Warzywa korzenne – właściwości oraz przepis na warzywne frytki z tymiankiem i czosnkiem

Warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszka i burak w rolach głównych są nieco niedocenione. Zwykle goszczą na naszych stołach jako dodatki, a to poważny błąd. Warto docenić ich właściwości, ponieważ są źródłem wielu cennych wartości odżywczych.

Warzywa korzenne – moc bulwy i korzenia

Warzywa korzenne są źródłem naprawdę wielu cennych dla zdrowia, a tym samym utrzymania dobrej kondycji witamin oraz minerałów. Warto o nich pamiętać, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale nie tylko.

Czy wiesz, że marchewka jest karotenową oraz luteinową witaminową bombą? To właśnie te składniki świetnie wpływają na wzrok. Oprócz tego to pomarańczowe warzywo kryje w sobie cenny dla zdrowia wapń, a także żelazo. Jedzmy je także, jeśli chcemy poprawić szybkość myślenia oraz koncentrację.

Pietruszkę warto docenić ze względu na jej dużą zawartość witaminy C. Dodatkowo działa ona moczopędnie oraz oczyszczająco. Nie zapominajmy o niej także w przypadku gorączki – działa napotnie.

Selerowi przypisuje się głównie właściwości podobne do pietruszki – oczyszczające oraz moczopędne. Warto mieć go na uwadze w przypadku zaparć. Czy wiesz, że zawiera on dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy?

Burak jest cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Pamiętaj o nim szczególnie, gdy będziesz chciała uzupełnić niedobór kwasu foliowego. To również doskonały kompan na drodze do utrzymania prawidłowego stanu wapnia, żelaza, magnezu czy sodu.

Przepis na warzywne frytki z tymiankiem i czosnkiem

mat.prasowe

Składniki:

1 duża marchew
2 średniej wielkości pietruszki
1 średni burak
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżeczki suszonego tymianku
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Na początku umyj dokładnie warzywa, obierz je i pokrój w słupki.
2. Wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonymi ziołami. Użyj najlepjej tymianku. Jeśli nie lubisz, sięgnij np. po oregano, paprykę czy rozmaryn.
3. Przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej warzywne słupki i wymieszaj je z przygotowaną wcześniej marynatą. UWAGA! Buraka wymieszaj osobno (w przeciwnym razie zafarbuje Ci wszystkie warzywa na różowo).
4. Rozgrzej piekarnik do 200˚C (termoobieg), wstaw do niego frytki i piecz do miękkości przez ok. 30 min. Smacznego!

Autorem przepisu jest: Paulina Trzepla-Kowalska