Przestrzeganie diety dawniej kojarzyło się z narzucaniem sobie rygoru i odmawianiem przyjemności. Nigdy jednak nie brakowało osób, które próbowały urozmaicić codzienny jadłospis. Przez lata ich pomysły znali jednak tylko domownicy i inne bliskie osoby. Na szczęście dzięki internetowi dziś można się nimi dzielić. Oto kilka z tych, które warto wypróbować!
Z czego zrobić dietetyczne słodycze?
Do przygotowania słodkich przysmaków wystarczą proste i w większości względnie niedrogie półprodukty. Potrzebujesz zaledwie kilku z nich, by wyczarować dziesiątki pysznych pozycji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by z każdego pomysłu na dietetyczne słodycze zrobiły użytek także weganki. Zarówno w sieci, jak i w większości sklepów stacjonarnych da się kupić zamienniki zwykłych produktów takich jak nabiał czy czekolada.
Dietetyczny kisiel z twarogiem
O tym, jak proste są przepisy na zdrowe, dietetyczne słodycze, można się przekonać już na przykładzie pierwszej propozycji. Do przygotowania domowego kisielu z twarogiem w pierwszej kolejności potrzebne będą:
- ulubione owoce;
- mąka ziemniaczana;
- woda;
- sucharki;
- masło;
- twaróg.
Jak przygotować domowy kisiel? To bardzo proste! Słodki dietetyczny posiłek robi się w zaledwie kilku krokach.
- Stworzenie własnego kisielu zaczyna się od wlania do garnka 2 dużych szklanek wody.
- Następnie należy dodać 3 łyżeczki cukru i owoce w preferowanej przez siebie ilości.
- Mieszankę gotuje się przez 3 min.
- Po zagotowaniu powstanie smaczny, ale rzadki płyn.
- Do jego zestalenia potrzeba jeszcze pół szklanki wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną.
- Po zmieszaniu jej z pozostałymi składnikami całość trzeba gotować przez kolejne 3 min.
- Na koniec pozostaje posmarować sucharki masłem i nałożyć na nie twaróg.
Wafle ryżowe z owocami w polewie – prosty dietetyczny przysmak
Wafle ryżowe z owocami w polewie to kolejny prosty i szybki przepis. Dzięki temu nadadzą się one jako dodatek do innych posiłków przygotowanych np. rano przed wyjściem do pracy. Co trzeba mieć, żeby stworzyć dietetyczny łakoć? Wystarczy kupić:
- wafle ryżowe;
- ulubione owoce;
- masło orzechowe;
- gorzką czekoladę.
Przyrządzenie tego dania wymaga wykonania tylko kilku prostych czynności. Czas jego przygotowania zajmuje nie więcej niż 5 min.
- Wybraną ilość wafli trzeba cienko posmarować masłem orzechowym.
- Następny krok to pokrojenie owoców. Najlepiej poszatkować je w cienkie plasterki.
- Tak powstałą kromkę przykrywa się drugim waflem ryżowym.
- W międzyczasie warto rozpuścić czekoladę, najlepiej 3-4 kostki. Do tego zadania potrzebna będzie szklanka lub miseczka.
- Na koniec wafle ryżowe z owocami wystarczy polać czekoladą. W takiej postaci można już zjeść deser. Jeśli jednak ma on być słodkością braną do pracy, lepiej włożyć go do lodówki na noc. Do rana czekolada stanie się twarda, a posiłek nie zabrudzi rąk i ubrania.
Dietetyczna owsianka z bananami
Zdrową słodkością, którą łatwo zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na uczelnię, jest także owsianka z jogurtem i owocami. Cechuje ją niska kaloryczność (około 500-600 kcal), a przy tym bogactwo wszystkich składników odżywczych. Przyrządzenie owsianki trzeba zacząć od zakupu:
- płatków owsianych;
- jogurtu naturalnego;
- ulubionych owoców;
- budyniu, np. czekoladowego;
- migdałów.
Na przygotowanie dietetycznej owsianki z bananami trzeba poświęcić około 5 min. Wcześniej warto wyjąć pucharki, miseczkę lub pojemnik do umieszczenia w nim słodkości.
