Pumpkin spice latte to jesienny napój, który szczególną popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych. Od kilku lat szał na kawę z dynią gości również w Polsce. Można ją zamówić w wielu kawiarniach lub zrobić samodzielnie w domu. Co trzeba kupić, aby cieszyć się jej niesamowitym smakiem i aromatem?
Co jest potrzebne do przygotowania pumpkin spice latte?
Pumpkin spice late ma właściwości rozgrzewające, ale występuje też w wersji na zimno. Niezależnie od wybranego wariantu do przygotowania trunku przydadzą Ci się następujące składniki:
- szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- pół filiżanki czarnej, mocnej kawy (np. espresso),
- ćwierć szklanki purée z dyni,
- łyżka cukru, miodu lub innego słodzika,
- łyżeczka przyprawy pumpkin spice (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki).
Przyprawę pumpkin spice możesz kupić w gotowej mieszance, a jeśli nie ma jej w Twoim sklepie, to wymieszaj komponenty podane w nawiasie. Powinnaś je znaleźć w każdym markecie.
Pupkin spice latte – jak zrobić jesienny napój?
W pierwszej kolejności przygotuj swoją ulubioną kawę. Może być rozpuszczalna czy przelewowa – wybierz tę, którą lubisz. W niewielkim rondelku podgrzej mleko lub napój sojowy. Jeśli zdecydujesz się na wersję roślinną, postaw na taką, która dobrze się pieni. W szklance obok połącz purée z dyni oraz przyprawy.
W ciepłym mleku rozpuść wybrany słodzik. Wtedy spień napój trzepaczką lub specjalnym spieniaczem i wlej do wysokiej szklanki z mieszanką dyniową. Delikatnie zamieszaj i powoli dodaj kawę do środka. Jeśli nie masz purée, możesz wykorzystać także gotowy syrop z dyni. W okresie jesiennym znajdziesz takich mnóstwo w sklepach.
Aby przygotować taką samą kawę latte, ale na zimno, poczekaj, aż kawa ostygnie. Mleko podgrzej bardzo delikatnie, bo w przeciwnym razie się nie spieni. Do szklanki dodaj garść kostek lodu, a potem dorzuć wszystkie składniki. I gotowe. Smacznego!
Co dodać do kawy jesiennej?
Dyniowe latte ciekawie prezentuje się samo w sobie, ale w kawiarniach zwykle podaje się je z bitą śmietaną. Pasuje ona zarówno do ciepłej, jak i do zimnej wersji napoju. Dodatkowo na wierzch bitej śmietany warto wylać jeszcze syrop klonowy. Trunek będzie świetnie smakować w towarzystwie ciasta dyniowego.
Poza tym w środku ambrozji może znaleźć się także ekstrakt waniliowy lub jeszcze więcej korzennych przypraw. Wszystko zależy od tego, jaką jesienną kawę lubisz. Jeśli planujesz przyrządzać ten pyszny i rozgrzewający napój częściej, to przygotuj większą porcję syropu dyniowego i przechowuj w lodówce. Gdy najdzie Cię ochota, wystarczy dodać spienione mleko i kawę.
Leave a Reply