Ręka w górę, która z nas nie lubi od czasu do czasu odrobiny słodyczy i przepysznego ciasta do popołudniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.

Wegańskie ciasto z wiśniami – co Ci będzie potrzebne:

Składniki (foremka 19×28 cm):

· 1 szklanka mąki pszennej (160 g),
· 3 łyżki siemienia lnianego,
· 130 g margaryny roślinnej,
· 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu,
· 100 g gorzkiej czekolady,
· 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego,
· 1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego  (ilość według własnego uznania),
· 1 łyżka cukru z wanilią,
· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
· szczypta soli,
· 500 g wiśni,
· 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
· cukier puder.

jak zrobic ciasto z wisniami
mat. prasowe

Wykonanie:

1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

2. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.

4. Ciasto pieczemy w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.

5. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Cztery przepisy na pożywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa żołądka jak pożywna zupa. Warto ją jeść już na śniadanie, bo pobudza…