Shakshuka jest tradycyjnym śniadaniowym pomysłem w krajach izraelskich. Jest szczególnie popularna w Tunezji, ale nie bez znaczenia jest także dla mieszkańców Północnej Afryki. Rozpoczęcie nią dnia oznacza dostarczenie sobie sporej dawki energii. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Shakshuka, a w niej zdrowy bakłażan i natka pietruszki
Bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest…owocem. Można powiedzieć nawet, że jagodą. Jego uprawę na naszym kontynencie zapoczątkowali i spopularyzowali Włosi. Promowali go jako smakołyk z wyższej półki. Niewątpliwą zaletą bakłażana jest to, że na próżno szukać w nim dużej ilości kalorii. Wszystko dlatego, że w 90 proc. składa się z wody i zaledwie z 2 proc. cukrów. Jest cennym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, wapnia, sodu, cynku oraz potasu. Możesz śmiało jeść go na zdrowie, nawet w zastępstwie jabłek czy brzoskwini. Wszystko dlatego, że w 100 g tegoż warzywa znajdziesz dwukrotnie więcej błonnika niż we wspomnianych owocach. To jednak nie koniec bakłażanowych zalet. Dostarczy Ci także m.in. witamin: A, B6, C, K, taminy, ryboflawiny, kwasu foliowego oraz nicyny.
Niestety bakłażan nie jest dla każdego. Nie jest wskazany w diecie dzieci, kobiet w ciąży, osób chorych na reumatyzm, podagrę oraz cierpiącym na nerki i układ pokarmowy.
Kolejnym cennym składnikiem shakshuki jest natka pietruszki. Czy wiesz, że ta działa moczopędnie, łagodzi nerwobóle i jest pomocna w walce z kamicą moczową? Oprócz tego poprawia trawienie, odtruwają organizm, a ponadto świetnie wpływa na wzrok i cerę. Zawiera beta-karoten i witaminę E, kwas foliowy, magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk czy fosfor.
Śródziemnomorska shakshuka – przepis
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 6 jaj
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól (do smaku)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie przyprawy (z wyjątkiem soli).
2. Pokrój cebulę w kostkę, a następnie podsmaż na oleju.
3. Wrzuć na patelnię pokrojonego w grubą kostkę bakłażana oraz cukinie i smaż warzywa przez około 10 min.
4. Do warzyw dodaj przygotowane wcześniej przyprawy i pomidory. Duś je kilka minut, aż sos stanie się gęsty, a potem dodaj sól.
5. Zrób 6 wgłębień w sosie i wbij w nie jajka.
6. Przykryj shakshukę i gotuj ją na małym ogniu przez około 10-12 minut.
7. Na koniec posyp potrawę natką pietruszki i zaserwuj ją z chrupiącym pieczywem.
Nasza śródziemnomorska shakshuka jest gotowa. Smacznego!
Przepis przygotował Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Knorr
zrobiłam, smakuje przepysznie 🙂