halina_risotto_przepis_styczen_2018

Karnawał na talerzu: risotto z owocami morza

Ryż do risotto połączony z owocami morza, to propozycja na pyszny i wartościowy posiłek. Zaskocz swoich gości podczas karnawałowej imprezy i zaserwuj im ten festiwal smaków oraz aromatów. 

Potrzebujesz:

· 350 g mieszanki owoców morza (lub opcjonalnie te, które lubisz),

· 200 g ryżu do risotto,

· 2 szklanki bulionu,

· 4 łyżki masła,

· 3 łyżki posiekanej cebuli,

· 2-3 ząbki czosnku,

· 2 łyżki tartego parmezanu,

· sok z cytryny,

· sól, pieprz,

· natka pietruszki.

Wykonanie:

3 łyżki masła rozgrzać w dużym rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Dodać ryż do risotto marki Halina i mieszać do wchłonięcia się tłuszczu. Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta. Całość gotować przez ok. 20 min., cały czas mieszając. Mieszankę owoców morza opłukać, posiekać czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła, dodać owoce morza z czosnkiem, skroplić sokiem z cytryny i smażyć przez ok. 15 min. Do gotowego ryżu dodać owoce morza oraz pieprz i sól, wymieszać. Serwować posypane parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego!

na podstawie mat. prasowych