Tradycyjne polskie potrawy zachwycają smakiem i aromatem, choć niekiedy bywają dość tłuste i kaloryczne. Można jednak znaleźć przepisy na zdrowe dania, a także przerobić nieco te znane od lat, by były bardziej fit. Poznaj kilka propozycji!
Sałatka jarzynowa, czyli kuchnia polska w wersji fit
Klasyczna wersja sycącej sałatki warzywnej mimo dużej ilości warzyw jest dość kaloryczna, bo zawiera sporo majonezu. Ten przepis można łatwo „odchudzić” poprzez wykonanie sosu z innych składników. Oto niezbędne produkty:
- 3 marchewki;
- 2 pietruszki;
- mały seler;
- 3 ziemniaki;
- 4 ogórki kiszone;
- jabłko;
- 4 jajka;
- pół puszki groszku;
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego (lub majonezu light);
- łyżeczka musztardy;
- sól i pieprz do smaku.
Warzywa ugotuj do miękkości, a jajka na twardo (w osobnych garnkach!). Następnie ostudź wszystko i pokrój w niewielką kostkę. Ogórki i jabłko posiekaj na drobne kawałki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem naturalnym i musztardą, dopraw solą i pieprzem, a na koniec wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki idealnie się ze sobą połączyły.
Dzięki takiej smacznej sałatce dostarczysz do organizmu sporo różnych warzyw, pełnych witamin i minerałów. Jednocześnie zrezygnujesz z kalorycznego majonezu, zastępując go zdrowszym jogurtem naturalnym, który nie tylko zawiera mniejszą liczbę kcal, ale i stanowi wartościowe źródło białka. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić przekąskę, dodaj do niej świeże warzywa np. pokrojoną drobno czerwoną paprykę.
Chłodnik ogórkowy z jogurtem – sezonowa propozycja na zupę
Chłodnik to tradycyjna potrawa, która króluje na stołach latem, podczas największych upałów. To prosty w przygotowaniu posiłek, zazwyczaj na bazie botwinki, ale warto zapoznać się także z wersją z ogórków. Oto niezbędne składniki:
- 2 duże ogórki gruntowe;
- szklanka jogurtu naturalnego;
- pół szklanki kefiru lub maślanki;
- ząbek czosnku;
- pół pęczka koperku;
- sól i pieprz do smaku;
- odrobina soku z cytryny.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj jogurt, kefir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj starte ogórki, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej pół godziny. Wyjmij, zamieszaj i smacznego.
Chłodnik to świetna opcja na wykorzystanie nieco sezonowych warzyw, w tym młodych ziemniaków. Warto ugotować kilka kartofelków, a następnie ostudzić je, pokroić w ćwiartki i dodać do zupy. Stanie się jeszcze bardziej sycąca i pożywna, zachowując wciąż lekkość i niską kalorykę. Doskonale uzupełnią ją również pokrojone w cieniutkie plasterki rzodkiewki czy dodatek szczypiorku.
Pieczone placki ziemniaczane – tradycyjny przepis na obiad w zdrowej wersji
Placki ziemniaczane to soczysty, pyszny posiłek, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Niestety w tradycyjnej, smażonej wersji zawiera sporo tłuszczu, co znacznie wpływa na liczbę kalorii dania. Aby nadać placom fit charakteru, warto postawić na opcję pieczoną. Potrzebne będą następujące składniki:
- 4 średnie ziemniaki;
- cebula;
- jajko;
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej;
- sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku.
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce, a następnie odciśnij nadmiar wody. Możesz zostawić warzywa na około 15 minut, aby zebrać jak najwięcej wilgoci. Po tym wszystko wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj małe, płaskie placki. Piecz je w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż się zarumienią.
Soczyste i zdrowe danie mięsne – drobiowe pulpety duszone w sosie
Co powiesz na mięso, ale delikatne, soczyste i bez smażenia? Koniecznie wypróbuj przepis na drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym, które możesz podać z kaszą, ryżem czy ziemniakami, a także zdrową surówką ze świeżych warzyw. Oto niezbędne składniki na kotlety:
- 400 g mielonego mięsa drobiowego (indyk lub kurczak);
- mała cebula;
- ząbek czosnku;
- jajko;
- 2 łyżki bułki tartej;
- pół łyżeczki soli;
- pół łyżeczki pieprzu;
- pół łyżeczki majeranku.
Natomiast do sosu będą potrzebne:
- puszka pomidorów krojonych (lub 500 ml passaty);
- łyżka oliwy z oliwek;
- cebula;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka oregano;
- pół łyżeczki słodkiej papryki;
- sól i pieprz do smaku.
W pierwszej kolejności w misce wymieszaj mięso mielone, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj okrągłe pulpeciki o średnicy ok. 3 cm.
W międzyczasie w dużym rondlu mocno rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną drobno cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory, oregano, paprykę, sól i pieprz. Gotuj sos przez ok. 5 minut, aż smaki dokładnie się połączą, a woda nieco odparuje.
Następnie ostrożnie wrzuć pulpety do sosu, przykryj i duś na małym ogniu przez około pół godziny. Od czasu do czasu delikatnie przemieszaj danie, by mięso dokładnie ścięło się z każdej strony i jednocześnie nie przywarło do dna. To znakomity sposób na sycące danie, które zachwyci smakiem.
Jeśli lubisz aromatyczne tradycyjne dania kuchni polskiej, koniecznie pokuś się o kulinarne eksperymenty i spróbuj przygotować fit dania główne w swojej kuchni. Aby wzbogacić smak rodzinnego obiadu, warto sięgnąć po dodatek grzybów lub nieco słodyczy pochodzącej z miodu. Smacznego!
Leave a Reply