popularne makarony

Rodzaje makaronów – do jakich dań je wykorzystać?

Któż nie kocha włoskiego makaronu? Niezliczone kształty i smaki pochodzące z różnych zakątków Italii otwierają drzwi do kulinarnych eksperymentów w każdej kuchni. Sprawdź, jak wykorzystać poszczególne typy past, by w pełni wydobyć ich potencjał!

Spaghetti – jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu

Spaghetti to długi, cienki makaron, wytwarzany tradycyjnie z pszenicy durum. Aby jak najlepiej wpisywał się w dania z różnymi sosami, należy ugotować go al dente. Rozciągłe, okrągłe nitki stosuje się do takich potraw jak carbonara, bolognese czy aglio e olio. W wielu restauracjach, szczególnie tych zlokalizowanych w pobliżu wybrzeża, pastę serwuje się z intensywnymi w smaku owocami morza.

Penne – doskonała pasta do wielu sosów

Penne, znane w Polsce jako rurki, to makaron ucięty pod skosem. Dzięki temu, że sos może oblepić zarówno jego zewnętrzną, jak i wewnętrzną stronę, doskonale sprawdza się do wszelkiego rodzaju gęstych, aromatycznych dań. Warto wykorzystać tę pastę w takich potrawach jak arrabbiata, penne alla vodka czy zapiekanki (np. z kurczakiem, szynką czy warzywne).

Farfalle, czyli tak zwane kokardki

To makaron, który przede wszystkim pięknie wygląda. Kształt kokardek sprawia, że dobrze prezentuje się w daniach mających zrobić wrażenie na gościach. Warto wykorzystać go do różnego rodzaju sałatek, a także z sosami na bazie śmietany. W ramach szybkiego obiadu wystarczy wymieszać go z ulubionym pesto i dodać połówkę kremowej burraty. Podobnie jak penne, nada się również do zapiekanek.

Tagliatelle – długie, wąskie wstążki

Ponoć ta pasta powstała jeszcze w okresie renesansu. Płaski makaron z wieloletnią tradycją stosuje się we Włoszech bardzo często. Sprawdza się doskonale do dań z sosami pomidorowymi, a najpopularniejsze stanowi zdecydowanie tagliatelle al ragu. W Polsce często wykorzystuje się go do przepisów na bazie śmietany z dodatkiem parmezanu, pieczarek i piersi z kurczaka. Fenomenalnie komponuje się ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Lasagne – duże płaty makaronowe

W tym przypadku nazwa makaronu to jednocześnie nazwa dania, do którego jest on przeznaczony. Lasagne to zapiekana potrawa z sosem pomidorowym, beszamelem, mięsem mielonym i serem. Kolejne warstwy przekłada się dużymi płatami pasty, a następnie wkłada do piekarnika. Popularnością cieszą się jednak również zupy typu lasagne, a do ich przygotowania niezbędne staje się połamanie makaronu na mniejsze kawałki. Musisz spróbować!

Fusilli – w Polsce znane jako świderki

Fusilli pochodzi z regionu Kampania, czyli południowej części Włoch. Dzięki charakterystycznym rowkom na powierzchni tego makaronu świetnie utrzymuje się np. pesto. Znakomicie nadaje się on do sałatek (zarówno tych na bazie świeżych warzyw i mozzarelli, jak i klasycznych, majonezowych opcji), a także do potraw z gęstymi sosami pomidorowymi.

Rigatoni – prążkowane, grube rurki

Choć rigatoni przypomina nieco penne, warto znać różnice pomiędzy tymi makaronami. Ta wersja charakteryzuje się przede wszystkim równo ściętymi końcówkami (a nie pod skosem), a także jest nieco grubsza. Przeważnie na jej powierzchni znajdują się charakterystyczne rowki. Fenomenalnie sprawdza się w prostych daniach na bazie sera, ale też pomidorów. Coraz częściej w restauracjach można spotkać się z wariantem carbonary przyrządzanej właśnie z tym typem pasty.

Conchiglioni – kształt morskiej muszli

Conchiglioni to makaron pozwalający na puszczenie wodzy wyobraźni w kuchni. Duże muszle przeznaczone do wypełniania przeróżnymi farszami można dopasować do swoich preferencji. Najpopularniejsze nadzienia to te na bazie mięsa mielonego lub sera i szpinaku, a następnie zapiekane pod pierzynką sera i otulone sosami. Mniejsze warianty muszelek sprawdzą się m.in. do zup.

Oczywiście to tylko część makaronów pochodzących z Włoch. Pasty o różnych kształtach i rozmiarach pozwalają na niezliczone eksperymenty kulinarne. Warto korzystać np. z limitowanych ofert supermarketów, kiedy można kupić niespotykane na co dzień w sklepach pasty nie tylko o różnych formach, ale i kolorach.