owoce i warzywa mrozonki

Mrożone owoce i warzywa – czy są gorsze od świeżych?

Mrożenie to jeden ze sposobów na długotrwałe przechowywanie żywności. Można zamrażać mięso, pieczywo czy nawet gotowe potrawy. Niektórzy uważają, że wskutek niskiej temperatury z jedzenia znikają witaminy i składniki odżywcze. Czy mrożonki naprawdę są gorsze od świeżych warzyw i owoców?

Mrożone owoce i warzywa – składniki odżywcze

Mimo popularnego przekonania, że chłód zabija wszelkie cenne składniki w żywności, trzeba zdawać sobie sprawę, że mrożone warzywa i owoce zachowują niemal pełnię witamin i innych cennych komponentów. Różne badania pokazują, że niektóre walory, jak np. zawartość witaminy C, zdecydowanie łatwiej uchować poprzez mrożenie.

Kiedy warzywa lub owoce znajdują się w temperaturze pokojowej, prędzej tracą cenne składniki. Ich zamrożenie pozwala ochronić je przed ulotnieniem się wartościowych elementów. Co więcej, wiele warzyw i owoców sprzedawanych jako świeże zrywa się z krzaków jeszcze zanim osiągną pełnię dojrzałości.

Owoce i warzywa przeznaczone do mrożenia zbiera się w szczycie ich rozwoju, kiedy są najpyszniejsze i pełne składników odżywczych. Często przed kontaktem z chłodną temperaturą są jeszcze blanszowane, co pozwala pozbyć się wielu drobnoustrojów i jednocześnie nie osłabia wartości witaminowej.

Co ważne, produkty mrożone pozwalają na dostęp do pełnych smaku i cennych składników warzyw i owoców przez cały rok. Wystarczy w szczycie sezonu zamrozić np. kalafior, marchew czy cukinię, by móc się nimi cieszyć zawsze, gdy najdzie taka ochota.

Mrożonki warzywne i owocowe – kiedy i do czego warto stosować?

Owoce i warzywa mrożone mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż świeże, co minimalizuje ilość marnowanego jedzenia. Produkty są umyte, obrane i przeważnie także pokrojone, więc sprawdzają się, kiedy chce się przygotować obiad jak najszybciej.

Mrożone warzywa i owoce nadają się do:

  • zup;
  • gulaszy;
  • leczo;
  • curry;
  • ciast;
  • muffinek;
  • koktajli;
  • drinków;
  • i wielu, wielu innych dań.

W sklepach znajdziesz gotowe mieszanki przeznaczone np. do zupy kalafiorowej czy jarzynowej. Zawierają warzywa w odpowiednich proporcjach, które wystarczy zagotować w bulionie, by cieszyć się pysznym i pełnym wartości odżywczych posiłkiem.

W ofertach marketów jest mnóstwo opcji np. do dań z patelni, które trzeba jedynie poddać obróbce termicznej. W wielu deserach sprawdzą się mrożone truskawki, maliny czy śliwki. Można upiec ciasto z letnimi dodatkami nawet w środku zimy.

Mrożonki da się łatwo zmiksować za pomocą blendera, dlatego stanowią pyszny i idealnie chłodny dodatek do szejków i drinków. Warto korzystać nie tylko z propozycji sklepowych, ale także samodzielnie przygotowywać sezonowe paczki warzywne i owocowe.

Kiedy chcesz skorzystać z rozmrożonych warzyw lub owoców, pozostaw je do rozmrożenia w lodówce lub od razu poddaj obróbce termicznej. Kiedy będą leżeć w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas, mogą rozwinąć się na nich zbędne bakterie.

Kiedy postawić na świeże warzywa i owoce?

Oczywiście, warto korzystać z dobroci świeżych warzyw i owoców, przede wszystkim w sezonie. W okresie, kiedy królują szparagi, jagody, truskawki czy fasolka, koniecznie włącz je do swojej diety. Są wtedy pełne smaku, witamin i składników mineralnych, a na dodatek można je kupić w najlepszych cenach.

Niektóre owoce i warzywa mogą zmieniać teksturę po rozmrożeniu. Przykładowo truskawki stają się znacznie miększe, a brokuły mniej chrupiące. Warto mieć to na uwadze przy sporządzaniu np. sałatek ze świeżych składników, które powinny chrupać pod zębami.

Świeże warzywa i owoce często wyglądają lepiej wizualnie, co ma znaczenie w kontekście dekoracji potraw. Jeśli spodziewasz się gości i szykujesz desery, znacznie ładniej zaprezentują się one ze sprężystą, soczystą truskawką prosto z krzaka.

Mrożenie żywności to fenomenalny sposób na ochronę jej właściwości i brak marnotrawienia produktów. Śmiało korzystaj z mrożonych warzyw i owoców w swojej diecie bez obaw o ubytki witamin i minerałów!