Po co ludzie latają do Grecji? Piękne plaże, niesamowite krajobrazy i magiczne zachody słońca to tylko kilka oczywistych powodów. Wielu turystów odwiedza Helladę ze względu na kuchnię i nie można im się dziwić. Poznaj najlepsze tradycyjne dania tamtejszej gastronomii!
Tradycyjne potrawy kuchni greckiej – dania główne
Kiedy odwiedzasz grecką restaurację, w pierwszej kolejności warto zamówić meze, czyli przystawkę. Niektórzy decydują się na zamówienie kilku takich przekąsek, czyli mezedes, by przetestować jak najwięcej nowych smaków i pomijają wtedy dania główne. A wśród tych jest jednak sporo pozycji godnych uwagi, np.:
- moussaka – jedna z najbardziej charakterystycznych potraw tej kuchni, czyli warstwowa zapiekanka składająca się z plasterków bakłażana, mielonego mięsa, aromatycznego sosu pomidorowego i aksamitnego beszamelu, a całość wieńczy przypieczony, złocisty ser;
- souvlaki – szaszłyki z małych kawałków mięsa (najczęściej wieprzowiny, kurczaka lub jagnięciny), które podaje się przeważnie jako danie główne z frytkami i sałatką, to połączenie idealnie oddaje prostotę i intensywność smaków greckiej kuchni;
- pastitsio – danie przypominające włoską lasagne, ale w nieco innym wydaniu, bo do przygotowania wykorzystuje się bucatini lub inny makaron w typie rurek, poza tym wśród składników jest jeszcze mięso, sos pomidorowy, aromatyczny cynamon czy ser;
- pita gyros – cienko krojone, przyprawione i grillowane mięso, które serwuje się zawinięte w ciepłą pszenną pitę z dodatkiem świeżych warzyw, frytek i sosu tzatziki, najpopularniejsze danie kuchni ulicznej w Grecji, można je spotkać niemal na każdym kroku i stanowi też sposób na dość tani posiłek, nawet w turystycznych miejscach;
- stifado – tradycyjny gulasz przygotowywany zazwyczaj z wołowiny, w którym mięso dusi się w sosie na bazie czerwonego wina i pomidorów, łatwo odtworzyć to danie nawet w polskich warunkach;
- tsigariasto – wywodzi się z Krety, jest to długo duszona jagnięcina, gotowana na wolnym ogniu w oliwie z oliwek, z dodatkiem soli, pieprzu i lokalnych ziół, ma niesamowicie głęboki smak i aż rozpływa się w ustach.
Tradycyjne greckie przystawki, czyli mezedes
Mezedes to przystawki, z których grecka kuchnia słynie na całym świecie. Niemal w każdej lokalnej tawernie można zobaczyć grupy siedzące nad stołami wypełnionymi mniejszymi talerzykami z przepysznymi przekąskami do dzielenia się między sobą. Te zasługujące na szczególną uwagę, to:
- horiatiki – przystawka znana jako sałatka grecka to prosta, ale niezwykle smaczna kompozycja z dużych kawałków świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, cebuli, papryki oraz oliwek, a także sera feta, może stanowić pełne danie, zwłaszcza latem;
- tzatziki – grecki dip na bazie jogurtu z drobno startym ogórkiem, czosnkiem, oliwą z oliwek i odrobiną kopru, świetnie komponuje się z wieloma daniami, w tym różnego rodzaju mięsami;
- dolmades – malutkie gołąbki z liści winogron nadziewane mieszanką ryżu, ziół i mięsa, ale często występują również w wydaniu wegetariańskim, świetne w formie szybkiej przekąski;
- spanakopita – pyszna, chrupiąca tarta wypełniona mieszanką szpinaku i sera feta, zamknięta w cienkim cieście filo, zazwyczaj krojona w niewielkie, kwadratowe kawałki;
- saganaki – wyjątkowa przystawka, składająca się z dużego kawałka sera feta, obtoczonego w mące i smażonego na złocisty kolor, dzięki czemu nabiera chrupkości na zewnątrz i niezwykłej miękkości w środku;
- kolokithokeftedes – lekkie, soczyste i pełne smaku kotleciki na bazie tartej cukinii z serem feta, doskonale komponują się z tzatzikami czy grecką sałatką, a wyjątkowego charakteru nadaje im dodatek mięty.
Greckie desery, których musisz spróbować
Kulinarnych uniesień w Grecji można szukać także wśród pysznych deserów. Te najpopularniejsze i najpyszniejsze to, m.in.:
- loukoumades – małe, puszyste pączki obficie polane syropem miodowym, zwykle posypuje się je cynamonem i siekanymi orzechami, ale występują też w innych wariantach smakowych np. z lejącą się czekoladą;
- baklava – popularna nie tylko w Grecji, ale też Turcji i innych krajach bliskowschodnich, składa się z cienkich warstw ciasta filo, przekładanych posiekanymi orzechami, a całość zalewa się gęstym, słodkim syropem cukrowym;
- jogurt grecki z miodem i orzechami – połączenie kremowej konsystencji jogurtu, słodyczy miodu i chrupkości orzechów sprawia, że deser ten jest lekki, zaskakujący, a przede wszystkim bardzo smaczny, szczególnie gdy powstaje z lokalnych składników najwyższej jakości;
- galaktoboureko – pyszne ciasto, które składa się z delikatnego kremu na bazie kaszy manny i chrupiącego ciasta filo, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kuchnia grecka bazuje na prostych, ale pysznych, lokalnych składnikach. Najwyższej jakości oliwy z oliwek, warzywa dojrzewające w promieniach tamtejszego słońca i miejscowe tradycje przyrządzania potraw sprawiają, że każdy region zachwyca smakami i aromatami wszystkich przyjezdnych.
Warto zapoznać się także z greckimi alkoholami. Wina z tamtejszych winogron to jedne z najpyszniejszych trunków na świecie. Wycieczka do winiarni to świetny sposób na spędzenie popołudnia na wyspach. A poza tym zostaje jeszcze ouzo i wiele innych trunków. Trzeba jednak pamiętać o umiarze.
Grecja to raj dla miłośników owoców morza, soczystych warzyw i owoców, a przede wszystkim kultury jedzenia i cieszenia się każdym posiłkiem z bliskimi. Wspólne biesiadowanie to chwile nie tylko na najedzenie się, lecz przede wszystkim radowanie się wzajemnym towarzystwem i budowanie wspomnień.
Leave a Reply