Warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszka i burak w rolach g艂贸wnych s膮 nieco niedocenione. Zwykle goszcz膮 na naszych sto艂ach jako dodatki, a to powa偶ny b艂膮d. Warto doceni膰 ich w艂a艣ciwo艣ci, poniewa偶 s膮 藕r贸d艂em wielu cennych warto艣ci od偶ywczych.

Warzywa korzenne聽– moc bulwy i korzenia

Warzywa korzenne s膮 藕r贸d艂em naprawd臋 wielu cennych dla zdrowia, a tym samym utrzymania dobrej kondycji witamin oraz minera艂贸w. Warto o nich pami臋ta膰, szczeg贸lnie w okresie jesienno-zimowym, ale nie tylko.

Czy wiesz, 偶e marchewka jest karotenow膮 oraz luteinow膮 witaminow膮 bomb膮? To w艂a艣nie te sk艂adniki 艣wietnie wp艂ywaj膮 na wzrok. Opr贸cz tego to pomara艅czowe warzywo kryje w sobie cenny dla zdrowia wap艅, a tak偶e 偶elazo. Jedzmy je tak偶e, je艣li chcemy poprawi膰 szybko艣膰 my艣lenia oraz koncentracj臋.

Pietruszk臋 warto doceni膰 ze wzgl臋du na jej du偶膮 zawarto艣膰 witaminy C. Dodatkowo dzia艂a ona moczop臋dnie oraz oczyszczaj膮co. Nie zapominajmy o niej tak偶e w przypadku gor膮czki – dzia艂a napotnie.

Selerowi przypisuje si臋 g艂贸wnie w艂a艣ciwo艣ci podobne do pietruszki – oczyszczaj膮ce oraz moczop臋dne. Warto mie膰 go na uwadze w przypadku zapar膰. Czy wiesz, 偶e zawiera on dwa razy wi臋cej witaminy C ni偶 cytrusy?

Burak jest cennym 藕r贸d艂em witamin oraz sk艂adnik贸w mineralnych. Pami臋taj o nim szczeg贸lnie, gdy b臋dziesz chcia艂a uzupe艂ni膰 niedob贸r kwasu foliowego. To r贸wnie偶 doskona艂y kompan na drodze do utrzymania prawid艂owego stanu wapnia, 偶elaza, magnezu czy sodu.

Przepis na warzywne frytki z tymiankiem i czosnkiem

mat.prasowe

Sk艂adniki:

1 du偶a marchew
2 艣redniej wielko艣ci pietruszki
1 艣redni burak
3 艂y偶ki oleju rzepakowego
3 艂y偶eczki suszonego tymianku
2 z膮bki czosnku

Spos贸b przygotowania:

1. Na pocz膮tku umyj dok艂adnie warzywa, obierz je i pokr贸j w s艂upki.
2. Wymieszaj olej z przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem oraz suszonymi zio艂ami. U偶yj najlepjej tymianku. Je艣li nie lubisz, si臋gnij np. po oregano, papryk臋 czy rozmaryn.
3. Przygotuj du偶膮 misk臋. Wrzu膰 do niej warzywne s艂upki i wymieszaj je z przygotowan膮 wcze艣niej marynat膮. UWAGA! Buraka wymieszaj osobno (w przeciwnym razie zafarbuje Ci wszystkie warzywa na r贸偶owo).
4. Rozgrzej piekarnik do 200藲C (termoobieg), wstaw do niego frytki i piecz do mi臋kko艣ci przez ok. 30 min. Smacznego!

Autorem przepisu jest: Paulina Trzepla-Kowalska

Jeden komentarz

  1. hiela

    pychotka i do tego zdrowa 馃榾

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Sa艂atka z grillowanych szparag贸w z truskawkami i cukini膮

Sezon na truskawki i szparagi w pe艂ni. Te sk艂adniki tworz膮 doskona艂y duet, a nawet trio z …