Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza jeśli dbasz o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Sprawdź, jak poczuć lato na talerzu w mięsnej wersji.

Sałatka z grillowanym indykiem – jak ją zrobić krok po kroku

Składniki (2 porcje):

· 150 g miksu sałat

· 150–200 g polędwiczki z indyka

· 2 łyżki miksu ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)

· 1 łyżka kaparów

· 1 średnia marchewka

· 1/2 małej cebuli

· garść pomidorów koktajlowych

· 2 łyżki kiełków

· grzanki razowe

Marynata:

· 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy

· 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

· 1 łyżka oleju rzepakowego

· 2–3 ząbki czosnku

· sól, pieprz

Wykonanie:

1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.

2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.

4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.

5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.

na podstawie mat. prasowych

Dodaj komentarz

Zobacz także

Cztery przepisy na pożywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa żołądka jak pożywna zupa. Warto ją jeść już na śniadanie, bo pobudza…