Lato to czas swobody – niezobowiązujące powinno być także nasze menu. Podczas zasłużonego odpoczynku mało kto ma ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Szkoda tracić piękną pogodę oraz długo wyczekiwany urlop na siedzenie w kuchni.

W letnim menu powinny znaleźć się smaczne przekąski, których jedzenie nie wymaga użycia pełnej zastawy, a nawet siadania przy stole! W lecie przepadamy także za jedzeniem na świeżym powietrzu. Ogrodowe przyjęcia, grille,
pikniki… Wszelkie wypady na plażę, nad jezioro, czy w góry wymagają odpowiedniej, spożywczej oprawy. Burczący brzuch potrafi zakłócić najbardziej udany i błogi relaks. Nie jesteśmy skazani na przydrożne budki z jedzeniem, którego świeżość i jakość często pozostawiają wiele do życzenia. Niech pyszne, ekspresowe, wakacyjne przysmaki staną się naszą specjalnością!

Letnie przekąski – sezonowo znaczy smacznie

W okresie letnim szczególnie łatwo jest komponować zdrowy i urozmaicony jadłospis. Gdy temperatura na zewnątrz rośnie coraz bardziej, nasz apetyt spada – zwłaszcza, gdy mowa o obfitych, bardziej kalorycznych potrawach. Dużo chętniej sięgamy po kolorowe, soczyste warzywa i owoce. Większość z nich o tej porze roku smakuje najlepiej! Grzechem byłoby nie skorzystać z tego dobrodziejstwa! Tym bardziej, że dostęp do nich w sklepach, warzywniakach i na targach jest niemal nieograniczony. Szczęśliwcy posiadający własne ogródki, mogą cieszyć się znakomitym smakiem prosto z grządki.

Wakacyjny jadłospis powinien być wypełniony fasolką szparagową, sałatą, szpinakiem, cukinią i pomidorami. To zdecydowanie czas panowania wszelkiego rodzaju sałatek! Świeże produkty pozwalają na wiele różnorodnych mixów. Nie bójmy łączyć się warzyw z owocami, bo potrafią tworzyć doskonałe kompozycje. Truskawki, maliny i rabarbar zachwycają smakiem. Szaszłyki to również świetny sposób na efektowne podanie wakacyjnych darów natury.

Szczególną uwagę warto zwrócić na… kukurydzę! To nie tylko popcorn i płatki kukurydziane. Jej złocisty kolor świetnie współgra z wakacyjnym słońcem. Szukajmy młodych, niezbyt dużych kolb i cieszmy się jej smakiem, o który trudno w kolejnych miesiącach.

Pieczone kolby kukurydzy

wakacyjne smakołyki

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 6

Składniki:
– 1 l mleka
– 2 łyżki miodu
– 6 kolb kukurydzy
– 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
– 1 opakowanie Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki płatków śniadaniowych kukurydzianych
– 1 mały pęczek kolendry
– 3 łyżki sera parmezan
– 1 limonka

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotuj razem z miodem w garnku. Następnie włóż do niego kukurydzę obraną z liści.
Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kukurydzę i odstaw ją do ostygnięcia.
2. Gdy kukurydza będzie już chłodna, posmaruj kolby majonezem. Dzięki temu po upieczeniu
warzywa będą soczyste oraz łatwiej obtoczą się w przyprawach.
3. Kolby posyp z wierzchu Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, Kminem rzymskim z Indii
mielonym Knorr, otartą skórką z limonki, pokruszonymi płatkami kukurydzy oraz startym
parmezanem. Kukurydze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8 minut. Danie
podawaj oprószone świeżą kolendrą.

Włoska bruschetta

przekaski na lato

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4

Składniki:
– 12 kromek bagietki
– 2 szczypty Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
– 2 łyżki margaryny do smarowania
– 3 pomidory
– 1 cebula
– kilka listków bazylii
– 1 ząbek czosnku
– pół łyżeczki suszonej bazylii
– pół łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

1. Bagietkę pokrój na 12 części. W piekarniku rozgrzanym do 190°C piecz kromki na złoty kolor.
2. Do niewielkiego naczynia włóż drobno pokrojone pomidory i wszystko wymieszaj razem z
posiekaną cebulą, suszoną bazylią, oregano, czosnkiem oraz pieprzem.
3. Po upieczeniu kromek odczekaj aż ostygną, a następnie posmaruj każdą z nich margaryną.
4. Na każdy kawałek bagietki nałóż wcześniej przygotowaną mieszankę pomidorów, cebuli,
czosnku oraz przypraw i udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Tortille z papryką

przekaski na wakacje

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

– 4 placki tortilli
– 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
– 2 czerwone papryki
– 2 żółte papryki
– 1 zielona papryka
– 2 łyżki wody
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 1 pęczek kolendry
– 50 g sera cheddar
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

1. Pokrój w paski kolorowe papryki i czerwoną cebulę. Natkę kolendry oraz czosnek posiekaj.
2. Podsmaż warzywa i czosnek na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż wszystko do
momentu, aż warzywa się zarumienią.
3. Następnie dodaj do całości Kmin rzymski z Indii mielony Knorr i smaż jeszcze wszystko przez
chwilę. Gdy poczujesz aromat przyprawy, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr,
przecier pomidorowy i 2 łyżki wody. Duś do czasu, aż płyn odparuje, a warzywa się połączą.
Warzywa odstaw do ochłodzenia.
4. Dodaj posiekany pęczek kolendry i starty ser. Całość starannie ze sobą wymieszaj.
5. Gotowy farsz rozsmaruj na plackach tortilli i dokładnie zroluj. Roladki przełóż na suchą
patelnię i podgrzej przez kilka minut z każdej strony, tak by się zarumieniły. Po tym czasie
zdejmij tortille, pokrój je na mniejsze części i każdą z nich przebij w poprzek wykałaczką.
6. Przekąskę serwuj na zimno albo ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.

Na podstawie mat. prasowych Knorr

Dodaj komentarz

Zobacz także

Cztery przepisy na pożywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa żołądka jak pożywna zupa. Warto ją jeść już na śniadanie, bo pobudza…