Chleb stanowi podstawę wielu posiłków. Mając w domu taki wypiek, wystarczy tylko dobrać ulubione dodatki, takie jak twarożek, ser żółty, szynka, pasta czy jajka, aby stworzyć szybkie, zdrowe i pyszne kanapki. Jak krok po kroku można samodzielnie upiec chleb w domu?
Dlaczego warto piec samodzielnie chleb w domu?
Istnieje wiele powodów, dla których warto spróbować samodzielnie upiec chleb w domu. Mimo że mogłoby się wydawać, że jest to skomplikowany proces, który wymaga specjalistycznego sprzętu i umiejętności, to jednak nic bardziej mylnego. Może to być też świetny sposób na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami, a także na stworzenie idealnie dopasowanego do swojego gustu wypieku.
Dodatkowo własnoręcznie przygotowany wypiek będzie wolny od chemicznych dodatków, konserwantów i innych sztucznych substancji, które często znajdują się w kupnych bochenkach. Poza tym unoszący się z piekarnika zapach chleba, jego chrupiąca skórka i pyszne wnętrze stanowią symbol domowej tradycji i przywołują u wielu osób miłe wspomnienia np. z dzieciństwa.
Jak wybrać odpowiednią mąkę do pieczenia chleba?
Podstawowy składnik to mąka. Jej rodzaj ma duże znaczenie, ponieważ wpływa on na konsystencję i smak wypieku. Najczęściej wybieraną mąką do chleba jest pszenna. Można jednak sięgnąć po żytnią, orkiszową czy bezglutenową.
Jeżeli jednak chce się wykonać klasyczny chleb, najlepiej postawić na mąkę pszenną typu 550. Do razowego bochenka, lepiej wybrać pszenną wyższego typu, żytnią lub orkiszową.
Co jest potrzebne do upieczenia chleba w domu?
Poza mąką do upieczenia chleba w domu potrzeba również innych składników, czyli drożdży, wody, cukru oraz soli. Te pierwsze odpowiedzialne są za proces fermentacji, który sprawia, że ciasto rośnie. Można użyć zarówno suchych, jak i świeżych drożdży. Te pierwsze będą znacznie wygodniejsze w przechowywaniu i dłużej zachowają świeżość. Z kolei drożdże świeże dają nieco bardziej wyrazisty smak. Wymagają jednak wykonania wcześniej rozczynu.
Aby nasz chleb miał bardziej swojski smak, warto wykorzystać zamiast drożdży zakwas, ponieważ daje on wyrazistą, kwaskowatą nutę. Da się go wykonać samodzielnie w domu, jednak taki proces wymaga cierpliwości i trwa przynajmniej kilka dni. Obecnie jednak w wielu miejscach dostępne są już gotowe zakwasy, które można wykorzystać do pieczenia.
Na konsystencję ciasta wpływa także woda. Dlatego warto używać tej o temperaturze pokojowej lub lekko ciepłej, aby nie zabić drożdży. Zbyt mała ilość będzie skutkowała tym, że chleb będzie twardy i suchy. Jednak zbyt dużo dodanej wody sprawi, że ciasto stanie się luźne i trudne do formowania.
Sól z kolei pomaga w kontroli fermentacji drożdży i ma duże znaczenie również w kwestii smaku. Dlatego warto dodawać ją w odpowiednich proporcjach. Cukier zaś wspomaga proces fermentacji i wpływa na karmelizację skórki chleba.
Jak krok po kroku upiec chleb?
Upieczenie chleba wymaga nie tylko doboru właściwych produktów, ale także znajomości podstawowych technik. Prosty przepis to:
- 500 g mąki pszennej;
- 250 ml wody;
- łyżka oliwy;
- 7 g suchych drożdży lub 15 świeżych;
- płaska łyżeczka cukru;
- płaska łyżeczka soli.
Krok 1. Przygotowanie rozczynu
Jeśli chce się upiec chleb, wykorzystując w tym celu świeże drożdże, wówczas należy rozkruszyć je do niewielkiej miseczki, zalać niewielką ilością ciepłej, lecz niezbyt gorącej wody i dodać dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Wszystko to należy zamieszać, a następnie przykryć ściereczką i odłożyć w ciemne miejsce. Po około 20-30 minutach rozczyn będzie gotowy i można dodać go do pozostałych składników, czyli mąki, wody i oliwy.
Krok 2. Wyrabianie ciasta
Ważnym etapem, wręcz kluczowym w procesie pieczenia chleba, jest wyrabianie ciasta. Trzeba pamiętać, że nie powinno być ono zbyt luźne, ale także zbyt twarde. Dlatego też idealna jego konsystencja to gładka, plastyczna masa, która nie klei się do rąk. Można je wyrabiać zarówno ręcznie, jak i przy użyciu miksera z hakiem.
Krok 3. Pierwsze wyrastanie ciasta
Po wyrobieniu ciasta trzeba je odstawić do wyrastania. Jest to moment, w którym drożdże wytwarzają gaz, który sprawia, że ono rośnie. Czas pierwszego wyrastania to około 60-120 minut, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
Krok 4. Formowanie ciasta
Po pierwszym wyrastaniu należy wyłożyć je na blat i delikatnie wyrobić, aby usunąć nadmiar powietrza, a następnie sformułować z niego chlebek. Ważne, by nie zagniatać go na tym etapie zbyt mocno, ponieważ może to wpłynąć na strukturę bochenka. Po jego uformowaniu należy ponownie odłożyć go do kolejnego wyrastania, tym razem na 30-60 minut. W tym czasie warto rozgrzać piekarnik.
Krok 5. Pieczenie chleba
Pieczenie chleba zazwyczaj odbywa się w temperaturze około 200-220°C przez około 30-45 minut. Żeby uzyskać chrupiącą skórkę, warto dodać parę wodną do piekarnika. Można to zrobić, umieszczając naczynie z wodą na dnie sprzętu, spryskać ciasto wodą przed włożeniem do pieca lub ustawić odpowiednią opcję dostępną zwłaszcza w nowoczesnych urządzeniach.
Domowy chlebek wcale nie jest tak trudny do wykonania. Z czasem, kiedy nabierze się wprawy, można zacząć eksperymentować zarówno z dodatkami, takimi jak pełnoziarniste mąki, zakwas, słonecznik, mak, sezam czy orzechy.
Leave a Reply