Kasza, cho膰 towarzyszy nam g艂贸wnie w porze obiadowej, r贸wnie smacznie sprawdzi si臋 jako baza deseru z truskawkami i granol膮. W tej postaci to prosty i szybki spos贸b na drugie 艣niadanie lub podwieczorek. Nie spos贸b mu si臋 oprze膰, bo nie tylko doskonale smakuje, sale r贸wnie偶 przyjemnie ch艂odzi i zapewnia poczucie syto艣ci na d艂ugi czas wakacyjnej zabawy!

Wega艅ski budy艅 z musem truskawkowym i granol膮

Sk艂adniki (2鈥4 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • woda
  • 2鈥3 艂y偶ki karobu lub kakao
  • 5鈥6 艂y偶ek 艣mietanki kokosowej
  • s艂odzik, wed艂ug uznania (cukier, erytrol, ksylitol, syrop klonowy)
  • 400 g truskawek
  • granola, np. z orzechami, bakaliami

Wykonanie:

1. Ugotuj kasz臋 wed艂ug zalece艅 producenta.
2. Ugotowan膮 kasz臋 odced藕 i przestud藕, zachowuj膮c wod臋 do ewentualnego rozcie艅czenia budyniu.
3. Zmiksuj lub zblenduj kasz臋 dodaj膮c 艣mietanki. Nast臋pnie dodaj karob lub kakao oraz s艂odzik. Zmiksuj ponownie.
4. Je偶eli budy艅 jest zbyt g臋sty, mo偶esz rozcie艅czy膰 go pozosta艂膮 wod膮.
5. Umyte truskawki odszypu艂kuj i zmiksuj. Mo偶esz dos艂odzi膰 je wed艂ug w艂asnych preferencji.
6. Prze艂贸偶 budy艅 do ma艂ych miseczek lub s艂oiczk贸w, a nast臋pnie wylej na niego mus truskawkowy. Gotowy deser w艂贸偶 na min. 20 minut do lod贸wki.
7. Po tym czasie posyp wierzch deseru granol膮 i je艣li chcesz, udekoruj owocami.

Dodaj komentarz

Zobacz tak偶e

Cztery przepisy na po偶ywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa 偶o艂膮dka jak po偶ywna zupa. Warto j膮 je艣膰 ju偶 na 艣niadanie, bo pobudza…