Mrożenie jest oczywistą funkcją każdej zamrażarki. Ale nie wszystkie urządzenia wykonują ją w ten sam sposób. Popularny system oznaczania zamrażarek przy użyciu gwiazdek powie nam, jaką ujemną temperaturę możemy osiągnąć w naszym zamrażalniku, jednak nie powie nic o czasie, w jakim nasze produkty zostaną do niego schłodzone.
Jak szybko?
Powodem, dla którego podaje się jedynie temperaturę komór chłodzących, jest fakt, że różne produkty mrożą się w różnym czasie – w zależności od ich temperatury wyjściowej, gęstości, grubości, struktury i tak dalej.
Optymalna temperatura dla chłodziarki to +3,5 stopnia Celsjusza, podczas gdy w zamrażarce powinna panować temperatura -6 stopni (dla rzadko już dziś spotykanych zamrażarek z jedną gwiazdką), -12 stopni (dla zamrażarek z dwiema gwiazdkami) i -18 stopni (dla zamrażarek z trzema gwiazdkami). Oferowane przez Whirlpool zamrażarki najwyższej technologii, czterogwiazdkowe, mogą osiągnąć temperaturę -24 stopni Celsjusza dzięki opcji FastFreeze. Nie jest to ich stała temperatura, ponieważ mrożona żywność nie potrzebuje tak dużego mrozu, można jednak osiągnąć ją okresowo, by znacząco przyspieszyć proces zamarzania.
Aby skorzystać z funkcji FastFreeze wystarczy włączyć ją odpowiednim przyciskiem, aż zapali się symbol przypisany do tej technologii (śnieżka ze strzałką w dół obok termometru). Funkcja ta wyłączy się automatycznie po upływie 28 godzin, możemy także wyłączyć ją wcześniej ręcznie.
Jak to działa?
Funkcja FastFreeze służy do szybkiego zamrażania. Pozwala ona na czasowe obniżenie temperatury zamrażarki o dodatkowe 10 stopni. Na pewien czas temperatura zamrażarki spada więc poniżej jej najniższego ustawienia. Po co? Żeby poprawić proces mrożenia świeżej żywności.
W zamrażalniku przechowujemy albo żywność uprzednio zmrożoną, jak na przykład różnego rodzaju mieszanki mrożonych warzyw dostępnych w supermarketach, albo żywność surową, która wcześniej nie była mrożona. Przewaga żywności surowej nad mrożoną jest jasna – posiada ona o wiele więcej wartości odżywczych, które są tracone w procesie zamrażania. Produkty wzbogacone technologią FastFreeze mają zniwelować tę stratę.
Korzyści szybkiego mrożenia
Dzięki temu, że udało nam się obniżyć temperaturę w zamrażalniku, możemy teraz szybko zamrozić świeżą żywność, zachowując więcej jej wartości odżywczych, witamin oraz smaku. Zyskujemy nie tylko na czasie, ale i na zdrowiu. To rozwiązanie idealne dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wygodę i zdrowy tryb życia. Mogą długo przechowywać żywność, bez obawy o spadek jej jakości.
Nie trzeba już dłużej wybierać pomiędzy gotowymi mieszankami mrożonych warzyw o niższej wartości odżywczej, a długotrwałym i pracochłonnym komponowaniem własnych mieszanek ze świeżych warzyw. Teraz z wyprzedzeniem możesz przyrządzić i zamrozić swoje ulubione warzywa (oraz inne świeże produkty spożywcze), nie tracąc ich dobroczynnych właściwości. Dzięki temu masz je pod ręką dokładnie wtedy, kiedy będą ci potrzebne, w takiej formie, w jakiej służą najlepiej twojej kuchni i zdrowiu.
Inną dodatkową funkcjonalnością technologii FastFreeze jest możliwość bardzo szybkiego chłodzenia napojów. Oczywiście w tej sytuacji nie należy pozostawiać jej do automatycznego wyłączenia. Obniżenie temperatury sprawi jednak, że różnica między temperaturą napoju i otoczenia (komory) będzie większa, dzięki czemu napój obniży swoją temperaturę zdecydowanie szybciej.
To wszystko i jeszcze więcej
FastFreeze to tylko jedna z technologii wykorzystywanych w zamrażarkach Whirlpool. Technologia 6. Zmysł automatycznie kontroluje temperaturę w zamrażalniku, by w razie potrzeby zwiększyć poziom mrożenia. ShockFreeze to funkcja, która pozwala błyskawicznie zamrozić pieczywo czy owoce. Technologia Total NoFrost zmniejsza wilgotność w zamrażarce, dzięki czemu nie zbiera się w niej lód, funkcja EcoNight optymalizuje zużycie energii elektrycznej. Zaawansowana technologia zamrażarek Whirlpool czyni je szybkimi i skutecznymi w działaniu, tanimi w eksploatacji i zdrowymi.
Leave a Reply