Dążenie do smukłej i zgrabnej sylwetki przyświeca milionom kobiet na całym świecie, które pragną wreszcie poczuć się atrakcyjnie i patrzeć w swoje lustrzane odbicie bez kompleksów. Odchudzanie to proces niezwykle skomplikowany, który przynosi pożądane rezultaty tylko pod warunkiem konsekwentnego stosowania się do kilku podstawowych zasad. Jedną z nich jest wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych i zastąpienie ich zdrową dietą obfitującą w cenne właściwości odżywcze wspomagające redukcję wagi. Zatem jakie produkty jeść na diecie?
Co jeść na odchudzanie? A może nie jeść wcale?
Na samym początku warto rozstrzygnąć kwestię głodówek. Dieta bardzo często mylnie utożsamiana jest z drastycznym ograniczeniem spożywanych kalorii, co równie dobrze można nazwać głodówką. Głodzenie się to prosty sposób na szybkie wyniszczenie organizmu, którego naturalną reakcją obronną będzie magazynowanie zapasów niezbędnych do jego funkcjonowania. Dieta redukcyjna co prawda opiera się na deficycie kalorycznym, jednak przy głodówce jest on zwyczajnie zbyt wysoki, aby uznać odchudzanie za bezpieczne dla zdrowia. Stosując głodówkę można co prawda błyskawicznie zrzucić kilka kilogramów w kilka dni, które najczęściej będą efektem spalania glikogenu z wątroby, a nie tkanki tłuszczowej.
Jak jeść na diecie?
Odpowiedź brzmi: regularnie. Nadmierny przyrost masy ciała może być wynikiem pomijania posiłków w ciągu dnia, co jednak nie oznacza, że należy kurczowo trzymać się zasady mówiącej o pięciu posiłkach dziennie. Dieta odchudzająca powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i predyspozycji każdej z nas, dlatego wiele zależy od prowadzonego przez nas stylu życia. Cztery posiłki dziennie dla niektórych będą strzałem w dziesiątkę, dla innych będzie to pięć lub sześć. Przy ustalaniu dziennego jadłospisu należy pamiętać o regularnym jedzeniu co 3-4 godziny tak, aby nie dopuścić do uczucia głodu.
Co jeść na odchudzanie?
Każda z nas posiada w swoim kręgu znajomych koleżankę, która może bezkarnie objadać się słodyczami czy fast-foodami i nie ponosić w związku z tym przykrych konsekwencji w postaci nadprogramowych kilogramów. Za błyskawiczne spalanie kalorii odpowiedzialny jest szybki metabolizm, który pozwala jeszcze skuteczniej redukować wagę. Przyspieszenie przemiany materii jest możliwe m.in. dzięki diecie zawierającej kilka kluczowych produktów korzystnie wpływających na tempo zachodzenia procesów metabolicznych.
Zatem co jeść podczas odchudzania? Do codziennej diety warto włączyć ostre przyprawy lub warzywa w postaci papryczek chilli, imbiru, curry, chrzanu czy musztardy, które nie tylko przyspieszą metabolizm, ale także dodadzą potrawom wyrazistego smaku i aromatu. Na diecie dobrze sprawdzą się również produkty bogate w białko pochodzące z chudego mięsa czy warzyw, a także ryby obfitujące w zdrowe kwasy tłuszczowe omega3, których ilość należy jednak ograniczyć, aby uniknąć wzrostu wagi. Podczas diety odchudzającej warto również pamiętać o spożywaniu produktów zawierających witaminy z grupy B, które znacznie podkręcają metabolizm.
Co jeść przy odchudzaniu?
Kluczem do zdrowej diety odchudzającej są zbilansowane posiłki obfite w pełnowartościowe produkty spożywcze. Stosowanie monotematycznych, a przy okazji również restrykcyjnych diet to prosty przepis na efekt jojo, którego każda z nas unika jak ognia. Podczas odchudzania należy zwracać uwagę na wartość energetyczną posiłków, ale przede wszystkim na wysoki poziom wartościowych substancji odżywczych. Menu osoby na diecie redukcyjnej powinno być ukierunkowane na białko, zdrowe tłuszcze, a także grupę węglowodanów złożonych, które uwalniając się powoli dostarczają uczucia sytości na długie godziny. Warto również spożywać produkty bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, a co za tym idzie, metabolizm.
