dania jednogarnkowe jako szybki obiad

Dania jednogarnkowe – ciekawe pomysły na szybki obiad

Dania jednogarnkowe zdobywają coraz większą popularność. To dlatego, że zapewniają wyjątkowy smak przy dużej oszczędności czasu i minimalnym bałaganie w kuchni – wszystkie składniki wystarczy wrzucić do jednego naczynia. Które z popularnych przepisów są naprawdę godne polecenia?

Dania jednogarnkowe – czym są?

Dania jednogarnkowe są w świecie kulinarnym czymś niezastąpionym. To dlatego, że kuszą wyjątkowym smakiem i ułatwiają codzienną walkę z ograniczonym czasem, a co nawet ważniejsze – niwelują ilość brudnych naczyń do mycia. Trzeba przyznać wprost: stanowią rozwiązanie będące istnym zbawieniem dla wszystkich zabieganych osób.

To potrawy duszone, pieczone lub gotowane. Znaleźć w nich można:

  • mięso;
  • makarony;
  • warzywa;
  • przyprawy;
  • kasze.

Podczas przygotowywania ich należy pamiętać o kilku rzeczach. Wszystkie używane składniki muszą być połączone tak, aby wspólnie uwalniały swoje esencje i tworzyły wyważoną kompozycję; wbrew pozorom to zadanie naprawdę proste do wykonania (wystarczy postępować zgodnie z krokami zamieszczonymi w przepisach).

Zalety dań jednogarnkowych

Wyróżnia się ich sporo. Przede wszystkim eliminują konieczność używania wielu naczyń. Ponadto stanowią doskonałą opcję dla osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę – nie wymagają dysponowania żadnymi specjalnymi umiejętnościami (a nawet cierpliwością). Przygotowanie smacznego dania jednogarnkowego nie będzie stanowić problemu nawet dla amatorki. Wielu pasjonatów docenia dania jednogarnkowe z jeszcze innego powodu: są znakomitą okazją do eksperymentowania z różnymi smakami i aromatami. Odważni dodają do nich swoje ulubione przyprawy i składniki; wzbogacają tym samym znane przepisy wedle własnych upodobań i preferencji.

Pyszne potrawy z mięsem

Wiele osób nie akceptuje obiadów niezawierających w sobie żadnego mięsa. Jego duże ilości zawierają m.in. następujące przepisy:

  • ratatouille z kiełbasą;
  • kurczak tikka masala z warzywami;
  • zapiekanka z mięsa mielonego;

Są one dosyć nietypowe, ale zdecydowanie warte wypróbowania. Natomiast poszukujący rozwiązań tradycyjnych i sprawdzonych powinni sięgnąć po bigos, chili con carne i gulasz węgierski!

Bigos

Tradycyjne danie kuchni polskiej. To gęsta i aromatyczna potrawa – często podaje się ją w okresie zimowym (podczas świąt Bożego Narodzenia). Aby przygotować bigos, potrzebne będą:

  • kwaszona kapusta;
  • świeża kapusta;
  • suszone grzyby;
  • cebula;
  • kiełbasa;
  • schab;
  • boczek;
  • karkówka;
  • suszone jabłka i śliwki;
  • przyprawy (majeranek, ziele angielskie, kminek, pieprz).

Wszystko wystarczy gotować razem przez kilka godzin, a potem podać na talerzu razem z grubą pajdą chleba.

Chili con carne

Potrawa typowa dla kuchni meksykańskiej. To danie pikantne, w którego skład wchodzą:

  • mięso wołowe mielone;
  • pomidory;
  • czerwona fasola;
  • cebula;
  • papryka chili;
  • przyprawy (kumin, oregano, słodka i ostra papryka, czosnek).

Chili con carne podaje się na wiele sposobów, np. w towarzystwie ryżu, chlebka naan lub nachosów. Można urozmaicić je za pomocą dodatków, m.in. startego sera, posiekanej kolendry lub kwaśnej śmietany.

Gulasz węgierski

Aromatyczne danie mięsne, które pochodzi z kuchni węgierskiej. Główne składniki takiego gulaszu to:

  • kawałki mięsa wołowego i wieprzowego;
  • cebula,
  • papryka;
  • pomidory;
  • pieczarki;
  • bulion;
  • przyprawy (kumin, liść laurowy, czosnek).

Można podawać go m.in. z kluskami, ziemniakami lub ryżem, czy nawet chlebem.

Sprawdzone przepisy wegetariańskie

Dania jednogarnkowe nie muszą opierać się koniecznie na mięsie. Istnieje wiele przepisów bezmięsnych, które zostały docenione przez smakoszy z całego świata. Są to:

  • kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni;
  • bigos, ale w wersji wegańskiej (wykorzystujący grzyby shitake);
  • gulasz z batatów i fasoli.

Swoją przygodę lepiej rozpocząć jednak od bezmięsnego risotto i warzywnego leczo – te dwie potrawy skradną z pewnością serca wszystkich domowników!

Bezmięsne risotto (kaszotto)

Absolutna podstawa wszystkich szybkich dań. Do przygotowania potrzebne będą:

  • kasza gryczana;
  • cebula;
  • pietruszka;
  • marchewka;
  • bulion warzywny;
  • białe wino;
  • seler;
  • masło lub olej.

Niektórzy urozmaicają je garścią orzechów i nasion albo świeżymi ziołami. Pasować będą również pomidory suszone – śmiało do całości można nawet przelać zalewę, w której się znajdują.

Warzywne leczo

Potrawa, która wykorzystuje ogromną ilość różnych i soczystych warzyw. Wymagane składniki to:

  • papryka (różne kolory);
  • cukinia;
  • bakłażan;
  • cebula;
  • koncentrat pomidorowy;
  • pomidory;
  • przyprawy (przede wszystkim suszona papryka w różnych wariantach);
  • masło lub olej.

Szybki pomysł na obiad – najlepszy przepis do zrobienia w kilkanaście minut!

Dla niecierpliwych przydatny okaże się przepis na kurczaka z warzywami i ryżem w sosie teriyaki. Przepis wykorzystuje proste i łatwo dostępne składniki:

  • ryż;
  • filety z piersi kurczaka;
  • papryka;
  • czosnek;
  • sos teriyaki.

Drobne kawałki kurczaka szybko się rumienią i gotują. Sos teriyaki jest gotowy; nie potrzeba dodawać do niego niczego innego. Jego intensywny smak nadaje potrawie charakteru natychmiastowo. Wykonanie całości zajmuje mniej więcej 10-15 minut, czyli tak naprawdę tyle, ile potrzebne jest do ugotowania ryżu.

Dania jednogarnkowe – porady

Należy wybierać składniki cechujące się podobnym czasem gotowania. To prosty sposób na upewnienie się, że improwizowane danie będzie na pewno pyszne. W innym przypadku mogłoby dojść do sytuacji, w której niektóre warzywa są już przegotowane, a mięso nadal surowe i twarde. Każdą potrawę bazującą na kaszy gryczanej da się urozmaicić. Dodatkowej wartości odżywczej dodadzą makarony pełnoziarniste, a smakosze mogą skusić się na wykorzystanie quinoa lub bulgur. W tym zakresie warto kierować się przede wszystkim własnymi zachciankami. Na sam koniec dobrze jest pamiętać, że dodanie czosnku i cebuli na początku gotowania nada potrawie głębokiego smaku. Świeże zioła dołącza się natomiast już na samym talerzu!

Jak się okazuje, wykonanie pysznego obiadu nie musi być wcale czasochłonnym zadaniem.