Przygotowując menu bez mięsa, warto pomyśleć o śniadaniu. To najważniejszy posiłek dnia, więc musi on zapewnić nam dużo energii i sił. O ile wiele z nas uwielbia zacząć dzień w towarzystwie mięsnego rarytasu goszczącego na talerzu , o tyle śniadanie w wersji wege może być również bardzo smaczne, pożywne i przede wszystkim – zdrowe.
Dania bez mięsa są zdrowe i smaczne
Jak mawiają wegetarianie, brak mięsa nie jest jedynie zmianą codziennego menu, ale przede wszystkim stylem życia. To wyjątkowa idea z długoletnią historią, która rozwinęła się na obszarze współczesnych Indii, już w drugim tysiącleciu przed naszą erą. Na przestrzeni lat zyskała wielu zwolenników, wybierających dietę bezmięsną z różnych względów: etycznych, religijnych czy ekonomicznych. Jednym z najbardziej znanych wegetarian był Leonardo da Vinci, który rozkochał się w warzywnych potrawach. Dziś wegetarianizm ma coraz większą liczbę miłośników, kreujących niezwykłe potrawy, o wyrafinowanym smaku i bogatym aromacie.
Wegetarianie znają wiele sposobów na zastąpienie mięsa w diecie. Jednym z nich są warzywa strączkowe, a szczególnie soczewica, która jest wyjątkowo uniwersalnym składnikiem, cechującym się oryginalną konsystencją i neutralnym smakiem. Dzięki temu łatwo można ją doprawić tak, aby przypominała soczystego steka, czy wspomnianą wcześniej pieczeń. Szukając ciekawej inspiracji na bezmięsny obiad, wykorzystajcie ten produkt. Możecie przyrządzić z niego dania nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej, a także wybrać się w kulinarną wycieczkę po orientalnych zakątkach świata, bowiem soczewica jest chętnie dodawana do wielu egzotycznych przepisów.
Wegetariańskie śniadanie – warzywna frittata z oscypkiem krok po kroku
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
- 20 g margaryny do smarowania,
- 5 pieczarek,
- pół czerwonej papryki,
- pół cukinii,
- 1 biała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 g oscypka,
- garść rukoli,
- 3 jajka,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta Pieprzu czarnego,
- 4 ceramiczne foremki (ramekiny).
Sposób przygotowania:
- Pokrój w ćwiartki pieczarki, paprykę oraz cebulę. Cukinię pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na gorącej patelni roztop margarynę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie wrzuć paprykę, pieczarki oraz cukinię. Wszystko smaż przez chwilę, dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia.
- Wytnij z chleba cztery kółka o średnicy takiej samej, jak u przygotowanych ceramicznych foremkach i zapiecz je lekko w piekarniku. Gotowe okrągłe kromki umieść w naczyniach i do każdego nałóż porcję rukoli.
- Roztrzep jajka, wlej śmietanę, wrzuć przesmażone warzywa oraz starty ser.
- Wszystko dopraw do smaku i rozdziel do osobnych naczyń do ¾ ich wysokości. Foremki umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecz przez 5-7 minut, aż jajka się zetną. Danie serwuj na ciepło.
Artykuł powstał na podstawie mat. pras marki Knorr
Leave a Reply