pomysly na zdrowe dietetyczne desery

Zdrowe słodycze – 5 pomysłów na dietetyczne przysmaki

Przestrzeganie diety dawniej kojarzyło się z narzucaniem sobie rygoru i odmawianiem przyjemności. Nigdy jednak nie brakowało osób, które próbowały urozmaicić codzienny jadłospis. Przez lata ich pomysły znali jednak tylko domownicy i inne bliskie osoby. Na szczęście dzięki internetowi dziś można się nimi dzielić. Oto kilka z tych, które warto wypróbować!

Z czego zrobić dietetyczne słodycze?

Do przygotowania słodkich przysmaków wystarczą proste i w większości względnie niedrogie półprodukty. Potrzebujesz zaledwie kilku z nich, by wyczarować dziesiątki pysznych pozycji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by z każdego pomysłu na dietetyczne słodycze zrobiły użytek także weganki. Zarówno w sieci, jak i w większości sklepów stacjonarnych da się kupić zamienniki zwykłych produktów takich jak nabiał czy czekolada.

Dietetyczny kisiel z twarogiem

O tym, jak proste są przepisy na zdrowe, dietetyczne słodycze, można się przekonać już na przykładzie pierwszej propozycji. Do przygotowania domowego kisielu z twarogiem w pierwszej kolejności potrzebne będą:

  • ulubione owoce;
  • mąka ziemniaczana;
  • woda;
  • sucharki;
  • masło;
  • twaróg.

Jak przygotować domowy kisiel? To bardzo proste! Słodki dietetyczny posiłek robi się w zaledwie kilku krokach.

  • Stworzenie własnego kisielu zaczyna się od wlania do garnka 2 dużych szklanek wody.
  • Następnie należy dodać 3 łyżeczki cukru i owoce w preferowanej przez siebie ilości.
  • Mieszankę gotuje się przez 3 min.
  • Po zagotowaniu powstanie smaczny, ale rzadki płyn.
  • Do jego zestalenia potrzeba jeszcze pół szklanki wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną.
  • Po zmieszaniu jej z pozostałymi składnikami całość trzeba gotować przez kolejne 3 min.
  • Na koniec pozostaje posmarować sucharki masłem i nałożyć na nie twaróg.

Wafle ryżowe z owocami w polewie – prosty dietetyczny przysmak

Wafle ryżowe z owocami w polewie to kolejny prosty i szybki przepis. Dzięki temu nadadzą się one jako dodatek do innych posiłków przygotowanych np. rano przed wyjściem do pracy. Co trzeba mieć, żeby stworzyć dietetyczny łakoć? Wystarczy kupić:

  • wafle ryżowe;
  • ulubione owoce;
  • masło orzechowe;
  • gorzką czekoladę.

Przyrządzenie tego dania wymaga wykonania tylko kilku prostych czynności. Czas jego przygotowania zajmuje nie więcej niż 5 min.

  • Wybraną ilość wafli trzeba cienko posmarować masłem orzechowym.
  • Następny krok to pokrojenie owoców. Najlepiej poszatkować je w cienkie plasterki.
  • Tak powstałą kromkę przykrywa się drugim waflem ryżowym.
  • W międzyczasie warto rozpuścić czekoladę, najlepiej 3-4 kostki. Do tego zadania potrzebna będzie szklanka lub miseczka.
  • Na koniec wafle ryżowe z owocami wystarczy polać czekoladą. W takiej postaci można już zjeść deser. Jeśli jednak ma on być słodkością braną do pracy, lepiej włożyć go do lodówki na noc. Do rana czekolada stanie się twarda, a posiłek nie zabrudzi rąk i ubrania.

Dietetyczna owsianka z bananami

Zdrową słodkością, którą łatwo zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na uczelnię, jest także owsianka z jogurtem i owocami. Cechuje ją niska kaloryczność (około 500-600 kcal), a przy tym bogactwo wszystkich składników odżywczych. Przyrządzenie owsianki trzeba zacząć od zakupu:

  • płatków owsianych;
  • jogurtu naturalnego;
  • ulubionych owoców;
  • budyniu, np. czekoladowego;
  • migdałów.

