R臋ka w g贸r臋, kt贸ra z nas nie lubi od czasu do czasu odrobiny s艂odyczy i przepysznego ciasta do popo艂udniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotowa膰 letni膮 pokus臋, w kt贸rej s艂odycz prze艂amana zosta艂a kwaskowatym smakiem wi艣ni. A wszystko to w wersji ca艂kowicie wega艅skiej.

Wega艅skie ciasto z wi艣niami – co Ci b臋dzie potrzebne:

Sk艂adniki (foremka 19×28 cm):

路 1 szklanka m膮ki pszennej (160 g),
路 3 艂y偶ki siemienia lnianego,
路 130 g margaryny ro艣linnej,
路 4 艂y偶ki kakao gorzkiego lub karobu,
路 100 g gorzkiej czekolady,
路 1 szklanka mleka ro艣linnego nies艂odzonego,
路 1/2 lub 3/4 szklanki cukru br膮zowego trzcinowego聽 (ilo艣膰 wed艂ug w艂asnego uznania),
路 1 艂y偶ka cukru z wanili膮,
路 1 艂y偶ka kawy rozpuszczalnej,
路 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
路 szczypta soli,
路 500 g wi艣ni,
路 1/2 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej,
路 cukier puder.

jak zrobic ciasto z wisniami
mat. prasowe

Wykonanie:

1. Rozpuszczamy margaryn臋, dodajemy czekolad臋 i mleko, a ca艂o艣膰 podgrzewamy, mieszaj膮c a偶 do momentu po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Zagotowujemy sk艂adniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

2. Do przesianej m膮ki dodajemy wszystkie suche sk艂adniki i dok艂adnie je mieszamy. Nast臋pnie dolewamy do nich rozpuszczony p艂yn czekoladowy. Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3. Form臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wi艣nie 艂膮czymy z m膮k膮 ziemniaczan膮. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wyk艂adamy owoce.

4. Ciasto pieczemy w temp. 175掳C, na 艣rodkowej p贸艂ce, bez termoobiegu, przez oko艂o 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.

5. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Zobacz tak偶e

Fit sa艂atka z grillowanym indykiem

Sa艂atka to doskona艂a propozycja na lekki posi艂ek lub przek膮sk臋, zw艂aszcza je艣li dbasz o li…