Lato to czas swobody – niezobowiązujące powinno być także nasze menu. Podczas zasłużonego odpoczynku mało kto ma ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Szkoda tracić piękną pogodę oraz długo wyczekiwany urlop na siedzenie w kuchni.
W letnim menu powinny znaleźć się smaczne przekąski, których jedzenie nie wymaga użycia pełnej zastawy, a nawet siadania przy stole! W lecie przepadamy także za jedzeniem na świeżym powietrzu. Ogrodowe przyjęcia, grille,
pikniki… Wszelkie wypady na plażę, nad jezioro, czy w góry wymagają odpowiedniej, spożywczej oprawy. Burczący brzuch potrafi zakłócić najbardziej udany i błogi relaks. Nie jesteśmy skazani na przydrożne budki z jedzeniem, którego świeżość i jakość często pozostawiają wiele do życzenia. Niech pyszne, ekspresowe, wakacyjne przysmaki staną się naszą specjalnością!
Letnie przekąski – sezonowo znaczy smacznie
W okresie letnim szczególnie łatwo jest komponować zdrowy i urozmaicony jadłospis. Gdy temperatura na zewnątrz rośnie coraz bardziej, nasz apetyt spada – zwłaszcza, gdy mowa o obfitych, bardziej kalorycznych potrawach. Dużo chętniej sięgamy po kolorowe, soczyste warzywa i owoce. Większość z nich o tej porze roku smakuje najlepiej! Grzechem byłoby nie skorzystać z tego dobrodziejstwa! Tym bardziej, że dostęp do nich w sklepach, warzywniakach i na targach jest niemal nieograniczony. Szczęśliwcy posiadający własne ogródki, mogą cieszyć się znakomitym smakiem prosto z grządki.
Wakacyjny jadłospis powinien być wypełniony fasolką szparagową, sałatą, szpinakiem, cukinią i pomidorami. To zdecydowanie czas panowania wszelkiego rodzaju sałatek! Świeże produkty pozwalają na wiele różnorodnych mixów. Nie bójmy łączyć się warzyw z owocami, bo potrafią tworzyć doskonałe kompozycje. Truskawki, maliny i rabarbar zachwycają smakiem. Szaszłyki to również świetny sposób na efektowne podanie wakacyjnych darów natury.
Szczególną uwagę warto zwrócić na… kukurydzę! To nie tylko popcorn i płatki kukurydziane. Jej złocisty kolor świetnie współgra z wakacyjnym słońcem. Szukajmy młodych, niezbyt dużych kolb i cieszmy się jej smakiem, o który trudno w kolejnych miesiącach.
Pieczone kolby kukurydzy
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
– 1 l mleka
– 2 łyżki miodu
– 6 kolb kukurydzy
– 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
– 1 opakowanie Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki płatków śniadaniowych kukurydzianych
– 1 mały pęczek kolendry
– 3 łyżki sera parmezan
– 1 limonka
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotuj razem z miodem w garnku. Następnie włóż do niego kukurydzę obraną z liści.
Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kukurydzę i odstaw ją do ostygnięcia.
2. Gdy kukurydza będzie już chłodna, posmaruj kolby majonezem. Dzięki temu po upieczeniu
warzywa będą soczyste oraz łatwiej obtoczą się w przyprawach.
3. Kolby posyp z wierzchu Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, Kminem rzymskim z Indii
mielonym Knorr, otartą skórką z limonki, pokruszonymi płatkami kukurydzy oraz startym
parmezanem. Kukurydze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8 minut. Danie
podawaj oprószone świeżą kolendrą.
Włoska bruschetta
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
– 12 kromek bagietki
– 2 szczypty Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
– 2 łyżki margaryny do smarowania
– 3 pomidory
– 1 cebula
– kilka listków bazylii
– 1 ząbek czosnku
– pół łyżeczki suszonej bazylii
– pół łyżeczki suszonego oregano
Sposób przygotowania:
1. Bagietkę pokrój na 12 części. W piekarniku rozgrzanym do 190°C piecz kromki na złoty kolor.
2. Do niewielkiego naczynia włóż drobno pokrojone pomidory i wszystko wymieszaj razem z
posiekaną cebulą, suszoną bazylią, oregano, czosnkiem oraz pieprzem.
3. Po upieczeniu kromek odczekaj aż ostygną, a następnie posmaruj każdą z nich margaryną.
4. Na każdy kawałek bagietki nałóż wcześniej przygotowaną mieszankę pomidorów, cebuli,
czosnku oraz przypraw i udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Tortille z papryką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
– 4 placki tortilli
– 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
– 2 czerwone papryki
– 2 żółte papryki
– 1 zielona papryka
– 2 łyżki wody
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 1 pęczek kolendry
– 50 g sera cheddar
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w paski kolorowe papryki i czerwoną cebulę. Natkę kolendry oraz czosnek posiekaj.
2. Podsmaż warzywa i czosnek na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż wszystko do
momentu, aż warzywa się zarumienią.
3. Następnie dodaj do całości Kmin rzymski z Indii mielony Knorr i smaż jeszcze wszystko przez
chwilę. Gdy poczujesz aromat przyprawy, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr,
przecier pomidorowy i 2 łyżki wody. Duś do czasu, aż płyn odparuje, a warzywa się połączą.
Warzywa odstaw do ochłodzenia.
4. Dodaj posiekany pęczek kolendry i starty ser. Całość starannie ze sobą wymieszaj.
5. Gotowy farsz rozsmaruj na plackach tortilli i dokładnie zroluj. Roladki przełóż na suchą
patelnię i podgrzej przez kilka minut z każdej strony, tak by się zarumieniły. Po tym czasie
zdejmij tortille, pokrój je na mniejsze części i każdą z nich przebij w poprzek wykałaczką.
6. Przekąskę serwuj na zimno albo ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.
Na podstawie mat. prasowych Knorr
Leave a Reply