śniadanie wegetariańskie
Knorr

Pomysł na wegetariańskie śniadanie – warzywna frittata z oscypkiem

Przygotowując menu bez mięsa, warto pomyśleć o śniadaniu. To najważniejszy posiłek dnia, więc musi on zapewnić nam dużo energii i sił. O ile wiele z nas uwielbia zacząć dzień w towarzystwie mięsnego rarytasu goszczącego na talerzu , o tyle śniadanie w wersji wege może być również bardzo smaczne, pożywne i przede wszystkim – zdrowe.

Dania bez mięsa są zdrowe i smaczne

Jak mawiają wegetarianie, brak mięsa nie jest jedynie zmianą codziennego menu, ale przede wszystkim stylem życia. To wyjątkowa idea z długoletnią historią, która rozwinęła się na obszarze współczesnych Indii, już w drugim tysiącleciu przed naszą erą. Na przestrzeni lat zyskała wielu zwolenników, wybierających dietę bezmięsną z różnych względów: etycznych, religijnych czy ekonomicznych. Jednym z najbardziej znanych wegetarian był Leonardo da Vinci, który rozkochał się w warzywnych potrawach. Dziś wegetarianizm ma coraz większą liczbę miłośników, kreujących niezwykłe potrawy, o wyrafinowanym smaku i bogatym aromacie.

Wegetarianie znają wiele sposobów na zastąpienie mięsa w diecie. Jednym z nich są warzywa strączkowe, a szczególnie soczewica, która jest wyjątkowo uniwersalnym składnikiem, cechującym się oryginalną konsystencją i neutralnym smakiem. Dzięki temu łatwo można ją doprawić tak, aby przypominała soczystego steka, czy wspomnianą wcześniej pieczeń. Szukając ciekawej inspiracji na bezmięsny obiad, wykorzystajcie ten produkt. Możecie przyrządzić z niego dania nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej, a także wybrać się w kulinarną wycieczkę po orientalnych zakątkach świata, bowiem soczewica jest chętnie dodawana do wielu egzotycznych przepisów.

Wegetariańskie śniadanie – warzywna frittata z oscypkiem krok po kroku

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
  • 20 g margaryny do smarowania,
  • 5 pieczarek,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół cukinii,
  • 1 biała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 g oscypka,
  • garść rukoli,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego,
  • 4 ceramiczne foremki (ramekiny).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w ćwiartki pieczarki, paprykę oraz cebulę. Cukinię pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na gorącej patelni roztop margarynę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie wrzuć paprykę, pieczarki oraz cukinię. Wszystko smaż przez chwilę, dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia.
  3. Wytnij z chleba cztery kółka o średnicy takiej samej, jak u przygotowanych ceramicznych foremkach i zapiecz je lekko w piekarniku. Gotowe okrągłe kromki umieść w naczyniach i do każdego nałóż porcję rukoli.
  4. Roztrzep jajka, wlej śmietanę, wrzuć przesmażone warzywa oraz starty ser.
  5. Wszystko dopraw do smaku i rozdziel do osobnych naczyń do ¾ ich wysokości. Foremki umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecz przez 5-7 minut, aż jajka się zetną. Danie serwuj na ciepło.

Artykuł powstał na podstawie mat. pras marki Knorr