Awokado jest jednym z najpopularniejszych i najmodniejszych ostatnimi czasy owocem, kt贸ry wdra偶any jest do wielu posi艂k贸w. Dzi臋ki niemu mo偶emy dostarczy膰 wielu cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych, a zarazem wspom贸c sw贸j organizm w procesie chudni臋cia. Mo偶na go spo偶ywa膰 na surowo, w formie dojrza艂ego mi膮偶szu b膮d藕 jako dodatek do sa艂atki. Jak zatem je艣膰 awokado, aby dobrze nam smakowa艂o? Sprawd藕my 5 pysznych przepis贸w.

Dlaczego warto je艣膰 awokado?

Awokado, kt贸re nazywane jest r贸wnie偶 smaczliwk膮 wdzi臋czn膮, jest jednym z bardziej kalorycznych owoc贸w. Zawiera w sobie a偶 160 kalorii na 100 gram贸w produktu. Analizuj膮c jego sk艂ad, g艂贸wnym sk艂adnikiem jest woda, bo stanowi a偶 do 78% mi膮偶szu. Na drugim miejscu znajduje si臋 t艂uszcz, kt贸ry oscyluje wok贸艂 24%, natomiast zawarto艣膰 bia艂ka jest dosy膰 niska, poniewa偶 jest to od 1% do 3%. Na ostatnim miejscu s膮 w臋glowodany z zawarto艣ci膮 od 0,8% do 4,8%. Mimo tego zawiera du偶膮 ilo艣膰 b艂onnika, bowiem mo偶e by膰 to nawet 3%.

W艂a艣ciwo艣ci tego owocu sprawiaj膮, 偶e jest uznawany za jeden z najzdrowszych owoc贸w na 艣wiecie. Mi膮偶sz awokado ma cztery raz wi臋ksz膮 g臋sto艣膰 od偶ywcz膮 ni偶 ka偶dy owoc. W medycynie tradycyjnej owoc ten stosowany by艂 przy ostrych b贸lach brzucha, wrzodach 偶o艂膮dkach oraz w膮troby, biegunce czy cukrzycy. Na co dzie艅 wspiera za艣 proces utraty kalorii. Po艂膮czenie jedno- i wielonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych sprawia, 偶e posi艂ki bogate w awokado s膮 oczywi艣cie zdrowe, lecz 鈥 co bardzo wa偶ne 鈥 zmniejszaj膮 uczucie g艂odu. Na odchudzanie wspomagaj膮co dzia艂a r贸wnie偶 zawarto艣膰 b艂onnika. Reguluje tak偶e prac臋 jelit, przez co u艂atwia wypr贸偶nianie.

Z czym je艣膰 awokado?

Dojrza艂e awokado mo偶e pos艂u偶y膰 nam jako zamiennik mas艂a czy margaryny do pieczywa. Wystarczy rozgnie艣膰 mi膮偶sz widelcem, a nast臋pnie posmarowa膰 ni膮 kromk臋 chleba czy bu艂k臋, a na wierzch u艂o偶y膰 swoje ulubione sk艂adniki, jak w臋dlin臋, ser czy warzywa. Dodatkowo mo偶na skropi膰 danie sokiem z cytryny b膮d藕 doda膰 oliw臋 z oliwek.

Jajko i awokado to niemal偶e nie艣miertelne po艂膮czenie w kuchni ka偶dego smakosza tego owocu. Jajka nale偶y ugotowa膰 b膮d藕 doda膰 do jajecznicy i 鈥 w zale偶no艣ci od wykonanego dania 鈥 wykorzysta膰 jako farsz b膮d藕 obra膰, przekroi膰 i rozdrobni膰 na mniejsze kawa艂ki. 艢wietnie sprawdzi si臋 tak偶e jako okrasa do ziemniak贸w. Wystarczy rozgnie艣膰 awokado, wyj膮膰 pestk臋, a nast臋pnie doprawi膰 sol膮 oraz pieprzem. Je艣li lubimy dodatki ryb to 艣mia艂o mo偶emy dorzuci膰 艂ososia.

