Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło, to pyszna propozycja na karnawałowe przyjęcie. Przekonaj się sama o tym, jak łatwo ją przygotować.
Składniki:
- 250 g paluszków surimi,
- 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g),
- 1 średnia cukinia,
- małe pomidorki (ok. 250 g),
- 700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach),
- 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente,
- kilka moreli, fig,
- 100 g szpinaku baby,
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- garść orzechów włoskich,
- 3 łyżki bułki tartej,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Składniki na cytrynowy dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cytryna,
- świeża bazylia,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi
i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Cukinie pokrój w kostkę.,
3. Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.
4. Owoce pokrój w grubsze kawałki.
5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.
6. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.
7. Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.
8. Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Połącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.
na podstawie mat. prasowych
pyszna przekąska 😀
chętnie wykorzystam ten przepis na spotkanie ze znajomymi 😀