zdrowe sniadanie

4 pomysły na pyszną i pożywną owsiankę!

Bogata w cenne składniki owsianka to idealny pomysł na śniadanie, które doda Ci energii na długie godziny. Taki posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i smaczny oraz zróżnicowany. Sprawdź, jak zrobić owsiankę w 4 wyjątkowych wydaniach!

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Poranna owsianka nie ma sobie równych. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przy tym sycąca i smaczna. Co więcej, można ją zrobić na wiele sposobów, dobierając różne, pyszne dodatki.

Smak i wiele opcji przyrządzenia nie są jedynymi zaletami takiego śniadania. Warto podkreślić, że owsianka z owocami lub warzywami to zdrowy i wartościowy posiłek.

Wszystko za sprawą cennych składników odżywczych, jakie znajdują się w płatkach owsianych. Wśród nich można wymienić:

  • błonnik – wspiera proces przemiany materii i usprawnienie procesów trawiennych, przyczynia się do rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach oraz wpływa na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu oraz cukru;
  • przeciwutleniacze – w tym karotenoidy, kwasy polifenolowe czy tokoferole, które wpływają pozytywnie na przepływ krwi i redukcję namnażania się wolnych rodników;
  • węglowodany złożone – są źródłem energii, którą organizm pobiera stopniowo, dzięki czemu dłużej utrzymuje się uczucie sytości;
  • witaminy z grupy B – wspierają szereg procesów, m.in. biorą udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • mangan – bierze udział w metabolizmie aminokwasów, ma wpływ na pracę układów kostnego i nerwowego.
  • żelazo – jako składnik hemoglobiny bierze udział w transporcie tlenu do komórek organizmu. Ponadto ma znaczenie dla metabolizmu cholesterolu oraz wpływa na funkcjonowanie układów odpornościowego i nerwowego.

4 sposoby na smaczną i pożywną owsiankę

Niektórzy przyrządzają owsiankę na mleku, dorzucając słodkie owoce, inni gotują płatki na wodzie i serwują posiłek w wytrawnym wydaniu. Istnieje cała masa przepisów na płatki owsiane, dlatego każda osoba z pewnością znajdzie propozycję dla siebie.

Słodka owsianka z czekoladą i malinami

Biała czekolada w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami to zestawienie, któremu nie sposób się oprzeć. Owsiankę w tej wersji pokochają w szczególności miłośnicy słodkości. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją wieczorem, a na następny dzień zabrać ze sobą np. do pracy.

Niezbędne składniki:

  • płatki owsiane błyskawiczne (40 g);
  • mleko (150 ml);
  • jogurt naturalny (30 ml);
  • miód (15 ml);
  • maliny (50 g);
  • biała czekolada (40 g);
  • nasiona chia (5 g).

Sposób przygotowania:

Płatki należy wymieszać z mlekiem, jogurtem naturalnym (15 ml), miodem i nasionami chia, a następnie odłożyć do lodówki (na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej – całą noc).

Kolejnym krokiem jest przygotowanie małego rondelka i podgrzanie w nim rozgniecionych widelcem malin razem z białą czekoladą. Gdy czekolada się roztopi, całość należy zdjąć z ognia i dodać łyżkę jogurtu naturalnego (15 ml).

Po wyjęciu schłodzonej owsianki z lodówki nakłada się na nią czekoladowo-malinową warstwę i delikatnie miesza całość.

Owsianka z jajkiem sadzonym

Ta owsianka to propozycja na wytrawne śniadanie, które dostarczy nie tylko sporo błonnika, ale i zawartego w jajach białka.

Niezbędne składniki:

  • płatki owsiane (40 g);
  • 1 jajko;
  • pomidory koktajlowe (kilka sztuk);
  • garść szczypiorku;
  • łyżka oliwy;
  • sól i pieprz;
  • garść kiełków (np. rzodkiewki).

Sposób przygotowania:

Należy ugotować płatki na wodzie ze szczyptą soli, a następnie usmażyć jajko na oliwie i odłożyć je np. na talerz. Kolejnym krokiem jest pokrojenie pomidorków na połówki oraz posiekanie szczypiorku.

Ugotowane płatki wystarczy wymieszać z pomidorami, a na wierzch położyć sadzone jajko i kiełki. Całość posypuje się szczypiorkiem oraz doprawia solą i pieprzem do smaku.

Wytrawna owsianka z awokado i suszonymi pomidorami

Kolejnym pomysłem dla osób, które preferują śniadania na słono, jest owsianka podana z kawałkami awokado i suszonymi pomidorami. Osoby, które lubią pikantne posiłki, mogą urozmaicić ją płatkami chili.

Niezbędne składniki:

  • płatki owsiane (40 g);
  • pół dużego awokado;
  • 4 suszone pomidory;
  • prażony słonecznik (5 g);
  • garść natki pietruszki;
  • oliwa (10 ml).

Sposób przygotowania:

I w tym przypadku przygotowanie jest bardzo proste i rozpoczyna się od ugotowania płatków w osolonej wodzie. Następnie należy pokroić awokado oraz pomidory, a później posiekać pietruszkę.

Warzywa wystarczy estetycznie wyłożyć na ugotowanych płatkach, posypać zieleniną oraz prażonym słonecznikiem i przyprawić solą. Na końcu całość polewa się odrobiną oliwy.

Owsianka kakaowa na mleku roślinnym z borówkami

Ostatnia propozycja to owsianka wyłącznie ze składnikami roślinnymi. Jest umiarkowanie słodka i uniwersalna – borówki można zamienić na dowolny inny owoc.

Niezbędne składniki:

  • płatki owsiane (40 g);
  • masło orzechowe (10 g);
  • mleko roślinne kokosowe lub ryżowe (100 ml);
  • kakao w proszku (15 g);
  • 2 suszone daktyle;
  • miód (5 g);
  • garść borówek.

Sposób przygotowania:

Płatki gotuje się na mleku roślinnym z dodatkiem masła orzechowego. Do całości należy dodać kakao i dokładnie rozmieszać je z mlekiem.

Kolejnymi krokami są: pokrojenie daktyli na małe kawałki, dodanie ich do rondelka i podgrzewanie całości przez kilka minut (do momentu, gdy zgęstnieje).

Po zdjęciu owsianki z ognia dodaje się do niej miód, dokładnie miesza i posypuje borówkami.

Jak widać, owsianka może być śniadaniem idealnym zarówno dla wielbicieli słodkości, jak i potraw na słono. Zazwyczaj jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, a wersji posiłku jest cała masa, dlatego warto wypróbować każdą z nich lub wymyślić własny, spersonalizowany przepis.