Kwiaty róży od wielu lat uważane są za jedne z najbardziej popularnych roślin ozdobnych w wielu mieszkaniach. Świetnie sprawdzają się jako prezent dla drugiej połówki, ale potrafią także spełnić walory estetyczne, a nawet zdrowotne. O jakich mowa? Zapraszamy do przeczytania artykułu, w którym zaprezentujemy 5 ciekawych propozycji na zastosowanie płatków tych wyjątkowych kwiatów.
Jak można wykorzystać płatki róż?
Suszone płatki róż możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najbardziej popularnych jest stworzenie herbatki o właściwościach przeciwzapalnych. Jest ona charakteryzowana przez słodko-kwaśny smak i delikatny różany aromat. Ta herbata ma wiele korzystnych właściwości, a przede wszystkim pomaga uzupełnić niedobory witaminy C, wykazuje działanie wzmacniające dla organizmu, a także hamuje rozwój biegunki. Ponadto skutecznie likwiduje stany zapalne skóry oraz łagodzi bóle gardła i bóle menstruacyjne.
Płatki róż stanowią również wszechstronny składnik, który można bez problemu wykorzystać w kuchni. Są one używane do przygotowywania różnorodnych przysmaków, takich jak nalewki, dżemy i konfitury z płatków. Są także znakomitym dodatkiem do różnych dań jak sałatki, desery, a nawet drinki. Zachęcamy zawsze do eksperymentowania w kuchni, aby odkrywać nowe połączenia smakowe.
Jak można zauważyć, płatki róż posiadają wiele pozytywnych właściwości, a produkty kosmetyczne i przetwory z nich wykonane są zazwyczaj drogie. Na szczęście można je także przygotować samodzielnie. Dzięki temu masz pewność, że produkt jest wolny od niekorzystnych dodatków, które często są stosowane w przemysłowej produkcji kosmetyków i artykułów spożywczych. Samodzielne przygotowanie tych produktów pozwala uniknąć szkodliwych składników i cieszyć się naturalnymi korzyściami płatków róż dla zdrowia i urody.
Jak zrobić olejek różany?
Olejek różany jest pozyskiwany poprzez destylację z płatków róży damasceńskiej. Aby wyprodukować 1 litr czystego olejku, potrzeba aż około 5 tysięcy kilogramów świeżych płatków róż zrywanych o świcie. To sprawia, że jest to najbardziej pożądany, ale jednocześnie jeden z najdroższych olejków na świecie. Egipt, Iran, Turcja, Algieria i Francja są jednymi z największych producentów tego aromatycznego olejku, ale to ten z Bułgarii cieszy się największym uznaniem i popularnością.
Ma on szerokie zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń. Może być wykorzystywany w kuracji włosów, do pielęgnacji twarzy oraz jako balsam do ciała. Jego zawartość składników odżywczych poprawia krążenie, nawilża przesuszoną skórę i łagodzi stany zapalne. Zapach i właściwości kojące tego olejku są nieocenione przy łagodzeniu napięcia nerwowego i poprawie nastroju. Róża jest bogatym źródłem witaminy C oraz kwasów owocowych, które wykazują silne działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwutleniające, wpływając korzystnie na stan skóry i podnosząc odporność organizmu. Olejek różany jest również źródłem flawonoidów, neroli i eugenoli, które mają nieocenione właściwości w regulowaniu funkcjonowania organizmu i łagodzeniu dolegliwości bólowych.
Aby stworzyć olejek różany, potrzebne będą: słoik z jasnego szkła, świeże płatki róż i olej. Płatki róży należy rozgnieść i zalać olejem, a następnie słoik z mieszaniną zostawia się na około 3 tygodnie w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Wysoka temperatura i promienie słoneczne sprawią, że olej zostanie wzbogacony o wszystkie cenne substancje z płatków. Po upływie wyznaczonego czasu, olej przekłada się przez sito do naczynia z ciemnego szkła i przechowuje w zaciemnionym miejscu.
Płatki róż – inne sposoby na wykorzystanie płatków
Warto wiedzieć, że płatki róż oprócz swojej jadalnej formy, mogą posłużyć jako dekoracja. Bardzo często występuje ona jako dodatek do aromatycznych kąpieli. Wystarczy wsypać kilka bądź kilkanaście płatków do wrzątku, aby wszelkie substancje pachnące, a także właściwości róży, mogły zadziałać. Dzięki temu woda wypełni się pięknym zapachem. Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić naszą pielęgnację, świetnie sprawdzi się także woda różana. Działa jak rosa, która delikatnie otula naszą twarz. Ją również jest łatwo zrobić. Potrzebna jest nam garść płatków oraz woda destylowana.