Wiele dobrego mówi się o witaminie C, D czy E, które są nieodłącznym elementem prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest jednak jeszcze inna witamina, która pomaga w pracy jelit, wzmacnia odporność i łączy wiele innych cech. Mowa o witaminie K. Jakie ma właściwości i jakie są objawy jej niedoboru? Odpowiedź w poniższym artykule.
Gdzie znajdziemy witaminę K?
W warunkach naturalnych, witamina K występuje pod dwoma postaciami. Witamina K1, określana również jak filochinon, fitomenadion lub fitonation, to żółta ciecz, która jest syntetyzowana przez rośliny. Jest odporna na działanie temperatury i rozpuszczalna w tłuszczach. Pochodzi z produktów pochodzenia roślinnego i jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Można ją znaleźć w zielonych warzywach, takich jak brokuły, jarmuż, kapusta włosa, brukselka, czy szparagi. Dużą jej zawartość znajdziemy także w selerze naciowym i bobie.
Z kolei witamina K2, czyli menachinon, jest produkowana przez drobnoustroje, w tym te, które występują w ludzkim układzie pokarmowym, tworząc florę jelitową. Świetnie rozpuszcza się w tłuszczach. Synteza tej witaminy przez drobnoustroje w jelicie czczym i krętym pokrywa znaczną część dziennej potrzeby organizmu w tę substancję. Dostarcza ją również dieta, a znajduje się w niektórych produktach roślinnych, takich jak truskawki, brzoskwinie, kalafior, rzepa, ziemniaki, marchew czy karczochy. Dodatkowo witaminę K2 można znaleźć w produktach zbożowych, orzechach, oleju sojowym czy daktylach. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątroba wołowa, jajka, mleko i jego przetwory, również zawierają witaminę K, chociaż w mniejszych ilościach.
Witamina K – funkcje
Witamina K jest grupą organicznych związków chemicznych, które są uznawane za niezbędne składniki pokarmowe. Pełnią one kluczową funkcję w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim bierze udział w procesie wytwarzania czynników krzepnięcia krwi i białka protrombiny. Niedobór tej witaminy może prowadzić do zaburzeń krzepnięcia krwi. Działa również przeciwkrwotocznie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, co zapobiega ich pękaniu i zwapnieniom, wspomagając tym samym układ sercowo-naczyniowy.
Warto wiedzieć, że witamina K1 i witamina K2 jest zaangażowana w wychwytywanie wapnia przez układ szkieletowy oraz wspiera procesy formowania tkanki kostnej, co wpływa na utrzymanie odpowiedniej równowagi gospodarki wapniowej w organizmie. Wykazuje również pewne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może wspomagać odporność organizmu oraz łagodzić objawy stanów zapalnych. Jest również zbawienna dla naszego układu pokarmowego oraz metabolizmu, ponieważ w szybki sposób rozkłada przyjmowane potrawy i sprawia, że nie jesteśmy szybko głodni. Wspiera również rozwój noworodka, dlatego warto rozpocząć jej suplementację już od pierwszych dni życia dziecka.
Objawy niedoboru witaminy K
Niedobór witaminy K wśród osób dorosłych jest rzadki, ponieważ znaczna część zapotrzebowania na tę substancję jest pokrywana przez syntezę witaminy K2 przez mikroflorę jelitową, a resztę uzupełnia witamina K1 dostarczana z pokarmem, jednak w niektórych sytuacjach może dojść do niedoboru witaminy K w organizmie. Przyczyną tego może być poważne schorzenia jelit i wątroby, długotrwała antybiotykoterapia oraz przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, przeciwdrgawkowych i pochodnych kwasu salicylowego.
Osoby cierpiące na zespół złego wchłaniania, celiakię, mukowiscydozę, przewlekłe zapalenie trzustki oraz po przeprowadzeniu poważnych zabiegów operacyjnych mogą być także narażone na niedobór witaminy K. Dodatkowo, osoby niedożywione lub stosujące dietę ubogą w zielone warzywa są bardziej podatne na niedobór tej witaminy.
Skutkami niedoboru tej witaminy mogą być obfite miesiączki, krwiomocz, wydłużony czas krzepnięcia krwi czy krwawienie z błon śluzowych. U osób trenujących występuje większa skłonność do powstawania siniaków. Należy bardzo uważać na poziom witaminy K u dzieci i dorosłych, ponieważ mogą zdarzać się również częste biegunki oraz wyższa podatność na infekcje bakteryjne.
Leave a Reply