Odchudzanie – co jeść na kolację?
Jednym z podstawowych błędów towarzyszących odchudzaniu jest rezygnacja z wieczornego posiłku lub spożywanie go nie później niż o 18. Podobna strategia ma sens tylko w sytuacji, kiedy układamy się do snu o 21. Kolacja na diecie odchudzającej powinna być stałym elementem codziennego jadłospisu, jednak przyrządzając ją warto unikać kilku produktów. Chodzi przede wszystkim o składniki zawierające węglowodany, których nie powinno się spożywać wieczorem, gdy zapotrzebowanie na energię wyraźnie spada. Węglowodany warto spożywać na śniadanie czy obiad, a na kolację lepiej przyrządzić dania składające się z białka i warzyw. Owoce na wieczorną przekąskę również nie będą zbyt dobrym pomysłem z uwagi na sporą zawartość fruktozy.
Co jeść podczas odchudzania – owoce
Będąc w temacie owoców jako składnika pełnowartościowej diety redukcyjnej, warto patrzeć na nie przez pryzmat indeksu glikemicznego. Jego wartość powinna utrzymywać się na niskim poziomie – w przeciwnym razie nagły wyrzut glukozy do krwi spowoduje przedwczesne pojawienie się uczucia głodu. Na diecie warto zatem spożywać grejpfruty, pomarańcze, jabłka, wiśnie czy truskawki, dzięki którym uczucie sytości pozostanie z nami na dłużej. Sięgając po owoce w trakcie odchudzania należy również zwracać uwagę na ich kaloryczność – banany, winogrona, figi czy suszone owoce należą do najbardziej tuczących, dlatego ich spożycie warto ograniczyć.
Co można jeść podczas diety – warzywa
Warzywa są najlepszym przyjaciele wszystkich osób podejmujących się niemałego wyzwania, jakim jest zrzucenie wagi. Większość warzyw charakteryzuje się niską kalorycznością, która związana jest ze stosunkowo wysoką zawartością wody w ich strukturze. Nie dotyczy to warzyw strączkowych, kukurydzy czy uwielbianych przez Polaków ziemniaków, które na 100g zawierają ok. 70kcal, co i tak plasuje je w gronie mało tuczących produktów. Błędne przeświadczenie o ziemniakach jako nadmiernie tuczących bierze się raczej z niezdrowego sposobu ich przygotowania czy dodatków, które goszczą wraz z nimi na talerzu.
Większość warzyw można jednak jeść w trakcie odchudzania bez wyrzutów sumienia i bez ograniczeń. Co warto jeść na diecie? Świetnie sprawdzi się ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, świeży szpinak, cukinia, szparagi, czerwona papryka, brokuły, kalafior, pomidory czy kalarepa.
Co można jeść na diecie odchudzającej – pieczywo i makarony
Miłośniczki białego pieczywa i białych makaronów z mąki pszennej będą zmuszone odstawić je na boczny tor i zastąpić je znacznie zdrowszą oraz bardziej wartościową alternatywą w postaci ciemnego chleba i ciemnych wyrobów zbożowych. Na diecie odchudzającej warto zatem sięgać po chleb razowy, pełnoziarnisty lub graham zawierające moc cennych substancji odżywczych. Włączając do codziennej diety ciemne pieczywo dostarczamy do naszego organizmu cennego błonnika pozwalającego znacznie dłużej zachować uczucie sytości. Podobnie rzecz ma się w przypadku makaronów – te wytworzone z pełnoziarnistej mąki zdecydowanie korzystniej wpływają na pracę układu trawiennego i przyswajanie cennych składników odżywczych. Dla urozmaicenia diety redukcyjnej warto postawić również na płatki owsiane, które stanowią doskonałą alternatywę dla ciemnego pieczywa na pierwsze lub drugie śniadanie.
Leave a Reply