dodaj pokrojone pomidory, wsyp ugotowaną kaszę i podsmażaj przez ok. 5-7 minut. Pieczone warzywa i oliwki pokrój w kostkę, dorzuć do kaszy i wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Na dno miski wyłóż hummus, a następnie przełóż na niego całą zawartość patelni. Możesz posypać sałatkę świeżą kolendrą lub innymi świeżymi ziołami. Gotowe!
Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami i sosem z hummusu
Chyba każdy z nas zna pieczonego łososia z czosnkiem, cytryną i koperkiem. Fanom tego dania może przypaść do gustu nieco bardziej orientalna, ale równie aromatyczna propozycja: sezamowy łosoś z humusowym sosem. Spróbujesz?
Przygotuj składniki:
- 300 g łososia,
- 50 g białego lub czarnego sezamu,
- 3 łyżki oliwy lub oleju sezamowego,
- 100 g hummusu klasycznego,
- sok z cytryny,
- odrobina wody.
Łososia pokrój na niewielkie kawałki, oprósz solą i pieprzem i natrzyj łyżką oleju lub oliwy. Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i obficie posyp sezamem. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. W międzyczasie przygotuj sos: hummus połącz z 2 łyżkami oliwy, sokiem z połówki cytryny i wodą. Upieczoną rybę wyjmij na talerz i polej gotowym sosem. Podawaj z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, grillowanymi pomidorkami cherry i mixem sałat z vinegretem.
Dressing do sałatki w orientalnym stylu
Ten doskonały dressing nadaje wyrazistego smaku każdej sałatce na bazie świeżych warzyw. Możesz też wykorzystać go jako marynatę do mięsa – wystarczy dodać 2 razy większą porcję hummusu.
Przygotuj składniki:
- 50 g hummusu,
- 1 cytryna,
- 2 łyżeczki zimnej wody,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- ½ łyżeczki miodu,
- łyżeczka oliwy lub oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Do słoiczka włóż hummus, musztardę, miód, oliwę i dolej wodę. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do całości wraz z 2 łyżeczkami cytrynowego soku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zakręć słoiczek i potrząsaj nim energicznie przez moment. Gotowe!
Leave a Reply