ozdoby swiateczne
funkystock.photoshelter.com

Ozdoby świąteczne z pomarańczy

Boże Narodzenie to czas, kiedy nasze domy dekorujemy świątecznymi ozdobami. Kolorowa choinka, która jest niemal w każdym domu, to absolutna podstawa. Jednak nie tylko ona pięknie ozdabia nasze wnętrza. Dekoracje ze świeżych pomarańczy świetnie wyglądają, a dodatkowo również rozsiewają wspaniały aromat. Dzięki nim śmiało możesz powiedzieć, że Twój dom pachnie świętami.

Niedrogie, za to efektowne i samodzielnie wykonane. Ozdoby świąteczne z pomarańczy – zobacz nasze propozycje.

Pomarańcza z goździkami

Pomarańcza z goździkami
superhealthykids.com

Owocowe kule z łatwością przygotujesz sama lub przy pomocy domowników – również tych najmniejszych. Ważne, aby pomarańcza miała grubą skórkę, była świeża, w miarę twarda, nie posiadała żadnych pęknięć czy obtłuczeń. Umyj ją, osusz, a następnie wbijaj w owoc aromatyczne goździki, tworząc atrakcyjne wzory: gwiazdy, serca lub po prostu fantazyjne szlaczki. Dodatkowo możesz je obtoczyć w cynamonie i tartej gałce muszkatołowej. Tak udekorowane pomarańcze połóż na paterach w różnych częściach mieszkania, aby świąteczny zapach wypełnił całą przestrzeń. Cytrusów możesz także użyć jak efektowny element stroika, choinki lub dekoracyjnej zawieszki.

Fantazyjne wycięcia

wyciecia pomarancza
make-handmade.com

Ta ozdoba wymaga nieco więcej wprawy, ale gwarantujemy, że przy odrobinie cierpliwości osiągniesz oczekiwany efekt. Wybierz ładną pomarańczę, umyj ją i osusz. Za pomocą specjalnego nożyka do wycinania rowków w owocach stwórz dowolny wzór. Cytrus dodatkowo możesz udekorować goździkami.

Plasterki suszonej pomarańczy

To ciekawa i pachnąca dekoracja świąteczna, która nie dość że piękna, to bardzo łatwa w wykonaniu. Plasterki świeżego owocu połóż na papierze lub folii aluminiowej i przenieś na kaloryfer. Od czasu do czasu przewróć plasterki na drugą stronę. Jeśli grzejniki są wyjątkowo ciepłe, suszenie owoców zajmie Ci 2 doby. Przy niższych temperaturach proces ten wydłuży się do około 5 dni.

Plasterki pomarańczy możesz także wysuszyć w piekarniku w temperaturze około 70°C (czas suszenia to około 3 godziny, trzeba jednak uważać aby nie spalić owoców).

Pomarańcze na choince
leger.co.uk

Talarki możesz też nabić (w miejscu skórki) na patyk od szaszłyków i tak przygotowane pozostawić do wyschnięcia. Następnie na brzegi krążków nanieś trochę kleju i posyp te miejsca odrobiną błyszczącego brokatu, cynamonu lub cukru. Przez otwór po patyczku przewlecz ozdobną wstążkę i tak przygotowane plasterki powieś na choince. Z aromatem żywego drzewa stworzą one niewątpliwe ciekawą kompozycję zapachową. Suszone plasterki pomarańczy to również idealna baza pod wszelkiego rodzaju stroiki i dziecięce bożonarodzeniowe projekty. Świetnie komponują się z korą cynamonu i gwiazdkami anyżu. Warto je zestawiać z ciepłymi kolorami (np. złotem), choć ciekawie także wyglądają w połączeniu z zimną bielą czy eleganckim srebrem.