Czy zamiast cukru użyłabyś grzybów? A może napijesz się bulionu z herbaty lub zjesz wędzone słodycze? Sprawdź, co w tym roku będzie najbardziej modne na talerzach.
Rok 2017 przyniósł na stoły wiele zamieszania, ale wszystko wskazuje na to, że prawdziwe zawirowania czekają nas dopiero w tym.
Kuchnia hybrydowa – zaprzyjaźnij się z nią
Według The Global Group rok 2018 upłynie pod znakiem kompleksowego wykorzystywania warzyw – od liści, po ogonki, czyli – ukłon w stronę polityki niemarnowania żywności. Kolejny trend, to lokalność, dostępność menu śniadaniowego w ciągu całego dnia czy też zmniejszenie dodawania alkoholu do potraw. Kuchnia roku według nich, to koreańska. Niezmiennie królować będą także potrawy rodem z kuchni hybrydowej. O jakich mowa? O takich, które stanowią połączenie dwóch, a nawet większej liczby potraw. Technika dowolna – możemy mieszać zarówno składniki, jak i same techniki kulinarne.
The Food Peapole także „zbadał” już kulinarne trendy nadchodzących miesięcy, a w szczególności – ciepłych. I tak niezwykle modne będzie przygotowywanie posiłków w domu. Do łask powrócą węglowodany. Nie szczędźcie także produktów bogatych w witaminy oraz minerały, rozgrzewających przypraw czy koniec końców – rzemieślniczych napojów wysokoprocentowych. Tu także kłania się marnowanie jedzenia, a w zasadzie – nie robienie tego.
Fiolet w cenie
Oprócz wymienionych trendów zainteresujcie się także kolorystyką potraw, a dokładniej – fioletem. Jagody, kapusta, ziemniaki – to właśnie one, fioletowe przysmaki będą na stołach istnymi must have. Niemniej popularne będzie dodawanie do potraw produktów z domieszką zielonej herbaty. I tak kłaniają się m.in. matcha, algi czy węgiel aktywny. Przygotujcie także swoje kubki smakowe na istne rewolucje. Grzyby będą zastępowały cukier, a słodycze staną się bardziej…wędzone. Tak! I to wszystko już niebawem.
jeszcze takich fioletowych smakołyków nie widziałam