Shakshuka jest tradycyjnym 艣niadaniowym pomys艂em w krajach izraelskich. Jest szczeg贸lnie popularna w Tunezji, ale nie bez znaczenia jest tak偶e dla mieszka艅c贸w P贸艂nocnej Afryki. Rozpocz臋cie ni膮 dnia oznacza dostarczenie sobie sporej dawki energii. Jest 艂atwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Shakshuka, a w niej zdrowy bak艂a偶an i natka pietruszki

Bak艂a偶an z botanicznego punktu widzenia jest…owocem. Mo偶na powiedzie膰 nawet, 偶e jagod膮. Jego upraw臋 na naszym kontynencie zapocz膮tkowali i spopularyzowali W艂osi. Promowali go jako smako艂yk z wy偶szej p贸艂ki. Niew膮tpliw膮 zalet膮 bak艂a偶ana jest to, 偶e na pr贸偶no szuka膰 w nim du偶ej ilo艣ci kalorii. Wszystko dlatego, 偶e w 90 proc. sk艂ada si臋 z wody i zaledwie z 2 proc. cukr贸w. Jest cennym 藕r贸d艂em b艂onnika, magnezu, 偶elaza, wapnia, sodu, cynku oraz potasu. Mo偶esz 艣mia艂o je艣膰 go na zdrowie, nawet w zast臋pstwie jab艂ek czy brzoskwini. Wszystko dlatego, 偶e w 100 g tego偶 warzywa znajdziesz dwukrotnie wi臋cej b艂onnika ni偶 we wspomnianych owocach. To jednak nie koniec bak艂a偶anowych zalet. Dostarczy Ci tak偶e m.in. witamin: A, B6, C, K, taminy, ryboflawiny, kwasu foliowego oraz nicyny.

Niestety bak艂a偶an nie jest dla ka偶dego. Nie jest wskazany w diecie dzieci, kobiet w ci膮偶y, os贸b chorych na reumatyzm, podagr臋 oraz cierpi膮cym na nerki i uk艂ad pokarmowy.

Kolejnym cennym sk艂adnikiem shakshuki jest natka pietruszki. Czy wiesz, 偶e ta dzia艂a moczop臋dnie, 艂agodzi nerwob贸le i jest pomocna w walce z kamic膮 moczow膮? Opr贸cz tego poprawia trawienie, odtruwaj膮 organizm, a ponadto 艣wietnie wp艂ywa na wzrok i cer臋. Zawiera beta-karoten i witamin臋 E, kwas foliowy, magnez, potas, wap艅, mangan, mied藕, cynk czy fosfor.

艢r贸dziemnomorska shakshuka – przepis

mat. prasowe

Sk艂adniki:

  • 2 艂y偶ki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ma艂y bak艂a偶an
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidor贸w krojonych
  • 6 jaj
  • 1 艂y偶ka posiekanej natki pietruszki
  • s贸l (do smaku)
  • 3 艂y偶ki cukru
  • 1 艂y偶ka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 艂y偶ka papryki
  • 1 艂y偶eczka pieprzu m艂otkowanego
  • 2 艂y偶eczki nasion kminku
  • 1 艂y偶eczka czosnku granulowanego
  • 1 艂y偶eczka kurkumy
  • 1/2 艂y偶eczki chili
  • 1/2 艂y偶eczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1. Wymieszaj dok艂adnie wszystkie przyprawy (z wyj膮tkiem soli).
2. Pokr贸j cebul臋 w kostk臋, a nast臋pnie podsma偶 na oleju.
3. Wrzu膰 na patelni臋 pokrojonego w grub膮 kostk臋 bak艂a偶ana oraz cukinie i sma偶 warzywa przez oko艂o 10 min.
4. Do warzyw dodaj przygotowane wcze艣niej przyprawy i pomidory. Du艣 je kilka minut, a偶 sos stanie si臋 g臋sty, a potem dodaj s贸l.
5. Zr贸b 6 wg艂臋bie艅 w sosie i wbij w nie jajka.
6. Przykryj shakshuk臋 i gotuj j膮 na ma艂ym ogniu przez oko艂o 10-12 minut.
7. Na koniec posyp potraw臋 natk膮 pietruszki i zaserwuj j膮 z chrupi膮cym pieczywem.

Nasza 艣r贸dziemnomorska shakshuka jest gotowa. Smacznego!

Przepis przygotowa艂 Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Knorr

 

Jeden komentarz

  1. elfik

    zrobi艂am, smakuje przepysznie 馃檪

Dodaj komentarz

Zobacz tak偶e

Wakacyjne smako艂yki – sprawd藕 3 propozycje na smaczne letnie przek膮ski

Lato to czas swobody 鈥 niezobowi膮zuj膮ce powinno by膰 tak偶e nasze menu. Podczas zas艂u偶onego …