Sernik na zimno to jeden z najlepszych deserów na upalne dni. Zachwyca kremową konsystencją i można go urozmaicić wieloma sezonowymi owocami. Świetnie sprawdzają się do tego m.in. borówki. Jak przygotować to proste i pyszne ciasto? Oto przepis!
Sernik na zimno z borówkami – składniki
Aby przyrządzić sernik na zimno z borówkami i galaretką w tortownicy o średnicy 23 cm, musisz przygotować:
- 200 g herbatników lub innych kruchych ciastek;
- 100 g masła;
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka;
- 125 g mascarpone;
- 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%);
- pół szklanki cukru pudru;
- 2 łyżki żelatyny;
- 200 g borówek;
- paczkę galaretki o smaku jagodowym lub borówkowym;
- wrzątek.
Takie składniki znajdziesz w każdym markecie, więc sernik z borówkami masz na wyciągnięcie ręki. Jak go przygotować krok po kroku?
Pyszny sernik na zimno z galaretką – przepis
W pierwszej kolejności zajmij się spodem ciasta. Herbatniki zmiksuj blenderem na drobny pył lub włóż do woreczka strunowego i rozkrusz np. za pomocą uderzeń wałkiem. W niewielkim garnuszku rozpuść masło i pozostaw je do lekkiego ostygnięcia. Dodaj tłuszcz do ciastek i dokładnie wymieszaj, aż powstanie masa o lepkiej konsystencji.
Dno tortownicy wyłóż dokładnie papierem do pieczenia, a następnie przełóż tam masę herbatnikową. Ugnieć ciastka z masłem na spodzie blachy, by stanowiły solidną, spójną warstwę. Może ona delikatnie nachodzić na boki tortownicy. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 15 minut.
Następnie możesz przejść do przygotowania masy serowej. Zalej żelatynę wrzątkiem (¼ szklanki). Wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia i ostudź. W dużej misce umieść twaróg, cukier puder i mascarpone. Ubij składniki mikserem na gładką masę.
W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę, aż powstanie sztywna piana. Możesz odwrócić miskę powoli do góry dnem, by sprawdzić, czy jej zawartość nie wypada. Do masy serowej dodaj żelatynę, nieustannie mieszając. Następnie dorzuć także śmietankę. Dołącz do tego małą garstkę borówek i delikatnie wymieszaj całość łyżką.
Przełóż masę serową na schłodzony spód z herbatników. Następnie wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężało. W międzyczasie rozpuść galaretkę w 400 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Powinna ona być chłodna, ale wciąż płynna. Nie pozwól, aby maksymalnie zastygła.
Gdy sernik w lodówce już lekko stężeje, delikatnie wylej na niego galaretkę. Następnie umieść na wierzchu równomiernie resztę borówek. Wstaw całość do chłodziarki jeszcze na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby wszystko odpowiednio się ścięło. Dzięki temu łatwo ukroisz stabilne kawałki. Porcje ozdób np. bitą śmietaną lub świeżymi listkami mięty.
Ten niebiański deser będzie idealny na ciepłe letnie dni. Jest łatwy w przygotowaniu, ma orzeźwiający smak i można w prosty sposób urozmaicić go innymi owocami czy wersjami galaretek. Smacznego!
Leave a Reply