Lato to czas swobody ÔÇô niezobowi─ůzuj─ůce powinno by─ç tak┼╝e nasze menu. Podczas zas┼éu┼╝onego odpoczynku ma┼éo kto ma ochot─Ö na przygotowywanie skomplikowanych i czasoch┼éonnych potraw. Szkoda traci─ç pi─Ökn─ů pogod─Ö oraz d┼éugo wyczekiwany urlop na siedzenie w kuchni.

W letnim menu powinny znale┼║─ç si─Ö smaczne przek─ůski, kt├│rych jedzenie nie wymaga u┼╝ycia pe┼énej zastawy, a nawet siadania przy stole! W lecie przepadamy tak┼╝e za jedzeniem na ┼Ťwie┼╝ym powietrzu. Ogrodowe przyj─Öcia, grille,
piknikiÔÇŽ Wszelkie wypady na pla┼╝─Ö, nad jezioro, czy w g├│ry wymagaj─ů odpowiedniej, spo┼╝ywczej oprawy. Burcz─ůcy brzuch potrafi zak┼é├│ci─ç najbardziej udany i b┼éogi relaks. Nie jeste┼Ťmy skazani na przydro┼╝ne budki z jedzeniem, kt├│rego ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç i jako┼Ť─ç cz─Östo pozostawiaj─ů wiele do ┼╝yczenia. Niech pyszne, ekspresowe, wakacyjne przysmaki stan─ů si─Ö nasz─ů specjalno┼Ťci─ů!

Letnie przek─ůski – sezonowo znaczy smacznie

W okresie letnim szczeg├│lnie ┼éatwo jest komponowa─ç zdrowy i urozmaicony jad┼éospis. Gdy temperatura na zewn─ůtrz ro┼Ťnie coraz bardziej, nasz apetyt spada ÔÇô zw┼éaszcza, gdy mowa o obfitych, bardziej kalorycznych potrawach. Du┼╝o ch─Ötniej si─Ögamy po kolorowe, soczyste warzywa i owoce. Wi─Ökszo┼Ť─ç z nich o tej porze roku smakuje najlepiej! Grzechem by┼éoby nie skorzysta─ç z tego dobrodziejstwa! Tym bardziej, ┼╝e dost─Öp do nich w sklepach, warzywniakach i na targach jest niemal nieograniczony. Szcz─Ö┼Ťliwcy posiadaj─ůcy w┼éasne ogr├│dki, mog─ů cieszy─ç si─Ö znakomitym smakiem prosto z grz─ůdki.

Wakacyjny jad┼éospis powinien by─ç wype┼éniony fasolk─ů szparagow─ů, sa┼éat─ů, szpinakiem, cukini─ů i pomidorami. To zdecydowanie czas panowania wszelkiego rodzaju sa┼éatek! ┼Üwie┼╝e produkty pozwalaj─ů na wiele r├│┼╝norodnych mix├│w. Nie b├│jmy ┼é─ůczy─ç si─Ö warzyw z owocami, bo potrafi─ů tworzy─ç doskona┼ée kompozycje. Truskawki, maliny i rabarbar zachwycaj─ů smakiem. Szasz┼éyki to r├│wnie┼╝ ┼Ťwietny spos├│b na efektowne podanie wakacyjnych dar├│w natury.

Szczeg├│ln─ů uwag─Ö warto zwr├│ci─ç naÔÇŽ kukurydz─Ö! To nie tylko popcorn i p┼éatki kukurydziane. Jej z┼éocisty kolor ┼Ťwietnie wsp├│┼égra z wakacyjnym s┼éo┼äcem. Szukajmy m┼éodych, niezbyt du┼╝ych kolb i cieszmy si─Ö jej smakiem, o kt├│ry trudno w kolejnych miesi─ůcach.

Pieczone kolby kukurydzy

wakacyjne smakołyki

Czas przygotowania: 10 minut
Ilo┼Ť─ç os├│b: 6

Składniki:
– 1 l mleka
– 2 ┼éy┼╝ki miodu
– 6 kolb kukurydzy
– 1 ┼éy┼╝ka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
– 1 opakowanie Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
– 3 ┼éy┼╝ki majonezu
– 2 ┼éy┼╝ki p┼éatk├│w ┼Ťniadaniowych kukurydzianych
– 1 ma┼éy p─Öczek kolendry
– 3 ┼éy┼╝ki sera parmezan
– 1 limonka

Spos├│b przygotowania:

1. Mleko zagotuj razem z miodem w garnku. Nast─Öpnie w┼é├│┼╝ do niego kukurydz─Ö obran─ů z li┼Ťci.
Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kukurydz─Ö i odstaw j─ů do ostygni─Öcia.
2. Gdy kukurydza będzie już chłodna, posmaruj kolby majonezem. Dzięki temu po upieczeniu
warzywa b─Öd─ů soczyste oraz ┼éatwiej obtocz─ů si─Ö w przyprawach.
3. Kolby posyp z wierzchu Przypraw─ů do pikantnego kurczaka Knorr, Kminem rzymskim z Indii
mielonym Knorr, otart─ů sk├│rk─ů z limonki, pokruszonymi p┼éatkami kukurydzy oraz startym
parmezanem. Kukurydze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180┬░C na 8 minut. Danie
podawaj opr├│szone ┼Ťwie┼╝─ů kolendr─ů.

