Ręka w górę, która z nas nie lubi od czasu do czasu odrobiny słodyczy i przepysznego ciasta do popołudniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.
Wegańskie ciasto z wiśniami – co Ci będzie potrzebne:
Składniki (foremka 19×28 cm):
· 1 szklanka mąki pszennej (160 g),
· 3 łyżki siemienia lnianego,
· 130 g margaryny roślinnej,
· 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu,
· 100 g gorzkiej czekolady,
· 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego,
· 1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego (ilość według własnego uznania),
· 1 łyżka cukru z wanilią,
· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
· szczypta soli,
· 500 g wiśni,
· 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
· cukier puder.
Wykonanie:
1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.
4. Ciasto pieczemy w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
5. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Leave a Reply