Sklepowe p├│┼éki uginaj─ů si─Ö od produkt├│w, kt├│re kusz─ů nas tym, aby czym pr─Ödzej wsadzi─ç je do koszyka. Nie daj si─Ö zwie┼Ť─ç ich korzystnej cenie i atrakcyjnemu opakowaniu. Czytaj etykiety!

Czytanie etykiet ÔÇô Twoje cenne ┼║r├│d┼éo informacji

Zadaniem etykiety jest to, aby informowa─ç Ci─Ö o cechach artyku┼éu, kt├│ry chcesz kupi─ç. Rozporz─ůdzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z pa┼║dziernika 2011 r. dotycz─ůce przekazywania konsumentom informacji dotycz─ůcych ┼╝ywno┼Ťci, etykiety musz─ů by─ç nie tylko czytelne, ale tak┼╝e zrozumia┼ée oraz nieusuwalne. Pod ┼╝adnym pozorem nie mog─ů r├│wnie┼╝ wprowadza─ç w b┼é─ůd ani pomija─ç informacji, kt├│re z punktu widzenia kupuj─ůcych s─ů istotne.

Podstawowe informacje na etykiecie

Obowi─ůzkiem ka┼╝dego producenta dzia┼éaj─ůcego na terenie UE jest poinformowanie na etykietach o:

ÔÇô nazwie, kt├│ra wskazuje rodzaj produktu,
ÔÇô sk┼éadzie wraz z wyr├│┼╝nionymi alergenami
ÔÇô zawarto┼Ťci netto,
ÔÇô terminie przydatno┼Ťci do spo┼╝ycia (zamiennie dacie minimalnej trwa┼éo┼Ťci),
ÔÇô warto┼Ťci od┼╝ywczej,
ÔÇô warunkach przechowywania,
ÔÇô sposobie przygotowania,
ÔÇô danych producenta,
ÔÇô miejscu pochodzenia produktu.

Na ma┼éych opakowaniach producent mo┼╝e wyj─ůtkowo umie┼Ťci─ç:

ÔÇô nazw─Ö produktu,
ÔÇô list─Ö alergen├│w,
ÔÇô zawarto┼Ť─ç netto,
ÔÇô dat─Ö minimalnej trwa┼éo┼Ťci (zamiennie termin przydatno┼Ťci do spo┼╝ycia).

Czytanie etykiet ÔÇô uwa┼╝aj na alergeny

Ka┼╝dy producent dzia┼éaj─ůcy na terenie naszego kraju jest zobligowany do tego, aby zamieszcza─ç na opakowaniach informacje dotycz─ůce tego, czy dany produkt mo┼╝e by─ç przyczyna alergii. Mowa o tym czy zawiera m.in. jaja, orzechy, soj─Ö, gluten czy te┼╝ produkty mleczne. Przepisy wprowadzone w 2014 jasno wskazuj─ů na to, ┼╝e wszystkie substancje alergenne lub powoduj─ůce nietolerancj─Ö powinny by─ç podkre┼Ťlone pismem, kt├│re wyra┼║nie odr├│┼╝nia je od pozosta┼éego. UWAGA! Jest jednak od tego wyj─ůtek. Mowa o produktach jednosk┼éadnikowych np. m─ůce. Te nie musz─ů mie─ç na etykiecie informacji o sk┼éadzie, co prowadzi do tego, ┼╝e nie znajdziesz na niej tak┼╝e wypisanych alergen├│w. Tym samym nie znajdziesz na p├│┼ékach raczej produktu o nazwie ÔÇ×M─ůkaÔÇŁ, a raczej ÔÇ×M─ůka pszennaÔÇŁ.

Czytanie etykiet ÔÇô informacje o warto┼Ťci od┼╝ywczej i dacie wa┼╝no┼Ťci

Producenci musz─ů podawa─ç informacje o warto┼Ťci energetycznej przeliczonej na kilokalorie (kcal) i kilod┼╝ule (kJ), a ponadto kwas├│w t┼éuszczowych nasyconych, ilo┼Ťci t┼éuszczu, cukr├│w, bia┼éka, soli i w─Öglowodan├│w. Mo┼╝na tak┼╝e opr├│cz tego zamie┼Ťci─ç dane dotycz─ůce zawarto┼Ťci np. sk┼éadnik├│w mineralnych czy b┼éonnika pokarmowego. Wszystkie warto┼Ťci koniecznie musz─ů by─ç podane w przeliczeniu 100 g lub 100 ml.

Wybieraj─ůc produkty zwracajmy tak┼╝e uwag─Ö na dat─Ö ich przydatno┼Ťci do spo┼╝ycia. Pami─Ötaj o tym, ┼╝e data, kt├│r─ů znajdziesz na opakowaniu, mo┼╝e mie─ç dwa inne znaczenia. W praktyce oznacza to, ┼╝e b─Ödzie to informacja ÔÇ×nale┼╝y spo┼╝y─ç doÔÇŽÔÇŁ (okre┼Ťla termin do kt├│rego musisz spo┼╝y─ç dany produkt). Dotyczy to zazwyczaj ser├│w lub mi─Ös, czyli produkt├│w, kt├│re nie mog─ů d┼éugo by─ç przechowywane, a ich spo┼╝ycie po terminie grozi zatruciem pokarmowym.

Informacj─Ö ÔÇ×najlepiej spo┼╝y─ç przed/ Najlepiej spo┼╝y─ç przed ko┼äcemÔÇŽÔÇŁ musisz interpretowa─ç tak, ┼╝e na danym produkcie znalaz┼ée┼Ť dat─Ö dotycz─ůc─ů jego minimalnej trwa┼éo┼Ťci. Do tego czasu zakupiony produkt b─Ödzie przydatny do spo┼╝ycia. Po wskazanym terminie nie staje si─Ö on niebezpieczny dla naszego zdrowia i jego jako┼Ť─ç uleg┼éa pogorszeniu. Zanim wi─Öc wyrzucisz dany produkt, po prostu sama oce┼ä jego przydatno┼Ť─ç do spo┼╝ycia. Mowa np. o kaszach, makaronach czy ry┼╝u.

Jeden komentarz

  1. pati

    czasem tyle nadziubdziaj─ů drobnym maczkiem na tych etykietach, ┼╝e szok i nie da si─Ö tego odczyta─ç

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Dieta z niskim indeksem glikemicznym ÔÇô kiedy warto? Kto powinien j─ů wprowadzi─ç?

Osoby ze zdiagnozowan─ů cukrzyc─ů lub insulinooporno┼Ťci─ů do┼Ťwiadczaj─ů waha┼ä poziomu cukru, k…