Jesienno-zimowe wsparcie warzyw – sok z buraka

Burak – to niepozorne warzywo kryje w sobie prawdziwą bombę witaminową, która wpływa zbawiennie nie tylko na nasz układ odpornościowy, ale także m.in. metabolizm czy układ krwionośny. O jego dobrodziejstwach można mówić wiele, więc już dziś warto byś wprowadziła to warzywo do codziennej diety. Na pewno zauważysz różnicę w samopoczuciu.

Burak czerwony – na zdrowie!

Burak, oprócz walorów smakowych, kryje w sobie cenne witaminy i pierwiastki. Mowa o wit. A, C i całej grupie witamin B. Towarzyszą im: potas, magnez, mangan, bor, fosfor oraz wapń. Jest on także nieocenionym źródłem kwasu foliowego.

Kolejnym atutem buraka jest to, że kryje w sobie bardzo duże pokłady błonnika, dzięki któremu procesy trawienne sprawnie przebiegają. Co istotne, możesz jeść go bez obaw o nadprogramowe kilogramy. Burak jest jedynie bombą witaminową, o kaloryczności raczej nie ma co mówić. Wszystko przez to, że w jego 100 g znajdziesz zaledwie 38 kalorii.

Czy wiesz, że na kolor buraka wpływają betacyjany. Te z kolei są niezwykle pomocne na drodze do walki z norotworami. Warto także o nim pamiętać w przypadku niedokrwistości oraz wysokiego ciśnienia krwi.

Sok z buraka – pij go każdego dnia

Sok z buraka może na stałe wkroczyć do Twojego jadłospisu. Zaleca się picie jednej szklanki dziennie. Poprawisz tym samym swoje samopoczucie, a przy okazji zmniejszysz prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu lub zawały. Czy wiesz, że burak zwiększa także ogólną wytrzymałość i wydolność organizmu? Pij go na zdrowie, zamiast energetyków!