Boże Narodzenie to czas, kiedy nasze domy dekorujemy świątecznymi ozdobami. Kolorowa choinka, która jest niemal w każdym domu, to absolutna podstawa. Jednak nie tylko ona pięknie ozdabia nasze wnętrza. Dekoracje ze świeżych pomarańczy świetnie wyglądają, a dodatkowo również rozsiewają wspaniały aromat. Dzięki nim śmiało możesz powiedzieć, że Twój dom pachnie świętami.
Niedrogie, za to efektowne i samodzielnie wykonane. Ozdoby świąteczne z pomarańczy – zobacz nasze propozycje.
Pomarańcza z goździkami
Owocowe kule z łatwością przygotujesz sama lub przy pomocy domowników – również tych najmniejszych. Ważne, aby pomarańcza miała grubą skórkę, była świeża, w miarę twarda, nie posiadała żadnych pęknięć czy obtłuczeń. Umyj ją, osusz, a następnie wbijaj w owoc aromatyczne goździki, tworząc atrakcyjne wzory: gwiazdy, serca lub po prostu fantazyjne szlaczki. Dodatkowo możesz je obtoczyć w cynamonie i tartej gałce muszkatołowej. Tak udekorowane pomarańcze połóż na paterach w różnych częściach mieszkania, aby świąteczny zapach wypełnił całą przestrzeń. Cytrusów możesz także użyć jak efektowny element stroika, choinki lub dekoracyjnej zawieszki.
Fantazyjne wycięcia
Ta ozdoba wymaga nieco więcej wprawy, ale gwarantujemy, że przy odrobinie cierpliwości osiągniesz oczekiwany efekt. Wybierz ładną pomarańczę, umyj ją i osusz. Za pomocą specjalnego nożyka do wycinania rowków w owocach stwórz dowolny wzór. Cytrus dodatkowo możesz udekorować goździkami.
Plasterki suszonej pomarańczy
To ciekawa i pachnąca dekoracja świąteczna, która nie dość że piękna, to bardzo łatwa w wykonaniu. Plasterki świeżego owocu połóż na papierze lub folii aluminiowej i przenieś na kaloryfer. Od czasu do czasu przewróć plasterki na drugą stronę. Jeśli grzejniki są wyjątkowo ciepłe, suszenie owoców zajmie Ci 2 doby. Przy niższych temperaturach proces ten wydłuży się do około 5 dni.
Plasterki pomarańczy możesz także wysuszyć w piekarniku w temperaturze około 70°C (czas suszenia to około 3 godziny, trzeba jednak uważać aby nie spalić owoców).
Talarki możesz też nabić (w miejscu skórki) na patyk od szaszłyków i tak przygotowane pozostawić do wyschnięcia. Następnie na brzegi krążków nanieś trochę kleju i posyp te miejsca odrobiną błyszczącego brokatu, cynamonu lub cukru. Przez otwór po patyczku przewlecz ozdobną wstążkę i tak przygotowane plasterki powieś na choince. Z aromatem żywego drzewa stworzą one niewątpliwe ciekawą kompozycję zapachową. Suszone plasterki pomarańczy to również idealna baza pod wszelkiego rodzaju stroiki i dziecięce bożonarodzeniowe projekty. Świetnie komponują się z korą cynamonu i gwiazdkami anyżu. Warto je zestawiać z ciepłymi kolorami (np. złotem), choć ciekawie także wyglądają w połączeniu z zimną bielą czy eleganckim srebrem.
Leave a Reply