Dania jednogarnkowe zdobywają coraz większą popularność. To dlatego, że zapewniają wyjątkowy smak przy dużej oszczędności czasu i minimalnym bałaganie w kuchni – wszystkie składniki wystarczy wrzucić do jednego naczynia. Które z popularnych przepisów są naprawdę godne polecenia?
Dania jednogarnkowe – czym są?
Dania jednogarnkowe są w świecie kulinarnym czymś niezastąpionym. To dlatego, że kuszą wyjątkowym smakiem i ułatwiają codzienną walkę z ograniczonym czasem, a co nawet ważniejsze – niwelują ilość brudnych naczyń do mycia. Trzeba przyznać wprost: stanowią rozwiązanie będące istnym zbawieniem dla wszystkich zabieganych osób.
To potrawy duszone, pieczone lub gotowane. Znaleźć w nich można:
- mięso;
- makarony;
- warzywa;
- przyprawy;
- kasze.
Podczas przygotowywania ich należy pamiętać o kilku rzeczach. Wszystkie używane składniki muszą być połączone tak, aby wspólnie uwalniały swoje esencje i tworzyły wyważoną kompozycję; wbrew pozorom to zadanie naprawdę proste do wykonania (wystarczy postępować zgodnie z krokami zamieszczonymi w przepisach).
Zalety dań jednogarnkowych
Wyróżnia się ich sporo. Przede wszystkim eliminują konieczność używania wielu naczyń. Ponadto stanowią doskonałą opcję dla osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę – nie wymagają dysponowania żadnymi specjalnymi umiejętnościami (a nawet cierpliwością). Przygotowanie smacznego dania jednogarnkowego nie będzie stanowić problemu nawet dla amatorki. Wielu pasjonatów docenia dania jednogarnkowe z jeszcze innego powodu: są znakomitą okazją do eksperymentowania z różnymi smakami i aromatami. Odważni dodają do nich swoje ulubione przyprawy i składniki; wzbogacają tym samym znane przepisy wedle własnych upodobań i preferencji.
Pyszne potrawy z mięsem
Wiele osób nie akceptuje obiadów niezawierających w sobie żadnego mięsa. Jego duże ilości zawierają m.in. następujące przepisy:
- ratatouille z kiełbasą;
- kurczak tikka masala z warzywami;
- zapiekanka z mięsa mielonego;
Są one dosyć nietypowe, ale zdecydowanie warte wypróbowania. Natomiast poszukujący rozwiązań tradycyjnych i sprawdzonych powinni sięgnąć po bigos, chili con carne i gulasz węgierski!
Bigos
Tradycyjne danie kuchni polskiej. To gęsta i aromatyczna potrawa – często podaje się ją w okresie zimowym (podczas świąt Bożego Narodzenia). Aby przygotować bigos, potrzebne będą:
- kwaszona kapusta;
- świeża kapusta;
- suszone grzyby;
- cebula;
- kiełbasa;
- schab;
- boczek;
- karkówka;
- suszone jabłka i śliwki;
- przyprawy (majeranek, ziele angielskie, kminek, pieprz).
Wszystko wystarczy gotować razem przez kilka godzin, a potem podać na talerzu razem z grubą pajdą chleba.
Chili con carne
Potrawa typowa dla kuchni meksykańskiej. To danie pikantne, w którego skład wchodzą:
- mięso wołowe mielone;
- pomidory;
- czerwona fasola;
- cebula;
- papryka chili;
- przyprawy (kumin, oregano, słodka i ostra papryka, czosnek).
Chili con carne podaje się na wiele sposobów, np. w towarzystwie ryżu, chlebka naan lub nachosów. Można urozmaicić je za pomocą dodatków, m.in. startego sera, posiekanej kolendry lub kwaśnej śmietany.
Gulasz węgierski
Aromatyczne danie mięsne, które pochodzi z kuchni węgierskiej. Główne składniki takiego gulaszu to:
- kawałki mięsa wołowego i wieprzowego;
- cebula,
- papryka;
- pomidory;
- pieczarki;
- bulion;
- przyprawy (kumin, liść laurowy, czosnek).
Można podawać go m.in. z kluskami, ziemniakami lub ryżem, czy nawet chlebem.
Sprawdzone przepisy wegetariańskie
Dania jednogarnkowe nie muszą opierać się koniecznie na mięsie. Istnieje wiele przepisów bezmięsnych, które zostały docenione przez smakoszy z całego świata. Są to:
- kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni;
- bigos, ale w wersji wegańskiej (wykorzystujący grzyby shitake);
- gulasz z batatów i fasoli.
Swoją przygodę lepiej rozpocząć jednak od bezmięsnego risotto i warzywnego leczo – te dwie potrawy skradną z pewnością serca wszystkich domowników!
Bezmięsne risotto (kaszotto)
Absolutna podstawa wszystkich szybkich dań. Do przygotowania potrzebne będą:
- kasza gryczana;
- cebula;
- pietruszka;
- marchewka;
- bulion warzywny;
- białe wino;
- seler;
- masło lub olej.
Niektórzy urozmaicają je garścią orzechów i nasion albo świeżymi ziołami. Pasować będą również pomidory suszone – śmiało do całości można nawet przelać zalewę, w której się znajdują.
Warzywne leczo
Potrawa, która wykorzystuje ogromną ilość różnych i soczystych warzyw. Wymagane składniki to:
- papryka (różne kolory);
- cukinia;
- bakłażan;
- cebula;
- koncentrat pomidorowy;
- pomidory;
- przyprawy (przede wszystkim suszona papryka w różnych wariantach);
- masło lub olej.
Szybki pomysł na obiad – najlepszy przepis do zrobienia w kilkanaście minut!
Dla niecierpliwych przydatny okaże się przepis na kurczaka z warzywami i ryżem w sosie teriyaki. Przepis wykorzystuje proste i łatwo dostępne składniki:
- ryż;
- filety z piersi kurczaka;
- papryka;
- czosnek;
- sos teriyaki.
Drobne kawałki kurczaka szybko się rumienią i gotują. Sos teriyaki jest gotowy; nie potrzeba dodawać do niego niczego innego. Jego intensywny smak nadaje potrawie charakteru natychmiastowo. Wykonanie całości zajmuje mniej więcej 10-15 minut, czyli tak naprawdę tyle, ile potrzebne jest do ugotowania ryżu.
Dania jednogarnkowe – porady
Należy wybierać składniki cechujące się podobnym czasem gotowania. To prosty sposób na upewnienie się, że improwizowane danie będzie na pewno pyszne. W innym przypadku mogłoby dojść do sytuacji, w której niektóre warzywa są już przegotowane, a mięso nadal surowe i twarde. Każdą potrawę bazującą na kaszy gryczanej da się urozmaicić. Dodatkowej wartości odżywczej dodadzą makarony pełnoziarniste, a smakosze mogą skusić się na wykorzystanie quinoa lub bulgur. W tym zakresie warto kierować się przede wszystkim własnymi zachciankami. Na sam koniec dobrze jest pamiętać, że dodanie czosnku i cebuli na początku gotowania nada potrawie głębokiego smaku. Świeże zioła dołącza się natomiast już na samym talerzu!
Jak się okazuje, wykonanie pysznego obiadu nie musi być wcale czasochłonnym zadaniem.
Leave a Reply