Włoska bruschetta

przekaski na lato

Czas przygotowania: 20 minut
Ilo┼Ť─ç os├│b: 4

Składniki:
– 12 kromek bagietki
– 2 szczypty Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
– 2 ┼éy┼╝ki margaryny do smarowania
– 3 pomidory
– 1 cebula
– kilka listk├│w bazylii
– 1 z─ůbek czosnku
– p├│┼é ┼éy┼╝eczki suszonej bazylii
– p├│┼é ┼éy┼╝eczki suszonego oregano

Spos├│b przygotowania:

1. Bagietk─Ö pokr├│j na 12 cz─Ö┼Ťci. W piekarniku rozgrzanym do 190┬░C piecz kromki na z┼éoty kolor.
2. Do niewielkiego naczynia włóż drobno pokrojone pomidory i wszystko wymieszaj razem z
posiekan─ů cebul─ů, suszon─ů bazyli─ů, oregano, czosnkiem oraz pieprzem.
3. Po upieczeniu kromek odczekaj a┼╝ ostygn─ů, a nast─Öpnie posmaruj ka┼╝d─ů z nich margaryn─ů.
4. Na ka┼╝dy kawa┼éek bagietki na┼é├│┼╝ wcze┼Ťniej przygotowan─ů mieszank─Ö pomidor├│w, cebuli,
czosnku oraz przypraw i udekoruj ┼Ťwie┼╝ymi listkami bazylii.

Tortille z papryk─ů

przekaski na wakacje

Czas przygotowania: 45 minut
Ilo┼Ť─ç os├│b: 4

Składniki:

– 4 placki tortilli
– 1 Bulion na w┼éoszczy┼║nie Knorr
– 2 czerwone papryki
– 2 ┼╝├│┼éte papryki
– 1 zielona papryka
– 2 ┼éy┼╝ki wody
– 2 z─ůbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 1 p─Öczek kolendry
– 50 g sera cheddar
– 2 ┼éy┼╝ki przecieru pomidorowego
– 3 ┼éy┼╝ki oleju
– 2 ┼éy┼╝ki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr

Spos├│b przygotowania:

1. Pokr├│j w paski kolorowe papryki i czerwon─ů cebul─Ö. Natk─Ö kolendry oraz czosnek posiekaj.
2. Podsma┼╝ warzywa i czosnek na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Sma┼╝ wszystko do
momentu, a┼╝ warzywa si─Ö zarumieni─ů.
3. Nast─Öpnie dodaj do ca┼éo┼Ťci Kmin rzymski z Indii mielony Knorr i sma┼╝ jeszcze wszystko przez
chwilę. Gdy poczujesz aromat przyprawy, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr,
przecier pomidorowy i 2 ┼éy┼╝ki wody. Du┼Ť do czasu, a┼╝ p┼éyn odparuje, a warzywa si─Ö po┼é─ůcz─ů.
Warzywa odstaw do ochłodzenia.
4. Dodaj posiekany p─Öczek kolendry i starty ser. Ca┼éo┼Ť─ç starannie ze sob─ů wymieszaj.
5. Gotowy farsz rozsmaruj na plackach tortilli i dok┼éadnie zroluj. Roladki prze┼é├│┼╝ na such─ů
patelnię i podgrzej przez kilka minut z każdej strony, tak by się zarumieniły. Po tym czasie
zdejmij tortille, pokr├│j je na mniejsze cz─Ö┼Ťci i ka┼╝d─ů z nich przebij w poprzek wyka┼éaczk─ů.
6. Przek─ůsk─Ö serwuj na zimno albo ciep┼éo w towarzystwie ulubionego sosu.

Na podstawie mat. prasowych Knorr

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Pomys┼é na wegetaria┼äskie ┼Ťniadanie – warzywna frittata z oscypkiem

Przygotowuj─ůc menu bez mi─Ösa, warto pomy┼Ťle─ç o ┼Ťniadaniu. To najwa┼╝niejszy posi┼éek dnia, w…