Smak awokado zwykle kojarzy si臋 ze s艂onymi daniami, jednak mo偶na podawa膰 je r贸wnie偶 w wersji s艂odkiej jako dodatek do sa艂atki owocowe. Plasterki awokado dobrze jest skropi膰 sokiem z cytryny b膮d藕 limonki, a nast臋pnie doda膰 ulubione owoce, jak gruszka, banan czy brzoskwinia.

Owoc awokado 鈥 poznajmy kilka przepis贸w

Jednym z niezwykle prostych przepis贸w jest zrobienie z awokado guacamole. Do tego celu warto wybra膰 dojrza艂e owoce. Dok艂adnie je umyjmy i natnijmy po ca艂o艣ci a偶 do pestki, a nast臋pnie rozdzielmy na p贸艂. Nast臋pnie nale偶y usun膮膰 pestk臋, a mi膮偶sz wyj膮膰 za pomoc膮 艂y偶ki. W dalszej kolejno艣ci musimy rozgnie艣膰 kawa艂ek po kawa艂ku widelcem, a偶 powstanie nam papka. Aby doda膰 wi臋cej warto艣ci od偶ywczych, przyda si臋 tak偶e dobrej jako艣ci oliwa, sok z limonki lub cytryny, a tak偶e 艣rednie z膮bki czosnku. Do ozdoby warto tego egzotycznego owocu, warto wybra膰 kilka pomidork贸w koktajlowych oraz cebul臋 czerwon膮.

R贸wnie ciekawym pomys艂em jest tak偶e przepis na past臋 z awokado hass. 艢wietnie nada si臋 na kanapki do szko艂y lub pracy, a przede wszystkim jest niezwykle 艂atwa do przygotowania. Opr贸cz owoc贸w, potrzebne nam b臋d膮 4 艣rednie jajka na twardo, kawa艂ek czerwonej cebuli, delikatna oliwa oraz sok z cytryny. Wystarczy po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki a偶 do uzyskania g艂adkiej masy.

Awokado doskonale sprawdzi si臋 r贸wnie偶 w po艂膮czeniu z figami. 艁atw膮 sa艂atk臋 mo偶na przyrz膮dzi膰, wybieraj膮c dodatkowo szpinak, twar贸g typu krajanka lub feta, cytryna oraz oliwa i mi贸d. Aby doda膰 nieco wi臋cej smaku, mo偶na tak偶e wykorzysta膰 olej z awokado.

Dla fan贸w w艂a艣ciwo艣ci awokado dobrze sprawdzi si臋 ch艂odnik pomidorowy. Zupa ta nie wymaga gotowania, a jedynie zmiksowania ze sob膮 potrzebnych sk艂adnik贸w. Potrzebny nam b臋dzie kilogram dojrza艂ych pomidor贸w, ma艂a czerwona papryka, og贸rki, czosnek oraz oliwa i sok z cytryny. Awokado zawiera w sobie du偶o sk艂adnik贸w od偶ywczych, kt贸re b臋d膮 syci膰 pomimo p艂ynnej formy zupy.

Aby obni偶y膰 poziom cholesterolu we krwi, 艣wietnym daniem b臋dzie popularne burrito. Nale偶y wybra膰 dobre awokado, kt贸re b臋dzie odpowiednio dojrza艂e, a do dodatk贸w zaliczy膰 mo偶na r贸wnie偶 ser 偶贸艂ty, kwa艣n膮 艣mietan臋 czy marynowane papryczki jalapeno. Podstaw膮 tego dania jest za艣 chilli con carne oraz ry偶 po meksyka艅sku.

Dodaj komentarz

Zobacz tak偶e

Dieta z niskim indeksem glikemicznym 鈥 kiedy warto? Kto powinien j膮 wprowadzi膰?

Osoby ze zdiagnozowan膮 cukrzyc膮 lub insulinooporno艣ci膮 do艣wiadczaj膮 waha艅 poziomu cukru, k…