- Pierwszy krok to wlanie wody do rondla i wsypanie do niego płatków owsianych. Ich waga powinna wynosić około 50 g, co oznacza, że zalewa się je 100 ml wody.
- Płatki owsiane trzeba podgotować.
- W trakcie ich gotowania można pokroić owoce.
- Po przygotowaniu płatków i owoców należy je przenieść do miski bądź plastikowego pojemnika. Do dania pozostaje dodać jogurt. Co ważne, dania nie powinno się mieszać.
- Na koniec wystarczy wyłożyć budyń na wierzch owsianki. Dla dodania smaku całość można zwieńczyć posiekanymi migdałami. Ponownie nie należy mieszać składników.
Zdrowe i słodkie ciastka z fasoli w polewie czekoladowej
Ciasteczka własnej roboty to propozycja dietetycznego deseru, którym warto uraczyć zarówno siebie, jak i np. gości. W przeciwieństwie do poprzednich łakoci ta wymaga nieco więcej czasu na przyrządzenie. Efekt jest jednak wart tego małego poświęcenia! Przygotowanie ciastek nie uda się bez:
- czerwonej fasoli;
- masła orzechowego;
- kakao;
- odrobiny brązowego cukru;
- siemienia lnianego;
- proszku do pieczenia;
- czekolady;
- migdałów lub orzechów;
- wody.
Składników, które trzeba zgromadzić, jest sporo, ale samo przygotowanie ciasteczek pozostaje dość proste. Od czego zacząć? Najlepiej od rozgrzania piekarnika do 180℃. W międzyczasie można zrobić kilka rzeczy i zaoszczędzić kilka minut.
- Szklankę fasoli należy wypełnić w 1/3 pojemności, a następnie wsypać do blendera. Oprócz niej w urządzeniu powinny się znaleźć kakao, proszek do pieczenia oraz orzechy bądź migdały.
- Po pierwszym zmiksowaniu do powstałej masy trzeba dodać 3 duże łyżki masła orzechowego i 1/4 szklanki wody. Całość ponownie powinno się zmieszać w blenderze do uzyskania gładkiej masy.
- Po dwóch mieszaniach przyjdzie kolej na trzecie. Najpierw jednak trzeba dodać cukier oraz siemię lniane. Całość należy zmiksować.
- Następnie słodką papkę wykłada się na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kolejne porcje masy można uformować w okręgi lub dowolny inny kształt.
- Na koniec pozostaje włożyć blachę do piekarnika. Ciastka upieką się po upływie pół godziny.
Wegańska dietetyczna nutella domowej produkcji
Wszystkie poprzednie przepisy mają wersję tradycyjną i wegańską. Ostatnia propozycja to już alternatywa dla osób, które nie mogą obyć się bez nutelli, ale chciałyby wyeliminować z niej odzwierzęce półprodukty i trochę urozmaicić jej smak. Do przyrządzenia tego dietetycznego deseru będą potrzebne następujące składniki:
- ciecierzyca;
- pasta (masło) orzechowe;
- kakao;
- mleko roślinne;
- rodzynki albo daktyle;
- migdały;
- pieczywo – chleb lub gofry.
Weganki, które zastanawiają się, jakie masło kupić, powinny wybrać w pełni naturalny produkt. Takie pasty składają się wyłącznie z orzechów zmielonych na gładką masę. Pasta będzie bazą do stworzenia nieco bardziej skomplikowanej słodkości. Oto co trzeba zrobić.
- Na początek rodzynki lub daktyle zalewa się wrzącą wodą i zostawia na 10 min.
- Po odsączeniu owoców należy je wrzucić do blendera razem z 350 g ciecierzycy, 4-5 łyżkami kakao i masła orzechowego oraz wypełnioną do połowy szklanką mleka roślinnego. Wszystkie składniki trzeba zmiksować.
- Wegańską nutellą można już posmarować kanapki albo gofry. Tak przygotowany krem nada się też jako nadzienie do naleśników. Dla urozmaicenia wierzch masła warto jeszcze posypać kawałkami migdałów.
Leave a Reply