Na dobrą odporność organizmu ma wpływ wiele czynników. Wśród nich wymienia się sposób odżywiania się, a może przede wszystkim. Mało kto wie, że nasza odporność mieści się bowiem w jelitach. Jakie produkty będą więc pomocne w tym, aby nie dać się wirusom i bakteriom w sezonie jesienno-zimowym?
Układ odpornościowy prawidłowo funkcjonuje głównie przy zapewnieniu mu odpowiedniej, zbilansowanej diety, bogatej w witaminy i minerały. Będziemy czuć się dobrze, jeśli do naszego planu dnia dodamy także aktywność fizyczną oraz odpowiednią ilość snu. A co powinno znaleźć się na talerzach, aby osiągnąć zamierzone efekty?
Produkty zwiększające odporność – owoce i warzywa
Bez nich się nie obejdzie. Warzywa i owoce, to nieoceniony skarb na drodze do cieszenia się dobrym zdrowiem. Stanowią one cenne źródło licznych minerałów oraz witamin. Warto więc zadbać o to, aby wchodziły w skład każdego naszego posiłku.Organizm jest łasy na witaminę C i beta karoten. Pierwsza znajduje się między innymi w czarnych porzeczkach, natce pietruszki, pomarańczach, kiwi, brukselce oraz czerwonej papryce. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości ilości ß-karotenu, jedzmy natomiastdużo szpinaku, śliwek, marchewki, jarmużu, moreli, brzoskwiń oraz czerwonej papryki.
Produkty zwiększające odporność – zawierające witaminę D
Witamina D, podobnie jak beta karoten i witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji. Niedobór wit. D3 może doprowadzić do wielu groźnych chorób, w tym nowotworowych. Aby do nich nie dopuścić, sięgajmy po tłuste morskie ryby tj. sardynki, łososie czy śledzie, a także nie zapominajmy o tranie.
Produkty zwiększające odporność – miód
Miód możemy śmiało okrzyknąć najtańszym lekiem naturalnym. Wiele osób sięga po niego dopiero wtedy, gdy przeziębienie zaczyna rozkręcać się na dobre, a to błąd. Warto wiedzieć o tym, że łyżeczka miodu spożywana każdego dnia zadziała niczym szczepionka zwiększająca odporność. Lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Produkty zwiększające odporność – bez
Drzewo życia – tak nazywali czarny bez jego amatorzy w starożytności. Nie bez kozery. Zawiera on silne przeciwutleniacze, dzięki którym w pierwszych stadiach choroby można szybko się z niej wywinąć. stanowi bardzo dobrą alternatywę dla takich leków jak np. aspiryna. Działa napotnie, moczopędnie, a także świetnie radzi sobie ze stanami zapalnymi. Należy wiedzieć, że owoce działają znacznie słabiej, niż wywar.
Produkty zwiększające odporność – migdały
Z tymi produktami należy nieco uważać, aby nie dodać sobie nadprogramowych kilogramów, ale na pewno nie warto eliminować ich z codziennego jadłospisu. Okazuje się, że jedząc ich garstkę każdego dnia, przyczyniamy się do zwiększenia odporności, a także poprawy samopoczucia. Warto wiedzieć, że migdały należą do najzdrowszych przekąsek. Zawierają witaminy E i B12, które bardzo wzmacniają układ immunologiczny.
Warto jest wprowadzić powyższe produkty do jadłospisu. Jeśli nie wiemy w jakich proporcjach lub nie mamy czasu na analizę każdego ze składników, można zawsze skorzystać z pomocy cateringu dietetycznego.
Więcej informacji na temat zdrowego odżywiania znajdziesz na: https://diet4u.pl/
Leave a Reply