Znasz to uczucie, kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami i nie do końca wiesz, co masz z nimi zrobić, a akurat przyszła pora na śniadanie? Z pomocą przyjdzie Ci więc pomysł Małgosi Minty do wykonania którego potrzebne Ci będą resztki suszonych owoców, orzechów i płatków zbożowych.
Granola z czerwonymi owocami – przygotuj:
- 200 g płatków jęczmiennych,
- 150 ml syropu klonowego,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej,
- szczyptę cynamonu,
- 100 g migdałów, grubo posiekanych,
- 100 g płatków migdałowych.
dodatkowo:
- 50 g liofilizowanych truskawek,
- 50 g owoców żurawiny,
- 25 g jagód goji.
Do dzieła! Co masz zrobić?
Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Przygotuj dużą miskę, a następnie przesiej i wrzuć do niejotręby oraz płatki owsiane. Kolejnym krokiem jest dodanie sezamu oraz migdałów. Potem połącz w kubeczku syrop klonowy z olejem, wanilią, cynamonem, solą oraz 4 łyżkami gorącej wody. Wymieszaj dokładnie do momentu połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masą polej pozostałe, suche składniki, a następnie dokładnie wymieszaj. Przełóż płatki owsiane na przygotowaną blaszkę tym samym tworząc jednolitą warstwę. Pamiętaj o tym, aby nie była ona grubsza niż 2 cm.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Dodaj migdały, wymieszaj, wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie wyjmij, dodaj truskawki, żurawinę, goji i odłóż do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Granolę możesz podawać z jogurtem, maślanką, mlekiem lub wykorzystać jako posypkę do lodów, kremowych deserów lub sałatki owocowej.
Smacznego!
fot. lovelylittlekitchen.com; źródło: Samsung
muszę wypróbować, bo wygląda pysznie 😀
Pyszność!!! 😀
z samą żurawiną też smakuje pysznie <3