Czy zamiast cukru użyłabyś grzybów? A może napijesz się bulionu z herbaty lub zjesz wędzone słodycze? Sprawdź, co w tym roku będzie najbardziej modne na talerzach.

Rok 2017 przyniósł na stoły wiele zamieszania, ale wszystko wskazuje na to, że prawdziwe zawirowania czekają nas dopiero w tym.

Kuchnia hybrydowa – zaprzyjaźnij się z nią

kuchnia hybrydowa

Według The Global Group rok 2018 upłynie pod znakiem kompleksowego wykorzystywania warzyw – od liści, po ogonki, czyli – ukłon w stronę polityki niemarnowania żywności. Kolejny trend, to lokalność, dostępność menu śniadaniowego w ciągu całego dnia czy też zmniejszenie dodawania alkoholu do potraw. Kuchnia roku według nich, to koreańska. Niezmiennie królować będą także potrawy rodem z kuchni hybrydowej. O jakich mowa? O takich, które stanowią połączenie dwóch, a nawet większej liczby potraw. Technika dowolna – możemy mieszać zarówno składniki, jak i same techniki kulinarne.

The Food Peapole także „zbadał” już kulinarne trendy nadchodzących miesięcy, a w szczególności – ciepłych. I tak niezwykle modne będzie przygotowywanie posiłków w domu. Do łask powrócą węglowodany. Nie szczędźcie także produktów bogatych w witaminy oraz minerały, rozgrzewających przypraw czy koniec końców – rzemieślniczych napojów wysokoprocentowych. Tu także kłania się marnowanie jedzenia, a w zasadzie – nie robienie tego.

Fiolet w cenie

Oprócz wymienionych trendów zainteresujcie się także kolorystyką potraw, a dokładniej – fioletem. Jagody, kapusta, ziemniaki – to właśnie one, fioletowe przysmaki będą na stołach istnymi must have. Niemniej popularne będzie dodawanie do potraw produktów z domieszką zielonej herbaty. I tak kłaniają się m.in. matcha, algi czy węgiel aktywny. Przygotujcie także swoje kubki smakowe na istne rewolucje. Grzyby będą zastępowały cukier, a słodycze staną się bardziej…wędzone. Tak! I to wszystko już niebawem.

Jeden komentarz

  1. celka

    jeszcze takich fioletowych smakołyków nie widziałam

Dodaj komentarz

Zobacz także

Cztery przepisy na pożywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa żołądka jak pożywna zupa. Warto ją jeść już na śniadanie, bo pobudza…