Shakshuka jest tradycyjnym 艣niadaniowym pomys艂em w krajach izraelskich. Jest szczeg贸lnie popularna w Tunezji, ale nie bez znaczenia jest tak偶e dla mieszka艅c贸w P贸艂nocnej Afryki. Rozpocz臋cie ni膮 dnia oznacza dostarczenie sobie sporej dawki energii. Jest 艂atwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Shakshuka, a w niej zdrowy bak艂a偶an i natka pietruszki

Bak艂a偶an z botanicznego punktu widzenia jest…owocem. Mo偶na powiedzie膰 nawet, 偶e jagod膮. Jego upraw臋 na naszym kontynencie zapocz膮tkowali i spopularyzowali W艂osi. Promowali go jako smako艂yk z wy偶szej p贸艂ki. Niew膮tpliw膮 zalet膮 bak艂a偶ana jest to, 偶e na pr贸偶no szuka膰 w nim du偶ej ilo艣ci kalorii. Wszystko dlatego, 偶e w 90 proc. sk艂ada si臋 z wody i zaledwie z 2 proc. cukr贸w. Jest cennym 藕r贸d艂em b艂onnika, magnezu, 偶elaza, wapnia, sodu, cynku oraz potasu. Mo偶esz 艣mia艂o je艣膰 go na zdrowie, nawet w zast臋pstwie jab艂ek czy brzoskwini. Wszystko dlatego, 偶e w 100 g tego偶 warzywa znajdziesz dwukrotnie wi臋cej b艂onnika ni偶 we wspomnianych owocach. To jednak nie koniec bak艂a偶anowych zalet. Dostarczy Ci tak偶e m.in. witamin: A, B6, C, K, taminy, ryboflawiny, kwasu foliowego oraz nicyny.

Niestety bak艂a偶an nie jest dla ka偶dego. Nie jest wskazany w diecie dzieci, kobiet w ci膮偶y, os贸b chorych na reumatyzm, podagr臋 oraz cierpi膮cym na nerki i uk艂ad pokarmowy.

Kolejnym cennym sk艂adnikiem shakshuki jest natka pietruszki. Czy wiesz, 偶e ta dzia艂a moczop臋dnie, 艂agodzi nerwob贸le i jest pomocna w walce z kamic膮 moczow膮? Opr贸cz tego poprawia trawienie, odtruwaj膮 organizm, a ponadto 艣wietnie wp艂ywa na wzrok i cer臋. Zawiera beta-karoten i witamin臋 E, kwas foliowy, magnez, potas, wap艅, mangan, mied藕, cynk czy fosfor.

艢r贸dziemnomorska shakshuka – przepis

mat. prasowe

Sk艂adniki:

  • 2 艂y偶ki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ma艂y bak艂a偶an
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidor贸w krojonych
  • 6 jaj
  • 1 艂y偶ka posiekanej natki pietruszki
  • s贸l (do smaku)
  • 3 艂y偶ki cukru
  • 1 艂y偶ka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 艂y偶ka papryki
  • 1 艂y偶eczka pieprzu m艂otkowanego
  • 2 艂y偶eczki nasion kminku
  • 1 艂y偶eczka czosnku granulowanego
  • 1 艂y偶eczka kurkumy
  • 1/2 艂y偶eczki chili
  • 1/2 艂y偶eczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1. Wymieszaj dok艂adnie wszystkie przyprawy (z wyj膮tkiem soli).
2. Pokr贸j cebul臋 w kostk臋, a nast臋pnie podsma偶 na oleju.
3. Wrzu膰 na patelni臋 pokrojonego w grub膮 kostk臋 bak艂a偶ana oraz cukinie i sma偶 warzywa przez oko艂o 10 min.
4. Do warzyw dodaj przygotowane wcze艣niej przyprawy i pomidory. Du艣 je kilka minut, a偶 sos stanie si臋 g臋sty, a potem dodaj s贸l.
5. Zr贸b 6 wg艂臋bie艅 w sosie i wbij w nie jajka.
6. Przykryj shakshuk臋 i gotuj j膮 na ma艂ym ogniu przez oko艂o 10-12 minut.
7. Na koniec posyp potraw臋 natk膮 pietruszki i zaserwuj j膮 z chrupi膮cym pieczywem.

Nasza 艣r贸dziemnomorska shakshuka jest gotowa. Smacznego!

Przepis przygotowa艂 Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Knorr

 

Jeden komentarz

  1. elfik

    zrobi艂am, smakuje przepysznie 馃檪

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

5 fit przepis贸w na szybkie i zdrowe 艣niadanie

Lato ju偶 za rogiem,聽a ty chcesz schudn膮膰? A mo偶e chcesz zmieni膰 co艣 w swojej diecie, bo nu…