fasolowa zupa

Zupa fasolowa – przepis na sycące danie

Zupa fasolowa z kiełbasą to świetny pomysł na obiad. Dzięki dużej zawartości fasoli, która zawiera mnóstwo błonnika, posiłek staje się sycący i pożywny. Sprawdź, jak przygotować przepyszne, tradycyjne danie we własnej kuchni i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie – składniki

Aby przygotować sprawdzony przepis na zupę fasolową, najpierw zaopatrz się w niezbędne składniki. Do przyrządzenia obiadu potrzebne są:

  • 300 g białej fasoli (suchej);
  • 200 g wędzonego boczku;
  • 3 kiełbasy śląskie;
  • średnia cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • duża marchewka;
  • mały korzeń pietruszki;
  • 2 ziemniaki;
  • 3 łyżki oleju roślinnego;
  • 2 liście laurowe;
  • 2-3 ziela angielskie;
  • sól i pieprz do smaku;
  • łyżeczka majeranku;
  • 1/2 łyżeczki tymianku;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie);
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego.

Jeśli zależy ci na czasie, zastąp suchą fasolę wersją z puszki. Bulion również możesz zamienić na inny, np. na bazie wołowiny czy wołowo-drobiowy. Nie musisz gotować go od podstaw samodzielnie. Sprawdzą się także opcje ze słoiczka.

Jak przygotować tradycyjną zupę fasolową? Krok po kroku

Przygotowywanie zupy fasolowej zacznij dzień wcześniej albo o poranku, jeśli planujesz wieczorne gotowanie. Fasolę umieścić w dużej misce lub garnku, zalej zimną wodą i pozostaw na co najmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc). Po namoczeniu odcedź ją i przepłucz pod bieżącą wodą.

Przełóż fasolę do dużego garnka, zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 1,5 h, aż nasiona zmiękną (z czasem możesz zmniejszać nieco moc palnika). W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę, a kiełbasę w przepołowione talarki.

Na mocno rozgrzanej patelni podsmaż boczek, aż do momentu, gdy wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodaj kiełbasę i smaż wszystko razem przez kilka minut, aż mięso nabierze złotego koloru i stanie się delikatnie chrupiące z zewnątrz. Wtedy przełóż całość do garnka z fasolą.

Na tej samej patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i smaż wszystko razem przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Zawartość patelni dodaj do garnka z fasolą i mięsem. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny, aż warzywa zmiękną. Na koniec dołóż do tego koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Jeśli zupa ma być nieco bardziej kremowa, możesz dodać opcjonalną śmietankę.

Przed podaniem spróbuj nieco zupy i sprawdź, czy nie wymaga jeszcze doprawienia. Jeśli chcesz, za sprawą mielonej ostrej papryki możesz nadać jej nieco pikanterii. A gdy zależy ci na tym, by była trochę rzadsza, dolej odrobinę wody lub więcej bulionu.

Sprawdź, jak podawać sycącą zupę z fasolą!

Zupa fasolowa sama w sobie jest bardzo sycąca, ale warto podawać ją z dodatkami, które podkręcają jej walory smakowe. Świetnie sprawdzą się takie opcje jak: świeży chleb, grzanki z masłem czosnkowym, groszek ptysiowy, tarty parmezan czy świeże zioła np. natka pietruszki.

Koniecznie przetestuj ten tradycyjny przepis na fasolówkę i ciesz się pysznym obiadem nawet przez kilka dni. Smacznego!