Na przygotowanie dietetycznej owsianki z bananami trzeba poświęcić około 5 min. Wcześniej warto wyjąć pucharki, miseczkę lub pojemnik do umieszczenia w nim słodkości.

  • Pierwszy krok to wlanie wody do rondla i wsypanie do niego płatków owsianych. Ich waga powinna wynosić około 50 g, co oznacza, że zalewa się je 100 ml wody.
  • Płatki owsiane trzeba podgotować.
  • W trakcie ich gotowania można pokroić owoce.
  • Po przygotowaniu płatków i owoców należy je przenieść do miski bądź plastikowego pojemnika. Do dania pozostaje dodać jogurt. Co ważne, dania nie powinno się mieszać.
  • Na koniec wystarczy wyłożyć budyń na wierzch owsianki. Dla dodania smaku całość można zwieńczyć posiekanymi migdałami. Ponownie nie należy mieszać składników.

Zdrowe i słodkie ciastka z fasoli w polewie czekoladowej

Ciasteczka własnej roboty to propozycja dietetycznego deseru, którym warto uraczyć zarówno siebie, jak i np. gości. W przeciwieństwie do poprzednich łakoci ta wymaga nieco więcej czasu na przyrządzenie. Efekt jest jednak wart tego małego poświęcenia! Przygotowanie ciastek nie uda się bez:

  • czerwonej fasoli;
  • masła orzechowego;
  • kakao;
  • odrobiny brązowego cukru;
  • siemienia lnianego;
  • proszku do pieczenia;
  • czekolady;
  • migdałów lub orzechów;
  • wody.

Składników, które trzeba zgromadzić, jest sporo, ale samo przygotowanie ciasteczek pozostaje dość proste. Od czego zacząć? Najlepiej od rozgrzania piekarnika do 180℃. W międzyczasie można zrobić kilka rzeczy i zaoszczędzić kilka minut.

  • Szklankę fasoli należy wypełnić w 1/3 pojemności, a następnie wsypać do blendera. Oprócz niej w urządzeniu powinny się znaleźć kakao, proszek do pieczenia oraz orzechy bądź migdały.
  • Po pierwszym zmiksowaniu do powstałej masy trzeba dodać 3 duże łyżki masła orzechowego i 1/4 szklanki wody. Całość ponownie powinno się zmieszać w blenderze do uzyskania gładkiej masy.
  • Po dwóch mieszaniach przyjdzie kolej na trzecie. Najpierw jednak trzeba dodać cukier oraz siemię lniane. Całość należy zmiksować.
  • Następnie słodką papkę wykłada się na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kolejne porcje masy można uformować w okręgi lub dowolny inny kształt.
  • Na koniec pozostaje włożyć blachę do piekarnika. Ciastka upieką się po upływie pół godziny.

Wegańska dietetyczna nutella domowej produkcji

Wszystkie poprzednie przepisy mają wersję tradycyjną i wegańską. Ostatnia propozycja to już alternatywa dla osób, które nie mogą obyć się bez nutelli, ale chciałyby wyeliminować z niej odzwierzęce półprodukty i trochę urozmaicić jej smak. Do przyrządzenia tego dietetycznego deseru będą potrzebne następujące składniki:

  • ciecierzyca;
  • pasta (masło) orzechowe;
  • kakao;
  • mleko roślinne;
  • rodzynki albo daktyle;
  • migdały;
  • pieczywo – chleb lub gofry.

Weganki, które zastanawiają się, jakie masło kupić, powinny wybrać w pełni naturalny produkt. Takie pasty składają się wyłącznie z orzechów zmielonych na gładką masę. Pasta będzie bazą do stworzenia nieco bardziej skomplikowanej słodkości. Oto co trzeba zrobić.

  • Na początek rodzynki lub daktyle zalewa się wrzącą wodą i zostawia na 10 min.
  • Po odsączeniu owoców należy je wrzucić do blendera razem z 350 g ciecierzycy, 4-5 łyżkami kakao i masła orzechowego oraz wypełnioną do połowy szklanką mleka roślinnego. Wszystkie składniki trzeba zmiksować.
  • Wegańską nutellą można już posmarować kanapki albo gofry. Tak przygotowany krem nada się też jako nadzienie do naleśników. Dla urozmaicenia wierzch masła warto jeszcze posypać kawałkami migdałów.